Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΔΝΤ: Έλλειμμα 7% το 2012 και «μαύρη» τρύπα 2 δισ.

Για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα, προειδοποιεί στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέροντας παράλληλα πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειμμα υψηλότερο των προηγούμενων εκτιμήσεων. Διαπιστώνει παράλληλα την επιδείνωση στο πολιτικοοικονομικό κλίμα της χώρας.
 
Στην έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2012 τοποθετείται στο 7% του ΑΕΠ (ή 0,2 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση) και στο -2,7% του ΑΕΠ για το 2013. Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, τα μεγέθη αναμένεται να αναθεωρηθούν.

Η εκτίμηση για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα τοποθετείται στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και σε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Από την άλλη πλευρά, το χρέος αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 162,9% του ΑΕΠ το 2012 και να συνεχίσει ανοδικά και το 2013, οπότε θα φτάσει το 171% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει το Ταμείο, η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ρευστή. Η ύφεση και οι ανισότητες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν βαρύνει στα έσοδα και οδηγούν σε αστοχίες. Αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, επισημαίνεται, τότε το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί στο 1,5%-2% του ΑΕΠ έναντι της εκτίμησης για 1% του ΑΕΠ που είχε γίνει στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ταμείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βλέπει νέα «τρύπα» της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα λειτουργεί ως προειδοποίηση για την εμφάνιση «μεταρρυθμιστικής κούρασης», η οποία παραμένει απειλή στη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος. «Η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση τα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση οδηγούν σε υπό-εκτέλεση του προϋπολογισμού δαπανών», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ επισημαίνει πως η περιφέρεια της ζώνης ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών εντάσεων το τελευταίο διάστημα, λόγω της αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία και την αμφιβολία για την ικανότητα των κυβερνήσεων να προχωρήσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις.

«Η αποστροφή κινδύνου αυξήθηκε απότομα, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, και αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την υγεία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος», τονίζουν τα στελέχη του Ταμείου, σχολιάζοντας την εξέλιξη των κίνδυνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τον Απρίλιος 2012.

Σύμφωνα με την έκθεση τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) παρέχουν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Εκτός από την υποστηρικτική νομισματική πολιτική και την παροχή ρευστότητας, η έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν πρόσφατα, μαζί με την περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά στις δημοσιονομικές πολιτικές και στις τράπεζες πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα», αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτειπως οι αβεβαιότητες σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών θα πρέπει να επιλυθούν γρήγορα, με ενέσεις κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις, όπου χρειάζεται.
Χαμηλώνει ο πήχης για την παγκόσμια ανάπτυξη

Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεων του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η παγκόσμια ανάκαμψη δείχνει νέα σημάδια αδυναμίας. Ειδικότερα, το ΔΝΤ μειώνει κατά 0,1% το outlook της παγκόσμιας οικονομίας για φέτος και κατά 0,2% για το επόμενο έτος προβλέποντας ανάπτυξη 3,5% το 2012 και 3,9% για το 2013. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του Ταμείου είχαν γίνει τον Απρίλιο.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες, η παγκόσμια ανάκαμψη, η οποία δεν ήταν αρκετά ισχυρή από την αρχή, έχει δείξει και νέα σημάδια αποδυνάμωσης», αναφέρει το ΔΝΤ.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 2% το 2012 και 2,3% το 2013, μειώνοντας κατά 0,1% τις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι τελευταίες προβλέψεις του βασίζονται σε τρεις βασικές υποθέσεις: ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναλάβουν «επαρκή δράση» για να αντιμετωπίσουν την κρίση, η αμερικανική κυβέρνηση θα κινηθεί για να αποφύγει μια απότομη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής το επόμενο έτος και οι προσπάθειες των αναδυόμενων οικονομιών να τονώσουν την ανάπτυξη θα κερδίσουν έδαφος.

Το Ταμείο κάνει επίσης λόγο για μεγάλου κινδύνους στην ανάπτυξη, τονίζοντας ότι ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η καθυστερημένη ή ανεπαρκής δράση από τους πολιτικούς φορείς σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 0,7% το επόμενο έτος, αντί για ανάπτυξη 0,9% που είχε αναφέρει στις εκτιμήσεις του Απριλίου. Για το 2012 το ΔΝΤ άφησε αμετάβλητη την εκτίμηση του σε συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 0,3%. Για την ισπανική οικονομία προβλέπει συρρίκνωση 0,6% το 2013, αντί για οριακά ανάπτυξη 0,1% που είχε αναφέρει τον Απρίλιο. Η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,4% το επόμενο έτος αντί για 2% που είχε αναφέρει το Ταμείο τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου