Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τα μέτρα τώρα και για τα υπόλοιπα... βλέπουμε

Στον αέρα βρίσκεται η "επιβράβευση" των δανειστών μετά τη λήψη των μέτρων - σοκ από την κυβέρνηση. Έντονος είναι ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού οι πιέσεις προς την Αθήνα εντείνονται διεθνώς, ο Αντ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πάρει τα μέτρα "με όποιο κόστος" και η "παράσταση" με τις "κόκκινες γραμμές" μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων φτάνει στο τέλος της. Μόνο που η "τρόικα εσωτερικού" κινδυνεύει να μείνει χωρίς το χειροκρότημα των δανειστών όταν πέσει η αυλαία.
Η κυβέρνηση "κλειδώνει" τα μέτρα την ώρα που οι δανειστές τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια της Αθήνας
Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν την ανησυχία τους το απόγευμα της Παρασκευής για το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η έκθεση των επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας δεν θα ήταν έτοιμη πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Αν και το εν λόγω δημοσίευμα διαψεύστηκε και από τον Γ. Στουρνάρα, αλλά και από πηγές της Κομισιόν, ως σενάριο και μόνο ήταν αρκετό προκειμένου να λούσει με κρύο ιδρώτα τα κυβερνητικά στελέχη.

Στο Μαξίμου, την Ιπποκράτους και την Αγ. Κωνσταντίνου θεωρούν, grosso modo, ότι, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας και δεν έχει εκταμιευθεί η δόση-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ έως τις 6 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, τότε μπορεί στη συνέχεια το "κίνητρο" παραμονής της χώρας στο ευρώ να μην είναι τόσο... ισχυρό στον άξονα Βερολίνου - Βρυξελλών - Φρανκφούρτης και Ουάσιγκτον.

"Πολιτικά κριτήρια"
Βεβαίως, το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο κυβερνητικό επιτελείο ήχησε μάλλον... ανακουφιστικά η συνέντευξη του γερμανού "τσάρου", Β. Σόιμπλε, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα κριτήρια για την εκταμίευση της δόσης "δεν θα είναι μόνο οικονομικά, ούτε πολιτικά, θα είναι ένα μείγμα" και υπογράμμισε την αλληλεγγύη του προς τις θυσίες των Ελλήνων.
Ωστόσο τα σενάρια περί καθυστέρησης εκταμίευσης της δόσης έχουν προβληματίσει τους κυβερνητικούς εταίρους, αφού δείχνουν -σύμφωνα με καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές- την έντονη διελκυστίνδα διαφωνιών και αντιπαραθέσεων που διεξάγεται μεταξύ των δανειστών. Στην αλυσίδα του κυβερνητικού προβληματισμού, εξάλλου, προστίθεται και η "αλλοπρόσαλλη" -όπως τη χαρακτηρίζουν- συμπεριφορά του Π. Τόμσεν. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ήταν εξαιρετικά "εριστικός" στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, οι διαφωνίες του κ. Τόμσεν με τον υπουργό Οικονομικών φέρονται να οδήγησαν τον Αντ. Σαμαρά στην απόφαση να τηλεφωνήσει στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και να τής ζητήσει να... "χαλαρώσει" ο εκπρόσωπός της. Αν και αρμόδιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού ούτε επιβεβαίωναν ούτε διέψευδαν την τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Λαγκάρντ, στελέχη του οικονομικού επιτελείου ερμηνεύουν την "εριστική" συμπεριφορά του Π. Τόμσεν ως απότοκο της πίεσης του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής διάσωσης και να προχωρήσουν σε ένα νέο "κούρεμα" του χρέους της Ελλάδας. Εξάλλου, σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μία χώρα, θα πρέπει διαπιστωμένα να είναι διαχειρίσιμο -έστω μακροπρόθεσμα- το χρέος της. Κάτι που στο ΔΝΤ δεν "βλέπουν" να ισχύει για το ελληνικό χρέος, στην προβολή του έως το 2020.

Χωρίς "ανταμοιβή"
Σε κάθε περίπτωση η προαναφερθείσα διελκυστίνδα μεταξύ των δανειστών οδηγεί τους τρεις συγκυβερνώντες πολιτικούς αρχηγούς στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Αν και προχθές ο Αντ. Σαμαράς διέψευσε τα σενάρια για έκτακτη εισφορά επί των εσόδων από ενοίκια, όπως και την κατάργηση των αναπηρικών επιδομάτων, άφησε να εννοηθεί ότι θα φορολογηθούν βαρύτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι το αργότερο έως τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου, τα μέτρα θα έχουν ψηφιστεί. Η ψηφοφορία -σε ένα άρθρο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- προγραμματίζεται για τις αρχές του πρώτου 10ημέρου του Οκτωβρίου.
Παράλληλα ήδη ο Γ. Στουρνάρας επιχειρεί να "γεφυρώσει" τις όποιες αποκλίσεις με την τρόικα υποσχόμενος... ρήτρα ισοδύναμων περικοπών σε μισθούς - συντάξεις, αν η κυβέρνηση πέσει έξω στους στόχους της για εξοικονομήσεις από λειτουργικές δαπάνες και για έσοδα από πάταξη της φοροδιαφυγής.
Πάντως, έπειτα από τις διεθνείς εξελίξεις, η κυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει χωρίς... πολιτική αφήγηση υποστήριξης των μέτρων. Η -προεξοφληθείσα από τον Γ. Στουρνάρα και τον Ευ. Βενιζέλο- επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι στον αέρα, ενώ το σενάριο για νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην τελική ρήξη μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης (κυρίως της Γερμανίας).
Σαν να μην έφταναν αυτά, παρότι, όπως προαναφέρθηκε, οι διεθνείς εξελίξεις και η διχοστασία στο εσωτερικό της τρόικας θα επιταχύνουν τις αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν τα ενδοκυβερνητικά πολιτικά παιχνίδια σχετικά με τον καταμερισμό του βαρύτατου κοινωνικού και πολιτικού κόστους.
Ο Φ. Κουβέλης συνεχίζει να διαμηνύει ότι "δεν έκλεισε τίποτε ακόμη" -αν και διαβεβαιώνει ότι... θα υπερψηφίσει όποια μέτρα τελικά κλειδώσουν- ενώ ο Ευ. Βενιζέλος ήδη βάλλει κατά του Αντ. Σαμαρά και των "απρόθυμων" υπουργών υποστηρίζοντας ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι "πληρώνουν" την απροθυμία τους να βάλουν βαθύτερα το "μαχαίρι" στους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου