Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Περιέργεια

Η λέξη κατά την αρχαία ή αρχική της έννοια σημαίνει το ανώφελο ψάξιμο.
Βέβαια, συχνά η περιέργεια υπήρξε αφορμή και αιτία για μια σειρά σημαντικών βημάτων στις επιστήμες αλλά και υπήρξε αφορμή και αιτία για μια σειρά ανακαλύψεων.
Το διαστημικό σκάφος "Περιέργεια" προσεδαφίστηκε πρόσφατα στον Άρη και άρχισε ήδη να στέλνει φωτογραφίες από κει. Αναμφίβολα είναι και αυτό ένα μεγάλο βήμα για την επιστήμη. Τέτοιο τεράστιο βήμα, όπως ειπώθηκε ήταν και η κάθοδος του ανθρώπου στη Σελήνη. Όπως είχαν πει τότε, ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο και ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα.
Διανύουμε ήδη τη δεύτερη 10ετία του 21ου αιώνα επί της Γης.

Αν η "Περιέργεια" έστρεφε το βλέμμα της προς αυτόν εδώ τον πλανήτη, θα μπορούσε σίγουρα να στείλει στους κρατούντες της Γης ένα συνταρακτικό φωτογραφικό υλικό αλλά και εξίσου συνταρακτικά στοιχεία:
* Ο μισός πλανήτης τουλάχιστον μαστίζεται από πείνα, φτώχεια, δυστυχία, αναλφαβητισμό.
* Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα νεογέννητο παιδί πεθαίνει από έλλειψη τροφής, από έλλειψη νερού ή φαρμάκων.
* Η έλλειψη νερού αποτελεί τη μεγαλύτερη βραδυφλεγή βόμβα για τον πλανήτη και αναμένεται να εκραγεί στα επόμενα χρόνια προκαλώντας μεγάλες συρράξεις.
* Την ίδια ώρα, προωθούνται από τους κρατούντες της Γης νόμοι και συνθήκες για τον έλεγχο του φυσικού αυτού πλούτου και την ιδιωτικοποίησή του.
* Τα δάση του Αμαζονίου, ο μεγάλος αυτός φυσικός πνεύμονας της γης, γίνονται βορά στα συμφέροντα. Μαζί με τα δάση που καίγονται και τα δέντρα που κόβονται, κάτω από τις μπουλντόζες συνθλίβονται και θάβονται φυλές ολόκληρες που ζούσαν εκεί ειρηνικά τη ζωή τους.
* Το περιβάλλον δολοφονείται συστηματικά από την ανεξέλεγκτη λεγόμενη ανάπτυξη, από τη μόλυνση, την ίδια ώρα που η υπερδύναμη Αμερική αρνείται να υπογράψει τις συνθήκες για τη διάσωσή του.
* Η αγροτική παραγωγή, ο φυσικός πλούτος που δίνει το χωράφι και το έδαφος, γίνονται παιχνίδι στα χρηματιστήρια.
* Την ίδια ώρα, προωθούνται βιομηχανικοί σπόροι, υβρίδια, καθώς και λιπάσματα και φυτοφάρμακα, που από τη μια μεριά δολοφονούν τη φύση και τους υδροφόρους ορίζοντες και από την άλλη μεριά φαλκιδεύουν τη δυνατότητα του ανθρώπου να παράξει τη γη και να ζήσει απʼ αυτή.
* Ο δασικός και ο θαλάσσιος πλούτος της Γης ληστεύεται κυριολεκτικά από ανεξέλεγκτη εμπορεία.
* Τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης γίνονται πατέντες και μένουν στα συρτάρια 10ετίες, με σκοπό και στόχο να βγουν στην επιφάνεια όταν αυτό το επιβάλει το κέρδος. Στο ενδιάμεσο διάστημα, εκατομμύρια παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν ήδη να έχουν αντιμετωπισθεί.
* Πόλεμοι και εμφύλιες συρράξεις σε 400 περίπου σημεία, καταναγκαστική εργασία παιδιών, εμπόριο γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, ναρκωτικά που διοχετεύονται ανεξέλεγκτα στις νέες και τους νέους, εμπόριο όπλων, φτώχεια - ανεργία συνθέτουν ένα ζοφερό για τον πλανήτη παρόν.
Αυτά είναι μόνο μερικά απ' όσα η "Περιέργεια" θα μπορούσε να στείλει προς ενημέρωση στους κρατούντες της Γης για τα συμβαίνοντα πάνω στον πλανήτη. Αλλά φυσικά η παγκόσμια άρχουσα τάξη τα γνωρίζει, τα υποθάλπει και τα προωθεί.
Είναι από τη μια μεριά αποτέλεσμα και από την άλλη πλευρά όπλο του καπιταλισμού, ο οποίος έτσι αναπτύσσεται στον βωμό του κέρδους και έτσι χρησιμοποιεί αυτά τα αποτελέσματα για να περάσει την κρίση του στις πλάτες των λαών.
Ο πλανήτης Γη μπορεί άνετα και εύκολα να θρέψει όσους κατοικούν σε αυτόν και ακόμα περισσότερους. Τέτοιες είναι οι δυνατότητές του. Προϋπόθεση όμως γι' αυτό αποτελεί η ύπαρξη και η λειτουργία των σοσιαλιστικών ιδεωδών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τότε τα αγαθά, αλλά και οι επιστήμες, η ιατρική, ο πολιτισμός θα είναι μακριά από την εμπορευματοποίηση, δεν θα είναι εγκλωβισμένα στον βωμό του κέρδους. Τότε μόνο τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα βρίσκονται στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Η ύπαρξη της Γης στο βαθύ μέλλον είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη την επικράτηση της ειρήνης, του αφοπλισμού, και του σοσιαλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

* Ο Κ. Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου