Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η διαφορά ποδοσφαίρου - πολιτικής


Χρήστου Δημήτρης
Πριν περίπου 15 χρόνια στις τρομερές επιθεωρήσεις του Χάρρυ Κλυνν στο «Άλσος» σε μια από τις παραστάσεις στην πρώτη σειρά καθισμάτων ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, προπονητής τότε στην ΑΕΚ. Τον ρωτάει ο μεγάλος Κλυνν από θεατρική πίστα. Ξέρεις Ντούσαν ποια είναι η διαφορά ποδοσφαίρου και πολιτικής. Ο Μπάγεβιτς έμεινε σιωπηλός περιμένοντας την απάντηση. Και η απάντηση ήταν, πως με τα ψέματα δεν παίρνεις πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, παίρνεις όμως την εξουσία στην πολιτική.
Παραμένουμε πειραματόζωο και τώρα θα γίνουμε σάκος του μποξ για να κερδίσει η Άνγκελα τις εκλογές στη Γερμανία.
ΤΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑ όλα αυτά τώρα με το Euro 2012 και τη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες. Στο ποδόσφαιρο, η Ιταλία νίκησε τη Γερμανία 2-1. Έπαιξε καλύτερα νίκησε δίκαια, το έγραψε ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα, το είδαν εκατομμύρια μάτια πάει και τελείωσε.
ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ των Βρυξελλών, μας είπαν πως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι νίκησε και κατατρόπωσε την καγκελάριο Μέρκελ. Σφύριξε τη λήξη ο διαιτητής; Ποιο ήταν το σκορ, τι έγραψε στο φύλλο αγώνα; Διάφορες ερμηνείες κυκλοφορούν και καθώς γύρω από το τραπέζι της συνόδου δεν υπάρχουν θεατές, ούτε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, ο καθένας κοιτάζει να δώσει στη δημοσιότητα το σκορ της επιλογής του. Άλλωστε η πολιτική είναι μια αέναη διαδικασία και συχνά η αλήθεια και το σκορ αποκαλύπτονται μετά από μεγάλο διάστημα.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ο Γιώργος Παπανδρέου κήρυξε το 2010 από το Καστελόριζο τον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας! Ήταν το πρώτο Μνημόνιο. Νικήσαμε είπαν όλοι, μηδέ του αθώου τότε Πρετεντέρη εξαιρουμένου! Το Μνημόνιο αποτύγχανε σε όλους τους στόχους που είχαν τεθεί και κάθε δύο τρεις μήνες έπρεπε να πετσοκόβουμε μισθούς, συντάξεις και να αυξάνουμε τους φόρους για να πάρουμε την επόμενη δόση!. Ο κόσμος αγρίεψε και ξεσηκώθηκε. Μετά ήρθε η κυβέρνηση Παπαδήμου για να εφαρμόσει το δεύτερο Μνημόνιο που κατά τον Σαμαρά ήταν χειρότερο από το πρώτο, για να σωθεί η χώρα. Πάλι νικήσαμε αφού ο Μπένι έβγαλε από τις πλάτες του ελληνικού λαού χρέη 100 δισ. ευρώ! Έτσι φτάσαμε στην ανθρωπιστική κρίση και στο ΠΑΣΟΚ του 12%.
ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ στη νίκη των άλλων. Του Μόντι και του Ραχόι. Ασφαλώς είναι σημαντικό γεγονός η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην επιβαρύνει το εθνικό χρέος καθηλώνοντας τις οικονομίες σε παρατεταμένη ύφεση. Ποια όμως είναι η συμφωνία και κυρίως πώς θα λειτουργήσει; Το ESM όταν οι αγορές δανείζουν με ακριβά επιτόκια τα κρατικά ομόλογα των δανειζομένων οικονομιών θα παρεμβαίνει και θα αγοράζει αυτό τα ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια. Ποιο είναι το νούμερο του επιτοκίου που θα ενεργοποιεί την παρέμβαση. Πάνω από 5% στα δεκαετή, για παράδειγμα; Το 4,5% είναι καλή περίπτωση και κυρίως, είναι θεμιτό όταν η ανταγωνιστική της ιταλικής, γερμανική οικονομία δανείζεται με 0%; Έχει τα χρήματα που θα χρειαστούν ο μηχανισμός. Θα διώξουμε από το ευρώ τη Φινλανδία και την Ολλανδία που δήλωσαν ότι διαφωνούν; Ποιο λοιπόν είναι το σκορ; Ποιος ήταν ο νικητής;
ΚΑΤΑ τον γνωστό αναλυτή των FT Βόλφγκανγκ Μίνχαου, ήταν η Μέρκελ που κατάφερε να κρατήσει αμετάβλητες τις γερμανικές υποχρεώσεις και συνεχίζει. «Κάποιος θα πρέπει να μου εξηγήσει πώς γίνεται να μην έχουμε αλλαγή στις υποχρεώσεις της Γερμανίας, ούτε στις πολιτικές τις ΕΚΤ και όμως η Ιταλία και η Ισπανία να θεωρούνται ασφαλέστερες από όσο μια εβδομάδα πριν.
Η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ του Μάριο Μόντι αμέσως μετά τον θρίαμβο των Βρυξελλών, για άμεσες περικοπές 100.000 θέσεων εργασίας από το ιταλικό δημόσιο, σας θυμίζει τίποτα; Ας είναι. Ούτως ή άλλως εμείς είμαστε εκτός αγώνα. Παραμένουμε πειραματόζωο και τώρα θα γίνουμε σάκος του μποξ για κερδίσει η Άνγκελα τις εκλογές στη Γερμανία. Η τρόικα είναι ήδη εδώ.
d.xristou@avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου