Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Υλοποιείστε πρώτα το μνημόνιο

Περιθώριο μόλις λίγων εβδομάδων φέρεται να είναι διατεθειμένη να δώσει στην Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου η χώρα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της περιόδου, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «πρώτα δείχνεις την πρόοδο και μετά λαμβάνεις τα χρήματα».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», που επικαλείται κυβερνητικές πηγές η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι πρόθυμη να δώσει στην Ελλάδα κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους τους ελλείμματος. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Μέρκελ απορρίπτει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα στο σκέλος της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Για τις θέσεις που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως σύμφωνα με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης οι απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μετά από μια διετία μη επίτευξης των στόχων, «δεν είναι αποδεκτές».

Η Rheinische Post υποστηρίζει ακόμη ότι η προκαταρκτική έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα καταδεικνύει ότι η χώρα έχει χάσει μέχρι στιγμής τους 210 από τους 300 στόχους για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ειδικά στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η έκθεση αναφέρει πως η Αθήνα είναι πίσω από τους στόχους με μόλις δύο αποκρατικοποιήσεις χαμηλής αξίας να εφαρμόζονται φέτος.

Λαγκάρντ: Θετική η στάση της κυβέρνησης

Θετικά αποτιμά τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στο δίκτυο του CNBC η Γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίσθηκε ικανοποιημένη από την απόφαση της κυβέρνησης συνεργασίας πρώτα να προχωρήσει σε εφαρμογή μέτρων και ύστερα να θέσει ζήτημα αλλαγής στόχων.

«Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πως πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητά στην εφαρμογή του πρόγραμματος. Θεωρώ ότι αυτό δεν είχε γίνει κατανοητό. Αυτή η αλλαγή υφίσταται πλέον, είναι ευπρόσδεκτη και θα βοηθήσει ώστε να έχουμε καλύτερο διάλογο με τις Αρχές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ προτίθεται να δώσει περισσότερο χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που απαιτούνται η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε πως «οι συζητήσεις είτε για παράταση, είτε για πρόσθετη χρηματοδότηση είναι πρόωρες». Υποστήριξε δε, ότι οι κυβερνώντες στην Ελλάδα «πρέπει να εφαρμόζουν το πρόγραμμα περισσότερο από το να μιλάνε για αυτό».

Όπως σημείωσε στις μεγάλες συμφωνίες στην Wall Street  η πλευρά που έχει το πλεονέκτημα ζητά πρώτα να δει το χρήμα πάνω στο τραπέζι και ύστερα να διαπραγματευτεί. Στην περίπτωση δε απελπισμένων κρατών και πιστωτών έσχατης ανάγκης όπως το ΔΝΤ σημείωσε πως τα πράγματα έχουν ως εξής: «Δείξε μου την πρόοδο, και μετά λαμβάνεις τα χρήματα», υπογράμμισε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου