Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Οργίασε η αστυνομική αυθαιρεσία στο περιθώριο της πορείας

Με αναίτιες προσαγωγές, προληπτικές ή μη προληπτικές, που έφτασαν τις 105, αριθμό που συναγωνίζεται τους αριθμούς των προσαγωγών που είχε φτάσει και ο προκάτοχός του στο υπουργείο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και που ξεκίνησαν χιλιόμετρα μακριά από το Πεδίον του Άρεως και το αστυνομοκρατούμενο κέντρο, η κυβέρνηση έδωσε χθες μια πρώτη εικόνα για το τι μας περιμένει, από την οποία δεν έλειπαν και τα χημικά. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο της πορείας, λίγο πριν περάσουν και τα τελευταία μπλοκ της πορείας.
Από νωρίς ωστόσο είχαν στηθεί οι νέοι φράχτες γύρω από τη Βουλή, ακόμα και στον Άγνωστο Στρατιώτη. Στα λουλουδάδικα πίσω από αυτούς περίμεναν δύο από τα τρία οχήματα που η αστυνομία πήρε από την πυροσβεστική πριν από δύο ημέρες και έβαψε λευκά για να τα χρησιμοποιήσει, ενώ η αντλία "Αίας" περίμενε κοντά στον Εθνικό Κήπο. Με εντολή της αστυνομίας είχαν επίσης κλείσει, ως συνήθως, οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο, ενώ ισχυρότατες δυνάμεις ΜΑΤ βρισκόταν γύρω από τη Βουλή ακόμα και μπροστά από τη "Μεγάλη Βρετανία" και στα γύρω στενά.


Κλίμα τρομοκρατίας και σε γειτονιές
Επελέγησαν μάλιστα τρεις γειτονιές της Αθήνας, Παγκράτι, Αγ. Δημήτριος και Ζωγράφου, που οι λαϊκές συνελεύσεις τους είχαν ορίσει συγκεκριμένα σημεία προσυγκέντρωσης, για να εμπεδωθεί καλύτερα το κλίμα τρομοκράτησης, με μαζικές εξακριβώσεις από άνδρες της ομάδας Δέλτα, ΔΙ.ΑΣ., ακόμα και ΜΑΤ, που κατέληξαν σε μαζικές προληπτικές και αναίτιες προσαγωγές, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Στην περίπτωση δε της πλατείας Γαρδένιας, κάποιες από τις προσαγωγές, που περιελάμβαναν και ανήλικους μαθητές, μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε συγκέντρωση στην πλατεία για να συζητηθούν τα πρωινά γεγονότα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., από Δέλτα μέχρι ΜΑΤ, περικύκλωσαν τους συγκεντρωμένους για κάποια ώρα.

Η αλληλλεγγύη τιμωρείται διά... προσαγωγής
Πρέπει να σημειωθεί ότι ότι ο ζήλος των αστυνομικών ήταν τέτοιος ώστε προσήχθησαν μέχρι και δημοσιογράφος τους "Έθνους" καθώς και η εκδότρια της εφημερίδας "Εποχή" Άση Κλαυδιανού. Η κ. Κλαυδιανού βρέθηκε μπροστά σε έλεγχο της αστυνομίας και, όταν ενδιαφέρθηκε να μάθει τι συνέβη στους νεαρούς που οι αστυνομικοί είχαν προσαγάγει, οδηγήθηκε και αυτή στο Α.Τ. Ομονοίας!

Τα επεισόδια
Γύρω στις 2.15 το μεσημέρι ξεκίνησαν τα επεισόδια όταν νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα πέταξαν μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το "Πλάζα", στη γωνία Σταδίου και Γεωργίου. Οι ίδιοι νεαροί κατά την "κάθοδό" τους από την Πανεπιστημίου είχαν απωθηθεί από τα μπλοκ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της ΟΛΜΕ. Ακολούθησε χρήση χημικών και πετροπόλεμος - κυνηγητό στην πλατεία Συντάγματος. Κάηκαν ένα διαφημιστικό περίπτερο επί της πλατείας και ένα δέντρο του Εθνικού Κήπου. Οι διαδηλωτές κατέφυγαν στα στενά, ενώ διαδηλωτές κυνηγήθηκαν με κλομπ και χημικά από τα ΜΑΤ στην Πανεπιστημίου. Ένταση και επεισόδια είχαμε αργότερα στην Ομόνοια ,με διαδηλωτές να διαμαρτύρονατι για συλλήψεις και προσαγωγές και επίθεση μοτοσικλετιστών της Δέλτα. Η ένταση μεταφέρθηκε το απόγευμα στα στενά των Εξαρχείων, όπου βγήκε και το ένα λευκό όχημα που η αστυνομία πήρε από την πυροσβεστική.
Συνελήφθησαν 21 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν 3 πολίτες και 8 αστυνομικοί κατά την αστυνομία. Έξω από τη ΓΑΔΑ συγκεντρώθηκε κόσμος σε ένδειξη αλληλεγγύης σε συλληφθέντες και προσαχθέντες. Στη ΓΑΔΑ βρέθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευχαριστημένος ο Ν. Δένδιας
Ευχαριστημένος εμφανίζεται την ίδια ώρα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, που σε αναρτήσεις του στο Twitter έδωσε συγχαρητήρια «στους αστυνομικούς για την αποτελεσματικότητα και την άψογη στάση τους» .
Είχαν προηγηθεί οι εξής αναρτήσεις: «Η περιφρούρηση της σημερινής διαδήλωσης είναι το ηχηρό μήνυμα της Δημοκρατίας μας. Συγχαρητήρια στους φορείς και τα κόμματα για το πνεύμα συνεργασίας και την αποτελεσματική περιφρούρηση των συγκεντρώσεών τους. Απέδειξαν ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διαμαρτυρίας μπορεί να περιφρουρηθεί και να απομονωθούν οι ακρότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου