Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Προάγγελοι της Νύχτας των Κρυστάλλων

Με... κοινοβουλευτικό τσαμπουκά, η Χρυσή Αυγή πέρασε από τις επιθέσεις στα στενά στα οργανωμένα πογκρόμ, με τα μέλη της να φοράνε τα διακριτικά τους, με στρατιωτική πειθαρχία και μαζί με βουλευτές της.
Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι επιθέσεις σε Ραφήνα, Μεσολόγγι και Μεταμόρφωση, φανερώνουν τις προθέσεις των νεοναζί και δείχνουν πως αυτή είναι μόνο η αρχή. Το βράδυ της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου, ομάδα περίπου 50 ατόμων με επικεφαλής τον βουλευτή της Χ.Α. Γιώργο Γερμενή, έκανε έφοδο στρατιωτικού τύπου σε πανηγύρι στη Ραφήνα. Στην αρχή οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στους μικροπωλητές και εν συνεχεία παρατάχθηκαν με κοντάρια μπροστά από την Εκκλησία.

Στη συνέχεια, απειλώντας τους αλλοδαπούς μικροπωλητές, έλεγξαν τις άδειές τους, αναποδογύρισαν τους πάγκους και η παράσταση έλαβε τέλος. Την επόμενη μέρα, στις 9 πρωί, έγινε αντίστοιχη επίθεση στη λαϊκή του Μεσολογγίου. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, που κατήγγειλε το περιστατικό στην Εισαγγελία, ομάδα 50 ατόμων με τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής εισέβαλε στον χώρο με επικεφαλής τον βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση.
"Όταν συνειδητοποίησα το γεγονός, πλησιάζω στο σημείο της δράσης τους και τους απευθύνθηκα διαμαρτυρόμενη. Δεν υπήρχε γύρω αστυνομία. Άνοιγαν κουτιά και αποσκευές με εμπορεύματα, κατέστρεφαν τους πάγκους μικροπωλητών, που είχαν εξαφανιστεί, από τις εκφοβιστικές και θριαμβολογικές ιαχές των Χρυσαυγιτών. Απ' ό,τι φάνηκε, προηγήθηκε ειδοποίηση προς κάποια ΜΜΕ της περιοχής, γιατί στο βόρειο μέρος του δρόμου βρίσκονταν κάμερες. Τους είπα ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να υποκαθιστούν την έννομη τάξη και να παίζουν τον ρόλο της αστυνομίας. Μου είπαν γιατί διαμαρτύρομαι εγώ, ενώ ο κόσμος τους συγχαίρει και ο διπλανός μανάβης τους έδωσε συγχαρητήρια.
Κάποιος άλλος με απεκάλεσε 'ευρωμαρξίστρια' και ένας πιο πίσω δήλωσε ότι 'εδώ δεν είναι Κορέα'». Έφυγαν συνεχίζοντας απτόητοι το έργο τους και εγώ πήγα στην αστυνομία. Ο αξιωματικός υπηρεσίας με παρέπεμψε στον διευθυντή, ο οποίος μου είπε ότι υπάρχει αστυνομία στο χώρο της λαϊκής. Και εγώ αναρωτήθηκα φωναχτά γιατί δεν υπήρξε κανείς που να είδε αστυνομικό".
Κι αν οι δύο προηγούμενες επιθέσεις δεν είχαν θύματα, στην επίθεση σε κομμωτήριο Πακιστανού ιδιοκτήτη, στη Μεταμόρφωση, το βράδυ της Δευτέρας, υπήρξε τραυματίας. Όπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας που έφτασε στο σημείο μερικά λεπτά αργότερα, "άτομα που παραπέμπουν με τη δράση τους στη Χρυσή Αυγή πήραν από πίσω Έλληνα πελάτη γιατί επέλεξε να κουρευτεί σε πακιστανικό κουρείο. Όταν αυτός αντέδρασε, τον μαχαίρωσαν και ο άνθρωπος μπήκε νοσοκομείο. Μετά κατέστρεψαν το μαγαζί με πέτρες και μολότοφ, το κάψανε. Τρεις μέρες πριν, είχαν απειλήσει τον ιδιοκτήτη πως αν δεν κλείσει το μαγαζί θα το καταστρέψουν. Εμείς στη γειτονιά μας δεν είχαμε ποτέ τέτοια περιστατικά, θυμίζουν κυκλώματα της νύχτας". Είναι μεμονωμένα περιστατικά ή πολλές, μικρές “Νύχτες των Κρυστάλλων”;
Ο.Σ.

1 σχόλιο:

  1. ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ!!
    ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!! ΑΣ ΤΟΥΣ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!
    http://www.avaaz.org/en/petition/Investigate_the_Golden_Dawn_neoNazi_Party_of_Greece

    ΑπάντησηΔιαγραφή