Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Διαρροές και πλημμύρα

Χθες στη Βουλή, κατά την ονομαστική ψηφοφορία για τα λιμάνια, η σύμπραξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μόλις και μετά βίας σχημάτισε τον αριθμό 151. Άλλοι καταψήφισαν, άλλοι έριξαν λευκό, άλλοι έλειπαν αδικαιολόγητα, άλλοι αδιαφόρησαν. Το επίδικο θέμα συναρτάται με την προετοιμασία ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.
Εξίσου σημαντική, όμως, με την ουσία της διάταξης είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία. Η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει τη ρύθμιση με άσχετη τροπολογία σε νομοσχέδιο. Προσπάθησε να υφαρπάξει την ψήφο της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία, όπου διαπιστώθηκε η υφέρπουσα κρίση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η νέα ρωγμή καταγράφηκε μόλις λίγες μέρες μετά το κυβερνητικό Βατερλώ στη Βουλή με την υπόθεση της Siemens. Κι όλα αυτά ενώ επίκειται η ψήφιση του αντικοινωνικού πακέτου, το οποίο προβλέπεται να ψηφιστεί ως ένα άρθρο. Θα τεθεί ουσιαστικά θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε με μια ψηφοφορία να εκβιαστεί η ψήφος των κυβερνητικών βουλευτών.
Στα ελάσσονα η κυβέρνηση επιτρέπει στους βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνείδηση (ή, ακριβέστερα, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις). Στα μείζονα επιστρατεύεται η κομματική πειθαρχία. Η υστεροβουλία των ηγεσιών, όμως, μπορεί να μη λειτουργήσει. Οι βουλευτές που απαγκιστρώνονται από την κεντρική γραμμή στα ελάσσονα είναι πιθανό να μην "ξεχαρμανιάσουν". Να μην αρκεστούν σε αυτό το άλλοθι και να καταψηφίσουν ακόμη και τα μείζονα. Η μοναδική δύναμη συνοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι ο φόβος των βουλευτών της μπροστά στο ενδεχόμενο κυβερνητικής κατάρρευσης και ο πανικός μπροστά στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
Παρ' όλα αυτά, η δυναμική της αποδιάρθρωσης του μνημονιακού μπλοκ, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή, είναι φανερή στην αρχή του φθινοπώρου, το οποίο θα αποδειχθεί κρίσιμο για την πορεία της σημερινής κυβέρνησης, αναλόγως της έκβασης των λαϊκών κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από τη μεθαυριανή γενική απεργία. Γι' αυτό οι "διαρροές" μπορεί να προκαλέσουν "πλημμύρα"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου