Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Θέατρο σκιών με τα μέτρα - σοκ

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνουν τα μέτρα-σοκ οι κυβερνητικοί εταίροι υπό τον φόβο του δυσθεώρητου κοινωνικού και πολιτικού κόστους. Τελικές αποφάσεις δεν υπήρξαν ούτε στη χθεσινή σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να θέτουν “κόκκινες γραμμές” και, στον αντίποδα, τον Γ. Στουρνάρα να δηλώνει ότι... “ήταν μια καλή μέρα”.
Ούτε χθες κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί - νέα σύσκεψη εντός της εβδομάδας
Ενώ οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, εξέπεμπαν εικόνα κρίσης και έθεταν ως κοινές “κόκκινες γραμμές” των κομμάτων τους τις απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων (κατά το περίφημο non paper της τρόικας), ο υπουργός Οικονομικών έδινε μια διαφορετική εικόνα. Ερωτηθείς για αλλαγές στα εργασιακά και απολύσεις, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με τη μονότονη απάντηση “γίνονται συζητήσεις”, ενώ έκανε λόγο για “πρόοδο” στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας. “Πιστεύουμε ότι τελικά θα συγκλίνουμε με την τρόικα σύντομα” πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, που κατέληξε λέγοντας “ήταν μια καλή μέρα, συνεχίζουμε”.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τα ξαναπούν έως το τέλος της εβδομάδας, αφού, όπως παραδέχθηκε δημοσίως και ο Ευ. Βενιζέλος, ο χρόνος πιέζει για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη σύσκεψη των αρχηγών ήταν βαρύ, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να εξέφρασε ενστάσεις για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και, ιδίως, του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Παράλληλα τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να παρέμβει προς τους δανειστές σε επίπεδο κορυφής (δηλαδή στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο) προκειμένου να υπάρξει πολιτική απόφαση για “χαλάρωση” ορισμένων μέτρων που ζητούν οι τεχνοκράτες της τρόικας.
Την ίδια στιγμή στο τραπέζι έπεσε και το θέμα ενός νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους από τον Ευ. Βενιζέλο. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το συγκεκριμένο θέμα και στις επίσημες δηλώσεις του. Πάντως, κατά τη σύσκεψη, ενώ ο Φ. Κουβέλης συμφώνησε με την προοπτική νέου “κουρέματος”, ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε διστακτικός, υποστηρίζοντας ότι πρέπει πρώτα η Ελλάδα να στείλει “μήνυμα αξιοπιστίας” λαμβάνοντας τα μέτρα. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, πάντως, θέλει να έχουν “κλειδώσει” τα μέτρα ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή και, στη συνέχεια, να συντάξει η τρόικα την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Στόχος του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της τρόικας, να συζητηθεί όχι μόνο η αποδέσμευση της δόσης, αλλά και μια “συνολική λύση” -όπως λένε κυβερνητικές πηγές- στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης-19ης Οκτωβρίου.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη, παραμένουν τέσσερα “αγκάθια” στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας. Ο λόγος για τις περικοπές δαπανών στην Υγεία, την Άμυνα, τους ΟΤΑ, αλλά και τη διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, διαμηνύουν ότι ακόμη και οι αξιώσεις της τρόικας δεν είναι “οι τελικές”, αλλά πως οι τεχνοκράτες μπορεί να αναθεωρήσουν τα όσα ζητούν, αφού συναντηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς και τους παρουσιαστούν τα εναλλακτικά σχέδια περικοπών και εξοικονόμησης δαπανών.

“Βράζει” η Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ, την κατάσταση... βρασμού, στην οποία βρίσκεται η Ν.Δ., απέδωσαν ανάγλυφα οι χθεσινές εικόνες, έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη λεωφόρο Συγγρού. Δεκάδες συνδικαλιστές της “γαλάζιας” ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα αποδοκίμασαν βουλευτές (Ντ. Μπακογιάννη, Αδ. Γεωργιάδη), ενώ προπηλάκισαν τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας - Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα. Χρειάστηκε, μάλιστα, να προστρέξει προς ενίσχυση ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Οι “γαλάζιοι” βουλευτές προσήλθαν χθες στο κτήριο του κόμματος προκειμένου να ενημερωθούν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα για τις συζητήσεις με την τρόικα και τα σχεδιαζόμενα κυβερνητικά μέτρα.
Στην τοποθέτησή του ο Κ. Χατζηδάκης φέρεται να υποστήριξε ότι το υπουργείο του έχει πετύχει τους στόχους της τρόικας, ενώ ο Χρ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η εξίσωση φόρου στα πετρέλαια κίνησης - θέρμανσης είναι “πέρα και πάνω” από τη δέσμη μέτρων των 11,5 δισ. Την υπόσχεση ότι δε θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός παρέσχε στους “γαλάζιους” βουλευτές ο Γ. Βρούτσης διευκρινίζοντας, πάντως, ότι στην Ελλάδα τα εργασιακά ήταν... σοβιέτ!
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ. δεν πείστηκαν ούτε από τις υποσχέσεις των υπουργών ούτε από τη συγκεκριμένη συζήτηση και αξίωσαν να συγκληθεί επισήμως η Κ.Ο. και να συνεδριάσει υπό τον Αντ. Σαμαρά. Το αίτημα αυτό, μάλιστα, διατύπωσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο Ν. Κακλαμάνης, αλλά και ο Γ. Βλάχος, ενόσω ολοένα και περισσότεροι συμπολιτευόμενοι βουλευτές δυσφορούν για τα σενάρια των μέτρων-σοκ.
Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε χθες ομιλία του Γ. Μιχελάκη, στη Βουλή, καθώς ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ. -και προεκλογικό alter ego του Αντ. Σαμαρά- τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα (“για να μη δημιουργούνται καρτέλ”, όπως είπε), χαρακτήρισε “ατυχείς” τις δηλώσεις Στουρνάρα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και σημείωσε με νόημα ότι “θα περίμενε να συζητούνται στη Βουλή νομοσχέδια που θα διασφαλίζουν περιθώριο αξιοπρεπούς διαβίωσης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου