Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Βερολίνο προς Αθήνα: Έχετε λίγες εβδομάδες για να εφαρμόσετε τα μέτρα

Λίγες μέρες πριν από την έκτακτη σύγκληση του γερμανικού Κοινοβουλίου, εν μέσω διακοπών, για την ψήφιση του ισπανικού «πακέτου», η γερμανική κυβέρνηση θυμήθηκε την Ελλάδα με αφορμή «διαρροή» στην εφημερίδα "Rheinische Post" του Ντίσελντορφ ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει μόλις 90 από τα 300 μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε. Επισήμως δεν υπάρχει έκθεση της τρόικας, δεν έχει γίνει καν ο συνήθης τακτικός έλεγχος στη σύντομη επίσκεψη των τροϊκανών μετά τις εκλογές - και η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες δεν επιβεβαιώνει αυτούς τους αριθμούς. Πλην όμως, η δημοσιοποίησή τους ήταν αρκετή για να βγουν και πάλι στα κεραμίδια κυβερνητικά στελέχη στο Βερολίνο και να εκφράσουν τη… δυσφορία τους για τους Έλληνες. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ έσπευσε να εκφράσει την αμφιβολία του για την προθυμία της Αθήνας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ενώ ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ θέλει να φύγει η Ελλάδα το ταχύτερο από το ευρώ.
 Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πάλι απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δημόσια δήλωση, διαβεβαίωσε όμως τα ηγετικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της -πάλι σύμφωνα με την εφημερίδα του Ντίσελντορφ- ότι στην Ελλάδα θα δοθούν, στην καλύτερη περίπτωση, μερικές εβδομάδες παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων. Κοντολογίς, απαιτεί την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, ενδεχομένως «χαρίζοντας» τον χρόνο που «χάθηκε» λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.
Αναστάτωση στη Γερμανία από τη «διαρροή» στην εφημερίδα "Rheinische Post" του Ντίσελντορφ ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει μόλις 90 από τα 300 μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου χθες το μεσημέρι περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι συμφωνίες με την κυβέρνηση της Αθήνας περιέχουν «δεσμεύσεις και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το χρονοδιάγραμμα», ενώ, στο ερώτημα τι θα γίνει με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του Μνημονίου, επέμεινε ότι η όποια συζήτηση με την Αθήνα θα γίνει στη βάση της έκθεσης της τρόικας.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Ως βάση για την όποια συζήτηση με την Ελλάδα παραμένουν οι στόχοι του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί». Όσο για τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα είτε για παράταση είτε για πρόωρη χρηματοδότηση είναι «πρόωρες» και τόνισε ότι περιμένει πρώτα να δει έργα από την ελληνική κυβέρνηση.
Λιγότερο… διπλωματικός ήταν ο Φίλιπ Ρέσλερ, που βγήκε χθες στο γερμανικό ραδιόφωνο να ερμηνεύσει τις διαθέσεις της τρόικας, θεωρώντας ότι είναι πανομοιότυπες με τις δικές του: «Έχω την αίσθηση ότι εξαντλείται και η υπομονή της τρόικας με την Ελλάδα», είπε και αμφισβήτησε ευθέως την ικανότητα της χώρας να μεταρρυθμιστεί: «Οι εμπειρίες που είχαμε μέχρι τώρα, στην καλύτερη περίπτωση με κάνουν επιφυλακτικό», πρόσθεσε. Ωστόσο, προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από το δημοσίευμα περί της μη εφαρμογής 210 εκ των 300 συμφωνηθέντων μέτρων, λέγοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας.
Εάν ο Ρέσλερ είναι «επιφυλακτικός», ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ -που επίσης ανήκει στην ηγετική ομάδα του κυβερνητικού συνασπισμού- είναι «κάθετος». Δεν θέλει πλέον την Ελλάδα στο ευρώ: «Μέρα με τη μέρα γίνεται εμφανέστερο ότι η Ελλάδα έχει μόνο μια ευκαιρία να επιβιώσει, εάν βγει από το ευρώ», είπε. Πρότεινε μάλιστα να υποστηριχθεί η ελληνική έξοδος με ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης και να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να επιστρέψει στο κοινό νόμισμα, «αφού εξυγιανθεί».
Να σημειωθεί ότι η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης Μέρκελ έχει τη στήριξη της γερμανικής κοινής γνώμης. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για το Δεύτερο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, το 61% των ερωτηθέντων δε συμφωνεί με το να δοθεί παράταση στα προγράμματα των κλυδωνιζόμενων χωρών όπως η Ελλάδα και μόλις το 31% είναι υπέρ.
Κι αν πιστέψει κανείς ότι μόνο η γερμανική κυβέρνηση και οι Γερμανοί πολίτες έχουν πρόβλημα με την όποια επιμήκυνση, γελιέται.


Σβόμποντα: Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος
Και ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Ευρωβουλή, Χάνες Σβόμποντα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Αυστριακός σοσιαλδημοκράτης τόνισε ότι είναι «βαθύτατα απογοητευμένος» που η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει πολλές από τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Και πρόσθεσε ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών έχει επικρίνει πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας για έλλειψη κοινωνικής ισορροπίας, αλλά ήταν πάντα σαφής ως προς την ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, καθώς επίσης και στοχευμένων, λογικών περικοπών στις δαπάνες.
Ο Σβόμποντα κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να αναλάβει την πρωτοβουλία για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και προειδοποίησε ότι «η επιτυχία αυτών των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».


Υποβάθμιση της Ιταλίας κατά δύο μονάδες από την Mody's
Όλοι όσοι βγήκαν χθες να εκφράσουν τη δυσπιστία τους, την απαισιοδοξία τους, την απογοήτευσή τους κ.λπ. για την Ελλάδα, προσπάθησαν να εμφανιστούν αισιόδοξοι για την Ιταλία. Ο Ρέσλερ, για παράδειγμα, βγήκε να επαινέσει τις προόδους που έχουν γίνει στη χώρα, για να συμπληρώσει: «Η Ιταλία, όπως και τα άλλα υπό μεταρρύθμιση κράτη, χρειάζεται χρόνο ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να προκύψει δηλαδή από αυτά ανάπτυξη και απασχόληση».
Την αισιοδοξία των Ρέσλερ και Σία προφανώς δεν συμμερίζονται οι οίκοι αξιολόγησης, από την ετυμηγορία των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το κόστος δανεισμού μιας χώρας. Έτσι, η Moodyʼs υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες, από Α3 σε Baa2, εξαιτίας των μεσογειακών γειτόνων της. «Η Ιταλία είναι πιο πιθανό να βιώσει μια απότομη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης ή να χάσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, λόγω της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών και του κινδύνου μόλυνσης από την Ελλάδα και την Ισπανία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Moodyʼs, η οποία εκτιμά ότι η αύξηση της ανεργίας και η ύφεση θα εμποδίσουν την Ιταλία να εκπληρώσει τους στόχους της για μείωση των ελλειμμάτων.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρώμης: «Η υποβάθμιση της Ιταλίας είναι αδικαιολόγητη και παραπλανητική, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κοράντο Πάσερα, και πρόσθεσε ότι σταδιακά θα υπάρξει αναγνώριση αυτής της προσπάθειας από τις αγορές, «διότι θα συνεχίσουμε εντατικά τη δουλειά μας όπως κάναμε μέχρι τώρα». Έναντι της Moodyʼs σχηματίστηκε αμέσως μέτωπο στην Ιταλία. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Τζόρτζιο Σκουίντσι δήλωσε ότι «η Ιταλία και το βιομηχανικό της σύστημα είναι πιο ισχυρές από ό,τι προκύπτει απ' την κρίση του οίκου αξιολόγησης Moody's», ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος του Μπερλουσκόνι στη Βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο υποστήριξε πως «είναι πλέον σαφές ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι στην Ιταλία. Κάθε χώρα έχει τη διαλεκτική της στην πολιτική, αλλά το πραγματικό πρόβλημα εστιάζεται στους μηχανισμούς του ευρώ».
Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Αντόνιο Ταγιάνι -στέλεχος της ιταλικής Κεντροδεξιάς- θεωρεί ότι «η κρίση του Moody's, πλέον, δεν πείθει» και ζητεί «τη δημιουργία, επιτέλους, ενός ευρωπαϊκού ανεξάρτητου οίκου αξιολόγησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου