Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ισπανία: Νέος Γολγοθάς λιτότητας για τον λαό

Επιστρέφοντας στον τόπο του "εγκλήματος", η μνημονιακή κυβέρνηση Ραχόι, στην Ισπανία, όπλισε και πυροβόλησε χθες κατά των Ισπανών με νέα ομοβροντία λιτότητας... Τα μέτρα προβλέπουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, περικοπές στις κρατικές δαπάνες, κλείσιμο δημόσιων επιχειρήσεων και περικοπές σε μισθούς και επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων.
Τα μέτρα ζητήθηκαν από τις Βρυξέλλες ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση της “δημοσιονομικής προσαρμογής” της Ισπανίας ώς το 2014 και την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Η ανακοίνωση των μέτρων συνέπεσε με την άφιξη των απεργών ανθρακωρύχων από την επαρχία Αστούριας στην Μαδρίτη και το ξέσπασμα βίαιων διαδηλώσεων κατά της λιτότητας με συγκρούσεις με την αστυνομία και δεκάδες τραυματισμούς.

Έπειτα από την υιοθέτηση προϋπολογισμού ιστορικής λιτότητας για το 2012, η Ισπανία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της με επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον της ισπανικής Βουλής. Με τη νέα δέσμη μέτρων, η Μαδρίτη σκοπεύει να “εξοικονομήσει” συνολικά 65 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα δυόμισι ετών.
“Οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες... Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι επώδυνα για όλους, είναι επώδυνη η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση των φόρων, αλλά πρέπει να το κάνουμε", είπε ο Μαριάνο Ραχόι. Βασικό μέτρο στο νέο πακέτο λιτότητας είναι η αύξηση του ΦΠΑ από το 18% στο 21%, την οποία απαιτούσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Ο μειωμένος για ορισμένα προϊόντα ΦΠΑ θα αυξηθεί επίσης από 8% σε 10%, ενώ θα διατηρηθεί στο 4% για τα είδη πρώτης ανάγκης.
Ο Ραχόι εξήγγειλε επίσης “μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης”, που προβλέπει μείωση του αριθμού των δημοσίων επιχειρήσεων και τον περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων. Προβλέπεται επίσης η περικοπή επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των κρατικών αξιωματούχων. Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξήγγειλε και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας για τους νεοεγγεγραμμένους ανέργους, μειώνοντας τη βάση υπολογισμού τους στο 50% του βασικού μισθού έναντι του ισχύοντος 60%. Ανακοινώθηκαν επίσης νέες περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και νέα μείωση κατά 20% της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου