Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Οι μεγαλοτραπεζίτες να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι...

Σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο κοπτοραπτικής για το νέο Μνημόνιο επιδίδονται διαρκώς οι τρεις στυλοβάτες της σημερινής συγκυβέρνησης, που απεγνωσμένα θέλει να ανταποκριθεί στις άγριες απαιτήσεις των δανειστών. Ταυτόχρονα, κάθε μέρα πληροφορούμαστε τα νέα τερτίπια ή αν θέλετε, τις "τεχνικές" που σερβίρουν πότε ο ένας, πότε ο άλλος εκ των συγκυβερνώντων στο όνομα μιας "δικαιότερης" υλοποίησης της... σφαγής που μας ετοιμάζουν μαζί η τρόικα και η κυβερνητική τρόικα.
Λες και οι όποιες φραστικές ή έστω επί μέρους εκπτώσεις μπορούν να αλλάξουν την προ πολλού επιβληθείσα και πιστά εφαρμοζόμενη μνημονιακή πατέντα καταστροφής.

Είναι χαρακτηριστικό το fast track ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας που η τρόικα εσωτερικού δίνει στην τρόικα όπως - όπως για να δείξει απόλυτη μνημονιακή συνέπεια! Όσα έλεγαν, όσοι τα έλεγαν, όσα έστω ψέλλιζαν προεκλογικά για δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, πήγαν "περίπατο", όπως άλλωστε εξ αρχής απωλέσθη η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση. Με απόλυτα ωμό και προκλητικό τρόπο οι μνημονιακοί συγκυβερνώντες έδειξαν πως εξυπηρετούν τα ίδια μεγάλα(;) τραπεζικά συμφέροντα με τα χρήματα των φορολογούμενων και τη νεοφιλελεύθερη συνταγή της εκποίησης του δημόσιου πλούτου.
Ειδικά στη χώρα μας ζούμε άλλη μια φορά το σκάνδαλο χαριστικών εκχωρήσεων δημόσιου πλούτου σε ιδιώτες που μάλιστα μόνον ισχυροί δεν αποδείχθηκαν. Εδώ βλέπουμε πως έχει κυριολεκτικά εξαρθρωθεί η όποια πολιτική εξουσία μπροστά στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Στην περίπτωσή μας, τα τραπεζικά συμφέροντα δίνουν τον "τόνο" και με την κυβερνητική συνδρομή διαμορφώνεται ένα νέο τραπεζικό τοπίο, μέσα από μια συνεννοημένη κατανομή ρόλων, παροχών και ανταλλαγμάτων.
Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι ανάλογα προβλήματα και σκάνδαλα έχουν προκύψει διεθνώς, με πιο πρόσφατη την τεράστια υπόθεση με τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor από τους μεγαλοτραπεζίτες.
Όσο οι πολιτικές υπηρετούν, ακολουθούν ή προσαρμόζονται στα κελεύσματα των μεγασυμφερόντων και εν προκειμένω συμμοριών μεγαλοτραπεζιτών, μόνο το καλό των κοινωνιών δεν προωθούν.
Δικαιολογημένα πριν από λίγο καιρό είχε γράψει για τους banksters (κατά το πιο γνωστό gangsters) και τους εκβιασμούς τους η "Liberation" αλλά και σχολίασαν πολλοί αναλυτές και οικονομολόγοι. Με κουβέντες για "ισοδύναμα", με "όρκους" για δίκαια βάρη δεν κρύβονται τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας ούτε θα ξεχαστούν τα σκάνδαλα τύπου εκποίησης της Αγροτικής.
Οι εφιαλτικές νέες περικοπές για συνταξιούχους, εργαζόμενους κ.ά. δεν "διορθώνονται" με πυροτεχνήματα και ενδοκυβερνητικές "επαναδιαπραγματεύσεις". Μόνον η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών δίνει διέξοδο από τη βαθιά κρίση, μόνο μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για τα χρέη, μια ριζοσπαστική και αλληλέγγυα πολιτική θα δώσει μέλλον στους συμπολίτες μας, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου