Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ισπανία: "Χαράτσι" 3 ευρώ την ημέρα για μαθητές που φέρνουν κολατσιό απ' το σπίτι!

Στον αστερισμό των παράλογων χαρατσιών εισέρχονται και οι Ισπανοί με την αυθαίρετη "χορηγία" της μνημονιακής κυβέρνησης Ραχόι... Επικαλούμενες την προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων, μεγάλες περιφέρειες της Ισπανίας, όπως η Μαδρίτη, η Βαλένθια και η Καταλωνία, προτείνουν την επιβολή χαρατσιού 3 ευρώ την ημέρα σ' όσους μαθητές φέρνουν κολατσιό απ' το σπίτι τους για δικαίωμα "χρήσης της σχολικής καντίνας"!
Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν στους μαθητές να φέρνουν φαγητό απ' το σπίτι παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν π.χ. ένα παιδί είχε αλλεργία σε κάποια τρόφιμα. Λόγω της κρίσης όμως ολοένα και περισσότεροι γονείς προτιμούν να δίνουν κολατσιό στα παιδιά τους απ' το σπίτι για να κάνουν οικονομία. Το σχολικό έτος 2011-12 μόνο το 60% των 324.000 μαθητών των 791 δημόσιων σχολείων της Μαδρίτης αγόραζαν φαγητό απ' τη σχολική καντίνα. Οι αρχές της Καταλωνίας ανακοίνωσαν ότι όποιος φέρνει το κολατσιό του στο σχολείο και θέλει να χρησιμοποιήσει τον χώρο της καντίνας για να φάει θα πληρώνει μέχρι και 3 ευρώ την ημέρα! Παρόμοια μέτρα σκοπεύει να υιοθετήσει και η Βαλένθια...

Οι σύλλογοι γονέων και η αντιπολίτευση, απ' την Αριστερά μέχρι το Σοσιαλιστικό Κόμμα, καταγγέλλουν το μέτρο καθώς πλήττει τους πιο φτωχούς. "Η κυβέρνηση επιτίθεται στους πιο υποβαθμισμένους τομείς και δεν εγγυάται ούτε το ότι κανένας μαθητής δεν θα εγκαταλείψει το σχολείο για οικονομικούς λόγους" τόνισε ο Μικέλ Σολέρ, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βαλένθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου