Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Βενιζέλος εναντίον... Βενιζέλου

Σε νέο επικοινωνιακό σόου “αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης” επιδόθηκε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας υφεσιακά τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ -που ο ίδιος δρομολόγησε ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου- και καλώντας τον Αντ. Σαμαρά να κάνει ό,τι... δεν έκανε ο ίδιος: να αναλάβει “το στοιχειώδες ρίσκο” και να μην “ελπίζει περισσότερο στις φιλικές διαθέσεις των εταίρων μας”.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του με τα μέτρα που αποφάσισε... ο ίδιος, αλλά και επειδή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τρόικα όπως... εκείνος
Μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε επικοινωνιακά εκ νέου από την κυβερνητική γραμμή εκφράζοντας ενστάσεις για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα (αυτά που σχεδίασε ο ίδιος, δηλαδή) θα φέρουν βαθύτερη ύφεση και, ως εκ τούτου, θα χρειαστούν περικοπές πλέον των 11,5 δισ. ευρώ, για τις οποίες κάνει λόγο ο Γ. Στουρνάρας. Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, η ύφεση θα είναι τέτοια, που θα κρατήσει έως το 2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες του έλεγαν χθες, μετά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας, πως “ακόμη κι αν η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, θα είναι μια υφεσιακή κυβέρνηση”.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την τρόικα. Κατηγορώντας τους “υπεύθυνους της διαπραγμάτευσης”, δηλαδή το δίδυμο Σαμαρά - Στουρνάρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι “δεν αναλαμβάνουν το στοιχειώδες ρίσκο” και άφησε αιχμές πως “ελπίζουν περισσότερο στη φιλική διάθεση των εταίρων μας”. Ο ίδιος αντιπρότεινε, μάλιστα, την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, την υιοθέτηση μέτρων που θα αντιμετωπίζουν την ύφεση και την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Ευ. Βενιζέλος “είδε” πίσω από την αναποτελεσματικότητα των μέτρων (που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο) τη στάση που κρατούσε τότε η Ν.Δ. και ήταν κάπως αποτρεπτική για την εφαρμογή τους, όπως φέρεται ειπών -δηλαδή, την ίδια στάση της “αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης” που κρατά ο ίδιος σήμερα έναντι της κυβέρνησης Σαμαρά.

Εσωκομματικές αιχμές
Στη συνεδρίαση του οργάνου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και κατά των “κορυφαίων” του ΠΑΣΟΚ και, φωτογραφίζοντας τον Μ. Χρυσοχοΐδη, είπε πως “κάποιοι νομίζουν ότι τα μέτρα τα έχουμε ήδη ψηφίσει”. Πάντως, ο Ευ. Βενιζέλος αντιμετώπισε και τις επικρίσεις στελεχών του κόμματος για τις εσωκομματικές συγκρούσεις που μαίνονται και ιδιαίτερα για τη σύγκρουσή του με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, με μέλη του οργάνου να του επισημαίνουν ότι “ένας πρόεδρος κόμματος δεν αντιδρά έτσι”. Μάλιστα, αρκετοί χαρακτήρισαν “αποκρουστική” την εσωκομματική εικόνα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά, η Οργανωτική Γραμματεία αποφάσισε τη συγκρότηση Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικών, η οποία θα συγκροτηθεί από μη κομματικούς επιστήμονες που θα αναφέρονται απευθείας στον Ευ. Βενιζέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου