Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Στην κλίνη του Προκρούστη τα ειδικά μισθολόγια

Με περικοπές απειλούνται μέσα στο καλοκαίρι τα ειδικά μισθολόγια 200.000 πανεπιστημιακών, ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, αρχιερέων και διπλωματικών υπαλλήλων, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, που θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιουλίου.
Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, εφόσον δεν προχωρήσει η κυβέρνηση στην προβλεπόμενη από το Μνημόνιο - 2 μείωση των ειδικών μισθολογίων, θα πρέπει να λάβει άμεσα ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν στα ταμεία του κράτους 600 εκατομμύρια ευρώ από τα ειδικά μισθολόγια (απώλειες 200 εκατ. ευρώ εφέτος και 400 εκατ. ευρώ το 2013 από τους υπαλλήλους). Σε αντίθετη περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 600 εκ. ευρώ, κάτι που, όπως τονίζουν αρμόδιοι, δεν είναι και εύκολο...

Το μήνυμα της τρόικας, πάντως, ήταν σαφές: δεν συζητάει αλλαγές αν δεν διαπιστώσουν οι απεσταλμένοι της στην Αθήνα σαφή δείγματα προόδου όχι μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι παραπάνω περικοπές προβλέπουν την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων, την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών και τη σύνδεση μισθού με τη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων, έτσι όπως εφαρμόστηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο για τον «στενό» δημόσιο τομέα. Πάντως, έχει μείνει μετέωρο ακόμη το εάν οι μειώσεις αυτές θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα ή όχι προκειμένου να προστατευτούν οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου