Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Γερμανός βουλευτής κατέθεσε προσφυγή εναντίον του Μηχανισμού Στήριξης

Γερμανός βουλευτής ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε προσφυγή στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για να προσπαθήσει να εμποδίσει την επικύρωση της υλοποίησης του ταμείου διάσωσης της ζώνης του ευρώ (ΜΕΣ), ένα διάβημα το οποίο δικαιολογείται από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ ).
Ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, ευρωσκεπτικιστής συντηρητικός βουλευτής, πιστεύει ότι η δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης (ΜΕΣ), που θα «προικοδοτηθεί» με 500 δισ. ευρώ, δεν μπορεί πλέον καθόλου να εξεταστεί μετά την απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους των ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης.
"Ο ΜΕΣ--για να είναι απλά βιώσιμος από συνταγματική άποψη--θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η ΕΚΤ παραιτηθεί από τις εξουσίες που ή ίδια απένειμε στον εαυτό της», αναφέρει σε ανακοινωσή του αυτό το μέλος της CSU, του βαυαρικού κλάδου των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Γκαουβάιλερ εκτιμά ότι η νέα του προσφυγή θα πρέπει να κάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης να επανεξετάσει το χρονοδιάγραμμα του. Θα πρέπει να εκδώσει την Τετάρτη μια κρίσιμη απόφαση σχετικά με έξι προσφυγές κατά του ΜΕΣ και του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, δύο από τους πυλώνες της στρατηγικής που εφαρμόζεται από τους Ευρωπαίους για την έξοδο από την κρίση χρέους.
Η απόφαση της ΕΚΤ, που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη για την απεριόριστη επαναγορά ομολόγων που εκδίδονται από τις πιο αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ έχει δημιουργήσει μια «εντελώς νέα κατάσταση», σημειώνει ο Γκαουβάιλερ.
Ο συντηρητικός βουλευτής εκτιμά ότι αν το Δικαστήριο δεν είναι σε θέση να αποφανθεί σχετικά με την προσφυγή του, τότε θα πρέπει να μεταφέρει για πέρα από την Τετάρτη την έκδοση της απόφασής του σχετικά με τον ΜΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου