Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Χερ Μήτσος Μπανκ

Του Σταθη Στασινου

Η εθνικοποίηση των τραπεζών φυσικά είναι καλό πράγμα, αλλά εθνικοποίηση σημαίνει πως αναλαμβάνουμε και τα σαπάκια τους, που είναι πολύ περισσότερα από τα 50 δισ.
Από τη στιγμή που προσφέρεται η Ε.Ε. να τις αναλάβει, τότε να τις δώσουμε. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουμε και 60 δισ. χρέος (50 τα τωρινά και 11 δισ. εκείνα που είχαμε δώσει με τον Αλογοσκούφη) και γλιτώνουμε και καμιά εκατοστή και βάλε σε εγγυήσεις.

Αυτό βέβαια σημαίνει πως δεν θα έχουμε τον έλεγχο, πιθανότατα όμως δεν θα τον έχουν και οι σημερινές τους διοικήσεις. Ποια είναι τα δύο πράγματα που θέλουμε εμείς από τις τράπεζες;
α) Να προσφέρουν ρευστότητα και ίσως δάνεια σε επενδύσεις. Υπάρχει ένα ερώτημα βέβαια, το κατά πόσο έχει νόημα να ξαναφτιάξεις μια ανάπτυξη που βασίζεται σε δάνεια, αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, τη δουλειά αυτή μπορούν να την κάνουν και δύο φρέσκιες, μικρές και χωρίς αμαρτίες τράπεζες, που θα ανοίξεις από την αρχή με σοσιαλιστικές αρχές λειτουργίας. 5 δισ. σε μια φρέσκια τράπεζα σημαίνουν περίπου 60 δισ. σε φρέσκα δάνεια.

β) Το δεύτερο που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε διάφορους κακόμοιρους από το να μη χάσουν το μοναδικό σπίτι τους. Αλλά υπάρχει και ο νόμος Κατσέλη. Την ελάφρυνση δηλαδή μπορούν να την προσφέρουν τα δικαστήρια. Και ποιο είναι το υπέροχο αυτής της διαδικασίας; Πως οι απομειώσεις δανείων θα αποφασίζονται από τα δικαστήριά σου, τη στιγμή που η χασούρα από αυτή την απομείωση θα εμφανίζεται στην πρώην τράπεζα του Λάτση και νυν του Μπαρόζο. Ενώ, αν είναι κρατικές οι τράπεζες, η χασούρα της απομείωσης θα εμφανιζόταν ως απαίτηση στο κράτος.
Θα πει κανείς ότι η Χερ Μήτσος Μπανκ πρώην Τάδεμπανκ θα πάρει από εκείνον τον χρεωκοπημένο εργολάβο το συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών και θα το πουλήσει κατευθείαν σε Γερμανούς συνταξιούχους. Η απάντηση είναι "καλώς να το κάνει".
α) Δεν θα βγάλει ποτέ τη χασούρα από τα σαπάκια, όσα σπίτια κι αν πουλήσει. β) Οι Γερμανοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν σπίτια στον Νέο Κόσμο, άρα δεν θα δημιουργήσουν πίεση στην πρώτη κατοικία. γ) Οι Γερμανοί συνταξιούχοι θα έρθουν στην Ελλάδα να ζήσουν στα νέα τους σπίτια, θα ψωνίζουν από τον τοπικό μανάβη και θα τρώνε στο τοπικό εστιατόριο. Τώρα οι παραθεριστικές κατοικίες μένουν κενές και άρα δεν παράγουν τίποτα.

Στην περίπτωση πάλι που η Χερ Μήτσος Μπανκ πρώην Τάδεμπανκ θέλει να χτίσει παραθεριστικές κατοικίες στον εθνικό δρυμό Κωλοπετινίτσας σε χωράφι που κατάσχεσε από χρεωκοπημένο εργολάβο, συγγνώμη, δεν θα μπορέσει, η περιοχή προστατεύεται από τον γνωστό κορμοράνο...
Αρκεί να φτιάχνεις τους νόμους και δεν έχεις να φοβάσαι απολύτως τίποτα από τη Χερ Μήτσος Μπανκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου