Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μισθούς μέχρι 500 ευρώ καθιερώνουν Βρούτσης και Τόμσεν

Μεροκάματο 22,5 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα επιβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση κατ' επιταγήν των προβλέψεων του Μνημονίου και των απαιτήσεων της τρόικας, που αναπαράγει και πάλι την αποτυχημένη επιχειρηματολογία της μείωσης του κόστους εργασίας για να έρθουν η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, κάτι που έχει διαψευστεί πανηγυρικά μέχρι σήμερα.
Τη νέα μείωση των κατώτερων μισθών εξήγγειλε ουσιαστικά την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αποκρυπτογραφώντας τον στόχο της "επανεξέτασης του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού", ενόψει και των συνταντήσεων που θα έχει με το κλιμάκιο της τρόικας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, "η κυβέρνηση σέβεται τη συλλογική αυτονομία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο θέμα των κατώτατων μισθών, όμως εκ του νόμου απορρέει πλέον μια πιο ουσιαστική συμμετοχή του κράτους στον τρόπο διαμόρφωσής τους. Θα προχωρήσουμε σε αυτόν τον διάλογο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα». Με άλλα λόγια ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ανοιχτά ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δοθεί προς την τρόικα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος, το υπουργείο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει για το ύψος του κατώτατου μισθού!

Έτσι, με νομοθετική ρύθμιση, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το τέλος Οκτωβρίου, θα μειωθεί εκ νέου γύρω στο 10% ο κατώτατος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη. Υπενθυμίζεται ότι οι κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν κατά 22% τον περασμένο Φεβρουάριο κατ' επιταγήν της τρόικας και στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, ρίχνοντας τις εισαγωγικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα στα επίπεδα των 590 ευρώ (μεικτά), ενώ οι μισθοί των νέων έως 25 ετών μειώθηκαν κατά 32%.

Σύγκλιση με Εσθονία, Βουλγαρία

Να σημειωθεί ότι στο Μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα πως η εκάστοτε κυβέρνηση θα αποφασίζει για το ύψος του κατώτατου μισθού, όπως άλλωστε έκανε και τον Φεβρουάριο, αποφασίζοντας μείωση κατά 22%. Ταυτόχρονα υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά τουλάχιστον 15 μονάδες μέχρι το 2013, κάτι που το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι θα επιτευχθεί με τις συνεχείς μειώσεις μισθών στις οποίες προχωρούν η μία μετά την άλλη, οι επιχειρήσεις.
Επίσης από τον περασμένο Ιούλιο η τεχνική επιτροπή της τρόικας έθεσε ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα έως και 12%, προκειμένου "να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας" και με δεδομένο ότι οι (κατώτατοι) μισθοί στη χώρα μας δεν μπορούν να είναι υψηλότεροι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην ίδια οικονομική κατάσταση, όπως είναι η π.χ. η Πορτογαλία, αλλά και οι κατώτατοι μισθοί γειτονικών χωρών, δηλαδή Βουλγαρίας, Τουρκίας και Εσθονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου