Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ο κ. Σαμαράς στην πλατεία Ομονοίας

Του Άγγελου Μανταδάκη
Τι ακριβώς γύρευε ο κ. Σαμαράς στην πλατεία Ομονοίας το πρωί του Σαββάτου; Όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι, επρόκειτο για μια «αιφνιδιαστική» επίσκεψη του πρωθυπουργού στο κέντρο της πρωτεύουσας (με μια ντουζίνα τηλεοπτικά κανάλια να τον συνοδεύουν). Αυτό ήταν το πρώτο δούλεμα.
Αλήθεια, έτσι ξαφνικά του ήρθε η Ομόνοια; Τη γνωρίζει; Έχει ζήσει σ' αυτήν; Ξέρει τα προβλήματά της; Έχει εικόνα από την καθημερινή ζωή στο κέντρο; Μου θυμίζει κάτι νεαρούς με 4Χ4 που έρχονταν από τα βόρεια προάστια και με ρωτούσαν «παρακαλώ, πού είναι του Ψυρρή;». Ο κ. Σαμαράς έγινε ξαφνικά «ομονοιακός». Αυτό ήταν το δεύτερο δούλεμα.
Ποιο ήταν το συμπέρασμά του εν πάση περιπτώσει; Ότι η Ομόνοια καθάρισε; Ότι η τάξη και η ασφάλεια επανήλθαν με τον «Ξένιο Δία» του κ. Δένδια; Ότι δεν κυκλοφορούν πλέον «λαθρομετανάστες»; Ή ότι τώρα πια δεν υπάρχει εγκληματικότητα; Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού φάνηκε κάτι τέτοιο. Αν είναι έτσι, όμως, τότε η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα για το πραγματικό πρόβλημα της Ομόνοιας και του κέντρου. Του είπαν οι συνοδοί του να ρίξει μια ματιά στα κλειστά μαγαζιά της περιοχής;
Στα υπόλοιπα που ετοιμάζονται να κλείσουν; Έκανε μια βόλτα στη Σταδίου που μετατρέπεται σε έρημο δρόμο; Πήγε λίγο πιο κάτω απ' την Ομόνοια να δει την εγκατάλειψη, την ασχήμια της πόλης και τις γκαρσονιέρες που νοικιάζονται σε 5-6 μετανάστες; Είδε την πλατεία Ομονοίας «καθαρή». Ναι, γιατί πριν από την άφιξη του κ. Σαμαρά απομακρύνθηκαν οι «σκιές» (και δεν μιλάμε για μετανάστες, αλλά για Έλληνες πλήρως εξαθλιωμένους, όπως χρήστες, άστεγους, περιθωριακούς που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι). Και αυτό ήταν το τρίτο δούλεμα.
Και τέλος: ας μας δώσουν και την πλήρη εικόνα της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς». Πόσοι μετανάστες ελέγχθηκαν; Πόσοι από αυτούς δεν είχαν χαρτιά; Γιατί τα στοιχεία της ίδιας της αστυνομίας είναι συντριπτικά: μόνο το 18% των όσο ελέγχθηκαν ήταν «παράνομοι». Πού είναι λοιπόν τα στίφη των «λαθρομεταναστών» που θα μας κατακλύσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου