Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

"Όχι" της τρόικας σε φοροελαφρύνσεις

Φρένο βάζει η τρόικα στις προθέσεις της κυβέρνησης για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί. Μάλιστα, ούτε την επαναφορά του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος στα 10.000 ευρώ (από τα 12.000 ευρώ που βρισκόταν προτού περικοπεί το περασμένο φθινόπωρο από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο στα 5.000 ευρώ) που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση, ούτε καν τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος επιτρέπει προς το παρόν η τρόικα!
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ έθεσαν ως προϋπόθεση την άμεση υλοποίηση του Μνημονίου 2 και καλούν τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. να επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα ως προϋπόθεση για την αποδοχή ορισμένων άλλων μέτρων, όπως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η σταδιακή αύξηση του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος, τα οποία έχουν συμφωνήσει να προωθήσουν τα τρία μνημονιακά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Θα πρέπει δηλαδή η κυβέρνηση να θεσπίσει ρυθμίσεις που θα προβλέπουν:

* Κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών από τον φόρο εισοδήματος.
* Περικοπές στα όρια του αφορολόγητου.
* Κατάργηση των απαλλαγών που ισχύουν για το τεκμαρτό μίσθωμα ιδιοκατοίκησης, καθώς επίσης και για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.
* Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
* Κατάργηση των αυξημένων αφορολογήτων ορίων εισοδήματος και των μειωμένων φορολογικών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.
* Καταργήσεις μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 6,5% για εκδόσεις και εισιτήρια θεάτρου και 13% για υπηρεσίες μεταφορών, υπηρεσίες συντήρησης παλαιών οικοδομών, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια λοιπών θεαμάτων (κινηματογράφου, λούνα παρκ κ.λπ.), πωλήσεις ανθέων, ειδών από καουτσούκ κ.λπ.
* Κατάργηση φοροαπαλλαγής για αγροτεμάχια, αγρούς και λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις τις οποίες κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα.
* Επιβολή πάγιων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί καθώς και στον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων.
* Μείωση φορολογικών κλιμακίων της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα.
* Ενοποίηση φορολογικών επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου