Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Δυο ιστορίες για την Ε.Ε. και τους προϋπολογισμούς της

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΑΘΟΥΛΙΑ

Η Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο 2007, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου με κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. το ακριβό πρόγραμμα Galileo (πρόγραμμα ραδιοπλοήγησης και προσδιορισμού θέσης μέσω δορυφόρου). Δόθηκαν 3.4 δισ. -χωρίς την σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων- ποσό που εκτιμήθηκε ότι θα αρκούσε για την πλήρη λειτουργία του συστήματος που αφορούσε την δορυφορική επιτήρηση στην Ευρώπη. Αυτή η πολύ ακριβή σε κόστος πολιτική ερμηνεύτηκε με την φράση τού τότε αρμόδιου επιτρόπου Barrot:“δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ευρώπη να χάσει την αυτονομία της σε αυτό τον στρατηγικό τομέα”.

Δεδομένου, ότι μέχρι σήμερα, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. αποτελεί το σύνολο των κρατικών συνεισφορών, με τις πλούσιες χώρες να συμβάλλουν εύλογα με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στον ευρωπαϊκό λογαριασμό, η πολιτική χρηματοδοτήσεων στρατηγικών προγραμμάτων της Ε.Ε. είναι ουσιαστικά η στρατηγική των μεγάλων και πλουσίων χωρών απέναντι στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτή την πρώτη ιστορία κρατάμε ότι, η ηγεσία της Ε.Ε. αξιολογεί την επενδυτική συμβολή των ιδιωτών ως παράγοντα στρέβλωσης(!) της αυτονομίας των στρατηγικών τομέων ανάπτυξης της Ε.Ε.
Η δεύτερη ιστορία αφορά τον ίδιο τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και τις πολιτικές συγκρότησής του. Μέχρι και σήμερα υπάρχει μια σοβαρή αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη μέλη για το ποσοστό συμβολής τής κάθε χώρας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το τι παίρνει πίσω σε χρηματοδότηση. Μια μομφή των πολιτών, ότι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. αφορά ουσιαστικά τις Βρυξέλλες και τον τεράστιο μηχανισμό της λειτουργίας της Ε.Ε., κατά κάποιον τρόπο απαντήθηκε από τον Μπαρόζο πριν έναν μήνα, όταν μίλησε στο ευρωκοινοβούλιο. Εξήγησε την αύξηση που προτείνει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την επόμενη περίοδο 2014-2020, από 975 δισ. (τρέχουσα περίοδος) σε 1.025 τρισ. και αποποιήθηκε την μομφή, ότι ουσιαστικά ο προϋπολογισμός αφορά τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι "τα χρήματα είναι για τις περιφέρειες, τις πόλεις και τις αγροτικές περιοχές της Ε.Ε.”. Δεν είναι αλήθεια, του απαντάμε εμείς. Ο προϋπολογισμός είναι για τις Βρυξέλλες και για τα πλούσια κράτη μέλη. Όχι για τις περιφέρειες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη1.
Η Γερμανία και έξι άλλες χώρες (ανάμεσά τους η Τσεχία και η Αυστρία ), σε ένα non paper που διέρρευσε, προτείνουν να παγώσει ο προϋπολογισμός γιατί απαιτείται σταθεροποίηση -ειδικά τώρα που τα κράτη μέλη ισορροπούν τα οικονομικά τους. Δηλαδή, μην τους δίνετε άλλα χρήματα τώρα που τους υποχρεώνουμε να ζήσουν με πολύ λίγα. (Τι δουλειά έχει η Τσεχία της φτώχειας με τους άλλους, είναι εύκολα αντιληπτό, αν προσθέσουμε το σημαντικό γεγονός ότι, από τον Απρίλιο του 2011, η Γερμανία και η Αυστρία αποφάσισαν να ανοίξουν ορθάνοιχτα τις πόρτες τους και να δεχτούν όλους όσοι ήθελαν να βρουν δουλειά, από τις πρώην χώρες του σοβιετικού μπλοκ). Όμως, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το 2014-2020 θα αντιπροσωπεύει το 1% του Εθνικού Ακαθάριστου Εισοδήματος. Γιατί, λοιπόν, είναι σημαντικός; Διότι αντιπροσωπεύει χρηματοδοτήσεις αποκλειστικά σε επενδύσεις και όχι σε κατανάλωση, απαντά ο Μπαρόζο.
Ας συνδέσουμε όμως αυτή την ιστορία με την πρώτη. Το 2008, η Κομισιόν αποφασίζει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο πολυετής προϋπολογισμός 2007-2013 της Ε.Ε., μόλις δύο χρόνια μετά την έγκρισή του, χωρίς να αλλάξει όμως το ύψος του, που είχε συμφωνηθεί, δηλ. τα 974.769 δισ. Η αναθεώρηση αφορούσε την εκτίμηση ότι το Galileo θα πρέπει να πιστωθεί έξτρα 2.4 δισ., συμπληρωματικά του αρχικού 1 δισ., που του είχε ήδη πιστωθεί το 2007. Έτσι και έγινε. Βρέθηκαν τα έξτρα 2.4 δισ. από κωδικούς από τις πληρωμές της Ε.Ε., κυρίως από αυτές που αφορούσαν τις επιδοτήσεις σε αγρότες και την διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων.
Όμως, τον Ιανουάριο 2011, η Κομισιόν εκτίμησε ότι για το πρόγραμμα Galileo θα απαιτηθούν επιπλέον 1.9 δισ. από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να λειτουργήσουν τουλάχιστον οι 18 δορυφόροι το 2014. Μέχρις εδώ μετράμε δύο μεγάλες υπερβάσεις των αποφάσεων για τον προϋπολογισμό ενός στρατηγικής σημασίας ευρωπαϊκού προγράμματος. Έχουμε καιρό μέχρι το 2014 να δούμε πόσες ακόμα υπερβάσεις θα απαιτηθούν... Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διαρροή, από τα wikileaks, εγγράφου του διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού κολοσσού στην δορυφορική τεχνολογία, OHB-System AG, (διαρροή  που κόστισε τη θέση του στελέχους στην εταιρεία), το Galileo χαρακτηρίζεται ως μια "ανόητη ιδέα που το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα γαλλικά συμφέροντα”. Μπορεί να είναι και έτσι. Συμβάλλει και αυτή η εκδοχή στο κατ' αρχήν συμπέρασμα από αυτές τις δυο ιστορίες.
Η Κομισιόν δεν μπορεί να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν λάθος προγράμματα, να ιδιωτικοποιούν εθνικής στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις και να συμφωνούν με επιλογές που συνδέονται τόσο ισχυρά με τα συμφέροντα των πλούσιων κρατών.

1. Διεξοδικότερα για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020, σε επόμενο σημείωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου