Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Πορτογαλία: Γιατροί εναντίον λιτότητας

Οι Πορτογάλοι γιατροί συνέχισαν και χθες με μεγάλη συμμετοχή για δεύτερη και τελευταία ημέρα την απεργιακή κινητοποίησή τους κατά των μέτρων λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές της χώρας σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση του δανεισμού.
Όπως και την πρώτη μέρα της απεργίας, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ειδικά αυτά της πρωτεύουσας, είχαν αισθητά λιγότερο κόσμο. Τα νοσοκομεία λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας, έχοντας εξασφαλίσει μια ελάχιστη παροχή υπηρεσιών, αντίστοιχη με εκείνη των Κυριακών και αργιών.
Τα συνδικάτα, τα οποία κήρυξαν την απεργία με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου, ανακοίνωσαν ότι στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε περίπου το 90% των γιατρών της χώρας. "Είναι η μεγαλύτερη απεργία γιατρών που έχει γίνει ποτέ στην Πορτογαλία", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάριο Ζόρζε Νέβες, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ιατρών (FNAM). Η προηγούμενη συγκρίσιμη απεργιακή κινητοποίηση στον ιατρικό κλάδο πραγματοποιήθηκε πριν από μια εικοσαετία.

Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και διαδήλωση μπροστά από το υπουργείο Υγείας, στο κέντρο της Λισσαβώνας, στην οποία συμμετείχαν 2.500 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία και 4.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα. Την ώρα της κινητοποίησης, ο υπουργός Υγείας Πάουλο Μασέντο καλούσε τα συνδικάτα σε διάλογο υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αναζητεί "μια δύσκολη ισορροπία για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των δημοσιονομικών περιορισμών στον πληθυσμό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου