Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Απέδειξαν ότι δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να σώσουν τη χώρα

Βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ. Θα πάρουμε προκαταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ; Θα πάρουμε παράταση; Θα γίνει νέο κούρεμα; Θα δεχθεί τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης η τρόικα ή θα ζητήσει πρόσθετες περικοπές;
Το δύσκολο δεν είναι να αποδομήσεις αυτούς που κυβερνούν. Εκείνο που περιμένουν οι πολίτες, πολλοί περισσότεροι από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πειστικό σχέδιο διακυβέρνησης και σωτηρίας της χώρας
Ουδείς ασχολείται με τις συνθήκες, τις αποφάσεις, τις ιδέες και το πρόγραμμα που χρειάζεται η πατρίδα μας για να επιζήσει ως ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος, ισότιμος εταίρος στην Ενωμένη Ευρώπη. Και δεν ασχολείται, διότι οι κυβερνώσες παραδοσιακά δυνάμεις (και οι τσόντες) ούτε ιδέες έχουν ούτε πολιτική βούληση για να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης και ανάτασης στον τόπο. Αναμένω με ανυπομονησία να μελετήσω τις νέες θέσεις που θα αναπτύξει στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας για το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Μέχρι τότε, προστέθηκαν σε όσα γνωρίσαμε:


ΠΡΩΤΟΝ: Η συνέντευξη στην Wall Street Journal του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνου Κατσάμπα. Σημειώνει: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη και οι πιστωτές της χώρας να βρουν πόρους για να το χρηματοδοτήσουν. Η επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης κατά δύο χρόνια θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό 20 δισ. ευρώ και είναι εντελώς ανεδαφικό να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει αυτό το κενό από μόνη της. Και πρόσθεσε: Η επέκταση αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ είναι αδύνατη καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις των δανείων του ΔΝΤ -σε όλες τις χώρες- βασίζονται σε κανόνες που είναι αδιαπραγμάτευτοι.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Από τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Προκόπη Παυλόπουλου, προκύπτουν τα εξής συγκλονιστικά στοιχεία.
Στο τέλος του 2009 ο εγχώριος τομέας, περιλαμβανομένης και της ΤτΕ είχε στην κατοχή του ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ ενώ οι ξένες τράπεζες και φορείς κατείχαν ομόλογα αξίας 145 δισ. ευρώ! Στο τέλος του 2011 ο εγχώριος τομέας (κυρίως τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία) είχαν στην κατοχή τοτς ομόλογα αξίας 86,2 δισ. ευρώ, ενώ τα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα είχαν περιορίσει την έκθεσή τους μόλις σε 35 δισ. ευρώ (110 δισ. λιγότερα!!!).
Με λίγα λόγια, αν το κούρεμα των ομολόγων γινόταν τότε, το 2010, όταν υπογραφόταν το πρώτο Μνημόνιο, η εξοικονόμηση σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος θα ήταν τεράστια και η χώρα θα είχε δανειστεί πολύ λιγότερα χρήματα. Μέρκελ - Σαρκοζί και ακόλουθοι του φανερού και κρυφού καπιταλισμού δάνεισαν την Ελλάδα για να αποπληρωθούν οι ξένες τράπεζες, κυρίως γαλλικές και γερμανικές που ήταν και οι περισσότερο εκτεθειμένες.

ΤΡΙΤΟΝ: Όλοι γνωρίζουμε πως μετά το κούρεμα των ελληνικών τραπεζών 50 δισ. ευρώ, εκ των 130 που μας δανείζει (σε δόσεις και με συνεχείς εκβιασμούς) η τρόικα, θα πήγαινε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Η τρόικα εσωτερικού αποφάσισε να αφήσει εκτός ανακεφαλαιοποίησης τα ασφαλιστικά ταμεία και τις δύο άμεσα ελεγχόμενες λαϊκές κρατικές τράπεζες. Η ΑΤΕ χαρίστηκε με το έτσι θέλω στην Πειραιώς, τώρα παίρνει σειρά το Τ.Τ., ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία σύντομα θα χρεωκοπήσουν!
Οι τράπεζες (οι ιδιωτικές), ως μοχλοί χρηματοδοτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έχουν λάβει έκτακτες κρατικές ενισχύσεις: 25 δισ. (3-9-10), 30 δισ. (18-5-11), 30 δισ. (14-9-11), 30 δισ. (9-12-11) συν τα 50 της ανακεφαλαιοποίσης φτάνουμε τα 218 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας ή όσο περίπου το εθνικό χρέος πριν εισέλθουμε στο σπιράλ της καταστροφής!!! Είδε κανείς ρευστότητα στην αγορά; Επιπλέον ακόμα δεν γνωρίζουμε για όλα αυτά τα τερατώδη για το μέγεθος της χώρας κεφάλαια, το κράτος θα έχει λόγο με αντάλλαγμα κοινές μετοχές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη σε χρεωκοπία όσο την κυβερνούν πολιτικοί χωρίς ιδέες, βούληση, ικανότητες και εθνική αντίληψη των προβλημάτων. Η σημερινή αστική τάξη έχει σαπίσει και απλά ψάχνει για τα... ρέστα που θα αφήσουν οι κατακτητές μας. Η Αριστερά -και όταν λέω Αριστερά εννοώ τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του- δεν έχει χρόνο για να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου.
Το δύσκολο -πλέον- δεν είναι να αποδομήσεις αυτούς που κυβερνούν. Εκείνο που περιμένει η πλειονότητα των πολιτών, πολλοί περισσότεροι από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, είναι το σχέδιο διακυβέρνησης και σωτηρίας της χώρας με όλα τα εναλλακτικά σενάρια. Περιμένει ενότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το εγχείρημα έχει τεράστιες δυσκολίες στις σημερινές διεθνείς συνθήκες και τα στελέχη του χώρου μαζί με τα μέλη του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ οφείλουν να κατανοήσουν πως απαιτείται βίαιη ωρίμανση, όπως εύστοχα δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης.
Διαφορετικά επόμενο ραντεβού με την ευθύνη ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου μπορεί να μην υπάρξει. Αν δεν ενεργοποιήσουν τη βόμβα της χρεωκοπίας στα χέρια του Σαμαρά (και θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν) ποιος εγγυάται ότι δεν θα το κάνουν στα χέρια της Αριστεράς; Ποιοι ξέρουν και μπορούν να αποφύγουν αυτή την ολέθρια, όχι για τον κομματικό μηχανισμό, αλλά για τον ελληνικό λαό συνολικά, πολιτική παγίδα;

dchristou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου