Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Μέτρα από την πίσω πόρτα ώς το φθινόπωρο

Μπροστά σε μια μετεκλογική εξαπάτηση πρώτου μεγέθους - η οποία υποκρύπτει και νέο κύμα εσωτερικής υποτίμησης- από συγκυβέρνηση και από τρόικα, βρίσκονται οι πολίτες της χώρας. Αυτή συνίσταται στο να επιβληθεί από τους επόμενους κιόλας μήνες μια ακόμη σκληρότερη λιτότητα, αντιστρόφως ανάλογη των προσδοκιών που τεχνηέντως καλλιέργησαν και οι δύο προεκλογικά στα ελληνικά νοικοκυριά περί δήθεν “χαλάρωσης”. Μόλις 86 ώρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μπήκαν -σε συνεδρίαση της διυπουργικής στο υπουργείο Οικονομικών- στην “κλίνη του Προκρούστη” (και εκεί θα παραμείνουν και τις επόμενες ημέρες) τα κονδύλια της διετίας 2013-2014 για παιδεία, υγεία, πρόνοια, άμυνα και δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να αποσπάσει τη μεθεπόμενη Τρίτη η κυβέρνηση το “εύγε” του Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, του Ματίας Μορς της Ε.Ε. και του Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ.


Το "εύγε" των τροϊκανών περιμένει από 24 Ιουλίου η κυβέρνηση
Το πρώτο πακέτο περικοπής δαπανών της ερχόμενης διετίας θα τεθεί στο μικροσκόπιο των επικεφαλής της τρόικας που αναμένονται στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα βασίζεται μεταξύ άλλων και στις προτάσεις του ΚΕΠΕ οι οποίες περιλαμβάνουν από περικοπή συντάξεων (επιβολή πλαφόν στα 2.400 ευρώ σύμφωνα με ένα από τα εναλλακτικά σενάρια) μέχρι συγχωνεύσεις (ακόμη και πανεπιστημίων), ψαλίδισμα μισθών, επιβολή ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει οριστικοποιήσει τα μέτρα, ενώ λίγο - πολύ έχει σκιαγραφηθεί πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ που θα απομειώσει ισόποσα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 2011. Αυτό θα περιλαμβάνει αλλαγές σε ειδικά μισθολόγια (κατά πάσα πιθανότητα όχι σε όλα...), εφαρμογή ειδικού τέλους ακινήτων, εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης κ.λπ.

Δεν αποκλείονται φορολογικοί "αιφνιδιασμοί"
Αυτά τα ποσά πάντως δεν θεωρούνται δεδομένα, καθώς η τρόικα θα απαιτήσει αναπροσαρμογές εάν διαπιστώσει αποκλίσεις, οι οποίες είναι ήδη ορατές και έτσι η δημοσιονομική προσαρμογή που ζητείται δεν θα περιοριστεί σε περικοπές δαπανών αλλά θα προχωρήσει και σε αυξήσεις φόρων, πέραν εκείνων που έχουν οριστικοποιηθεί για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (π.χ. κατάργηση απαλλαγών, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.). Για παράδειγμα, αποκλίσεις θα φέρει η παράταση της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων του φόρου εισοδήματος ώς τις 31 Ιουλίου, σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη παροχή δυνατότητας στους φορολογούμενους - φυσικά πρόσωπα να καταβάλλουν τους φόρους σε περισσότερες των προβλεπομένων σήμερα 3 δόσεων μέχρι και την αρχή του επόμενου καλοκαιριού, κάτι που θα μεταθέσει τμήμα των εσόδων αυτών (ενδεχομένως και άνω του 25%) στον προϋπολογισμό του 2013 (πρόκειται για τις δόσεις φόρους εισοδήματος που θα καταβληθούν από 1η Μαρτίου 2013, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δικαιούται να εγγράψει εισπράξεις που πραγματοποιούνται έως και τις 28 Φεβρουαρίου στο προηγούμενο διαχειριστικό έτος).
Πέραν τούτου, όμως, κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι θα σημαίνουν από πλευράς νέων μέτρων αστοχίες του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος ήδη εμφανίζει ανησυχητικές αποκλίσεις, οπότε θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα ώς το φθινόπωρο τον καθιερωμένο αιφνιδιασμό των φορολογουμένων που κάθε καλοκαίρι διαψεύδεται και κάθε φθινόπωρο νομοθετείται...
Έτσι, γίνεται σαφές πως παρότι το μνημονιακό μπλοκ έδινε προεκλογικά υποσχέσεις για... ελαστικοποίηση του Μνημονίου, για... επιμήκυνση, για... επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου να υφαρπάξει ψήφους και εξουσία, σήμερα έχει ανακρούσει πρύμναν περνώντας στο άλλο άκρο και εξαπατώντας τους πολίτες. Εύγλωττη ήταν άλλωστε τόσο η αναφορά του παραιτηθέντος υφυπουργού Εργασίας Ν. Νικολόπουλου για υπαναχώρηση της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων των δανειστών στα φλέγοντα ασφαλιστικά, εργασιακά, προνοιακά θέματα όσο και η απροθυμία του υπουργού Οικονομικών να ζητήσει τα αυτονόητα για την ελληνική πλευρά στο Eurogroup (αντ' αυτού μάλιστα επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με μέτρα 3 δισ. ευρώ στις αποσκευές του). Ακόμη περισσότερο, η κυβέρνηση δείχνει πλέον απροκάλυπτα της πρόθεσή της να πορευτεί εφεξής με “μπλόφες", όπως έδειξε και η κίνηση αντιπερισπασμού του πρωθυπουργού την προηγούμενη Παρασκευή όταν στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από του βήματος της Βουλής μιλούσε αποκλειστικά για ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να αποκρύψει τη ζοφερή πραγματικότητα των μέτρων που έρχονται.
Ενδεικτικές ήταν οι προχθεσινές αναφορές που έκανε στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφερόμενος στην επαναδιαπραγμάτευση, σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας από την οποία θα εξαρτηθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Εμμονή στον παραλογισμό "ανάπτυξη χωρίς δαπάνες"
Η εξαπάτηση από την πλευρά τρόικας έγκειται στο ότι ενώ προεκλογικά καλούσε τους Έλληνες ψηφοφόρους να στηρίξουν τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία της χώρας στις "ράγες" του ευρώ, σήμερα "νίπτει τας χείρας της". Έτσι, η πολιτική που ετοιμάζουν Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο θα συνεχιστεί πάνω στις παράλογες ιδεοληψίες που έχουν επιβληθεί από το 2010 και αντί να επιδιώκεται επαναδιαπραγμάτευση και ανάπτυξη, ετοιμάζεται πρόγραμμα με νέες περικοπές και νέα μείωση πληρωμών, παρότι καμία σοβαρή οικονομική θεωρία δεν προβλέπει ανάπτυξη με μείωση δαπανών...
Παράλληλα, ενώ με διάψευση απειλούνται εκ των πραγμάτων (και συγκεκριμένα από τη σκληρή στάση Βρυξελλών και Βερολίνου και από την αδράνεια της Αθήνας) οι προεκλογικές υποσχέσεις των 3 κομμάτων της συγκυβέρνησης για το Μνημόνιο, η κυριότερη “επισφάλεια” της επαναδιαπραγμάτευσης αλλά και της κυβέρνησης θα προκύψει εφόσον δεν γνωματεύσει θετικά για την πορεία της οικονομίας η τρόικα που έρχεται τη μεθεπόμενη Τρίτη. Οπότε δεν θα είναι φιλική” η έκθεση ούτε και για την αναδιαπραγμάτευση. Όσον αφορά δε στην επικαιροποίηση του Μνημονίου, αυτή δεν αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβριο, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε προχθές ο αρμόδιος για την περιφερειακή ανάπτυξη επίτροπος Γιοχάνες Χαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα. Το διάστημα μεταξύ των δύο αυτών χρονικών σημείων αναμένεται καθοριστικό για τις εξής προοπτικές:
- Το αν και κατά πόσο θα χορηγηθεί επιμήκυνση καθώς και η διάρκειά της.
- Τα μέτρα που θα απαιτηθούν για το νέο Μνημόνιο, αν θα είναι μόνο 11,5 δισ. ευρώ αν θα επιμερισθούν μόνο στο 2013-2014 ή και περαιτέρω.
- Αν θα υπάρξει και τι είδους ελαστικοποίηση.
Το στίγμα έδωσαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που είναι διατεθειμένη, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Rheinische Post”, να δώσει στην Ελλάδα περιθώριο μόλις λίγων εβδομάδων προκειμένου η χώρα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της περιόδου, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ απορρίπτει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα όσον αφορά, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα αναζητεί ώς τις 23 Ιουλίου (δηλαδή την παραμονή της έλευσης της τρόικας) τα 11,5 δισ. ευρώ σε προοπτική τόσο διετίας (το “κακό σενάριο”) της τριετίας 2013-2015 (το “ουδέτερο σενάριο”) ή και της τετραετίας 2013-2016 (το “καλό σενάριο”) και, ενώ η κοινωνία απαιτεί και επαναδιαπραγμάτευση και ελαστικοποίηση των όρων του Μνημονίου, τουλάχιστον διετή παράταση του Μνημονίου. Στη τελευταία περίπτωση, η υπόθεση εργασίας περιλαμβάνει επιπλέον 15 με 18 δισ. ευρώ δάνειο για να καλύψει η Ελλάδα το χρηματοδοτικό κενό της διετίας το οποίο σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές αποκλίσεις προοιωνίζεται ακόμη χειρότερες ημέρες για τους Έλληνες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου