Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

"Λογαριάζουν" χωρίς τους πολίτες

Με τον χρόνο να κυλάει αμείλικτα, η κυβερνητική τρόικα επιδίδεται όλο και πιο επίμονα στην απόπειρα να ξεγελαστούν οι πολίτες και να "ξεχάσουν" τη δέσμευσή της για επαναδιαπραγμάτευση. Αμετανόητα προσηλωμένοι οι κυβερνώντες στην εξυπηρέτηση μιας νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, δεν μπορούν, δεν θέλουν να αντιληφθούν το κοινωνικό καζάνι που έχει ξεπεράσει προ πολλού το σημείο βρασμού.
Ουσιαστικά επιδιώκουν, με σκληρή κοπτοραπτική, επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις και ισοδύναμα μπαλώματα, να μας σερβίρουν και πάλι τα αδιέξοδα μνημονιακά μέτρα με κορδέλες επιμήκυνσης και μανδύα "προγράμματος".
Σε καθαρή απόκλιση ως προς το ίδιο το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών, η κυβέρνηση απεγνωσμένα διαστρέφει την εντολή της και πειθήνια προτάσσει την... "επαναφορά" του Μνημονίου, περιμένοντας ρητά κάποια "ανταμοιβή" για τις υπηρεσίες της!

Το παράδειγμα με το χαράτσι των ακινήτων, που θα έρθει και πάλι στον λογαριασμό της ΔΕΗ, αποτυπώνει πλήρως την κυβερνητική υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών. Όταν η τρόικα απέρριψε την ιδέα χωριστής καταβολής, άρον - άρον γυρίσαμε στη δοκιμασμένη συνταγή Βενιζέλου με συσκευασία "επιμήκυνσης" (περισσότερες δόσεις).
Είναι, πάντως, εμβληματική η στάση των συμπολιτών μας, όπως αποτυπώθηκε και σε δύο δημοσκοπήσεις κυριακάτικων εφημερίδων, στις οποίες με σαφή διαφορά ζητούν επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα ανεξάρτητα από το κόστος που μπορεί να έχει, έστω και με σύγκρουση. Στη μία δημοσκόπηση (ΜRB) το ποσοστό όσων θέλουν την επαναδιαπραγμάτευση φτάνει περίπου στο 74% (μόνο το 15% "δέχεται" τους όρους χωρίς διαπραγμάτευση) και στην άλλη (Κάπα Research) το 49%, έναντι του 44% που επιθυμεί την "ήπια τακτική επαναδιαπραγμάτευσης".
Κεντρικά ζητήματα - στόχοι για τους πολίτες αναδεικνύονται η οικονομική ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, γεγονός που δικαιολογημένα εκφράζει την αγωνία τους μπροστά στη γιγαντιαία αύξηση των ανέργων. Οριακά θετικά ή αρνητικά κρίνεται από τον κόσμο ο σχηματισμός της τρικομματικής κυβέρνησης και η εκλογή Σαμαρά ως πρωθυπουργού, δείγμα της χαμηλής υποδοχής που ήδη εκδηλώνεται, μόνο τέσσερις εβδομάδες μετά τις εκλογές.
Η κυβερνητική τρόικα, όσο κι αν προσπάθησε να καλύψει τα μετεκλογικά τερτίπια της και να μπαλώσει τις τρύπες αναξιοπιστίας της, θα διαπιστώνει την ολοένα και μεγαλύτερη απόκλισή της από τις ανάγκες, τις προσδοκίες, τα αιτήματα των πολιτών.
Όταν ο Φ. Κουβέλης, το τρίτο δεκανίκι του Σαμαρά, ανακαλύπτει τώρα ότι η επαναδιαπραγμάτευση "επί της ουσίας ισοδυναμεί με καταγγελία του Μνημονίου", μόνο φανατική αγκίστρωση στον ρόλο του κυβερνητικού εταίρου φανερώνει.
Με τη σημερινή μνημονιακή κοινωνική ισοπέδωση να συνεχίζεται, όσα κι αν είναι τα "φτιασιδώματά" της, οι κοινωνικές αντιστάσεις θα πολλαπλασιαστούν, οι πολίτες θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Όσοι "λογαριάζουν" χωρίς τους πολίτες, πριν από μας για μας, είναι βαθιά μνημονιακά νυχτωμένοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου