Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα φέτος αποχαιρετά το ευρώ

Την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εντός του 2012 προβλέπει ο Aμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το πακέτο διάσωσης δεν ωφέλησε την Ελλάδα. Επιπλέον ο Κρούγκμαν ασκεί κριτική στην πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ σημειώνει ότι η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόθεση αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά.

Χαρακτήρισε καθοριστικές τις εξελίξεις στην Ισπανία και υποστήριξε πως η χώρα δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, την έξοδο της οποίας από την ευρωζώνη αναμένει εντός του 2012. «Σε τελική ανάλυση το πακέτο διάσωσης δεν ωφέλησε ούτε την Ελλάδα» τονίζει και σημειώνει ότι η Ισπανία χρειάζεται προγράμματα ανάπτυξης.

Ασκώντας κριτική στην πολιτική λιτότητας που προκρίνει η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Κρούγκαν εκτίμησε ότι «είναι παγιδευμένη». «Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε συμφωνεί με τα βήματα για τη σωτηρία του ευρώ, που σημαίνει ότι πολιτικά έχει τελειώσει, είτε το ευρώ καταρρέει, οπότε και πάλι πολιτικά έχει τελειώσει. Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την καγκελάριο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου