Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Καπιταλισμός ζούγκλα, χωρίς κανόνες και διαιτητή!

Παρασκευή μεσημέρι, όπως αποκάλυψε χθες η "ΑΥΓΗ", ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, με εντολή της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη υπέγραψε την «εντολή μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων του υπό εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. στο πιστωτικό ίδρυμα με την επωνυμία Τράπεζα Πειραιώς». Η απόφαση δημοσιεύτηκε -μάλιστα- αυθημερόν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!
ΕΑΝ πριν λίγο καιρό υποστήριζες πως κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα χαρίζονταν νύχτα, με αυτόν τον μαφιόζικο τρόπο, με τον με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να κρατάει ακόμα κρυφή (!) την ολοκληρωμένη έκθεση της Black Rock για τη βιωσιμότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα σε κατακεραύνωναν για συριζαίο λαϊκιστή. Αναρωτήθηκα πως ο κ. Προβόπουλος, υπόλογος σε πλείστες υποθέσεις παρατυπιών (π.χ. σκάνδαλο Proton Bank), απέκτησε το νόμιμο δικαίωμα να ενεργεί κυριολεκτικά ως νταβατζής, παρότι είναι υφιστάμενος του προέδρου της ΕΚΤ.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ - εργολαβία για την αρπαγή των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι καινούργια, ούτε αυτό που έγινε ήταν ιδέα του Σαμαρά. Αυτός ήθελε απλά να γίνει πρωθυπουργός. Λίγο πριν παραιτηθεί από υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Βενιζέλος φρόντισε και κατέθεσε τροποποίηση στον νόμο περί τραπεζών, που έδινε το δικαίωμα στον Προβόπουλο να κάνει αυτό που τελικά έκανε.
ΕΤΣΙ χαρίστηκε μια τράπεζα, εργαλείο για την εθνική οικονομία και ειδικότερα τον αγροτικό τομέα. Μια τράπεζα που παρά τον κανιβαλισμό της κομματικής νομενκλατούρας που τη διοικούσε τα τελευταία χρόνια (Λάμπρου - Μηλιάκος) επέζησε και είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ζόμπι που συντηρούνται με κεφάλαια που χρεώνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι.
ΚΑΙ ΕΝΩ συμπεριέλαβαν την ΑΤΕ και το Τ.Τ. στο PSI, ο πολύς κ. Προβόπουλος σε συνεννόηση με τον Βενιζέλο, τον συντάκτη των Μνημονίων Στουρνάρα και την κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισαν να εξαιρέσουν από την ανακεφαλαιωποίηση τις δύο δημόσιας ιδιοκτησίας τράπεζες, ώστε να τις απαξιώσουν και να τις χαρίσουν εκεί που είχαν προαποφασίσει.
ΠΛΗΝ όμως, σε αυτή τη χώρα - προτεκτοράτο οι νταβατζήδες, που έλεγε και ο αλήστου μνήμης πρωθυπουργός Κώστας, απαίτησαν μόνο το ψαχνό! Σπάσανε λοιπόν την ΑΤΕ σε δύο μέρη. Το «καλό», ρευστότητα, περιουσιακά στοιχεία, μαζί και τον μικρό θησαυρό της Αγροτικής Ασφαλιστικής, τα βούτηξε η Πειραιώς. Το «κακό», ζημιές επισφάλειες, το αναλάβαμε εμείς. Ποιοι εμείς; Εμείς, όλοι που πληρώνουμε φόρο και όταν γίνει ο λαγαριασμός (κανείς δεν τον ξέρει!) θα τον πληρώσουμε με νέα έκτακτα οριζόντια μέτρα!
ΕΤΣΙ γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις στην Ε.Ε.; Δεν υποχρεούνται τα κράτη - μέλη να διενεργούν διεθνείς διαφανείς διαγωνισμούς για την ισονομία, τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος; Τι σόι καπιταλισμός είναι αυτός, χωρίς κανέναν κανόνα και κανέναν επίσημο διαιτητή; Ούτε στην εποχή του Γιέλτσιν όπου οι κλέφτες - ολιγάρχες διαμοίραζαν νύχτα τα ιμάτια των περιουσιακών στοιχείων της ΕΣΣΔ δεν γίνονταν (που λέει ο λόγος) τέτοια πράγματα. Δεν μιλάμε για συμφωνίες μεταξύ δύο ιδιωτικών μερών. Εδώ έχουμε να κάνουμε με γκανγκστερικό ξεπούλημα εθνικής περιουσίας.
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, «που όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο γλοιώδης και απεχθής με τα περίτεχνα ψεύδη του» όπως σημείωσε ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, εκτελεί εργολαβίες που είχαν κλείσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΓΑΠ - Παπαδήμου). Χωρίς τσίπα, τολμά και δηλώνει στη μικρή αγέλη των βουλευτών πως η συμφωνία αυτή είναι άριστη και πως «τώρα τα πράγματα θα βελτιωθούν εντυπωσιακά για τους αγρότες». Το σωσίβιο εύρημα, όχι για τις πρωθυπουργικές φιλοδοξίες του, διότι αυτές τις έχει εγκαταλείψει, όσο αίμα κι αν προσφέρει στον… δράκουλα ο παρουσιαζόμενος ως αφελής καλός άνθρωπος Φώτης Κουβέλης, είναι πως αν η συγκυβέρνηση αποτύχει, θα φταίει αποκλειστικά και μόνον ο Τσίπρας που βάζει εμπόδια! Υπάρχει όμως μια σοφή λαϊκή παροιμία που λέει: μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσαμε.
dchristou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου