Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Κυβέρνηση μακράς πνοής; Βάλλεται πανταχόθεν η τριμερής

Νέους τριγμούς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παίρνει αποστάσεις από την διαπραγματευτική τακτική του υπουργού Οικονομικών και καλεί σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ενώ η υφυπουργός Υγείας κ. Σκοπούλη, δηλώνει ότι δεν έχει αρμοδιότητες....Την ίδια στιγμή, συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ απαιτούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.
Η σύσκεψη των τριών αρχηγών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19:00 το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου και στον απόηχο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του ECOFIN.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της σύσκεψης είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας. Σύμφωνα με το Έθνος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει αποφασισμένος να αποδομήσει την τακτική του υπουργού Οικονομικών που βασίζεται στο «πρώτα υλοποιούμε και σταδιακά διαπραγματευόμαστε».

Στο μεταξύ ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 μετά το μεσημέρι στην Ιπποκράτους, η οποία θα αφορά στη διαμόρφωση των τελικών θέσεων με τις οποίες θα προσέλθει ο Ευ. Βενιζέλος στην απογευματινή συνάντηση με τους κκ. Σαμαρά και Κουβέλη.

Την Τρίτη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup, διαφοροποιήθηκε από την τακτική Στουρνάρα, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος, κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις «παρουσίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης».

Σήμερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα υπουργού Οικονομικών αυτή τη στιγμή». «Είναι όμως πολύ σημαντικό στη φάση της κρίσης που περνάμε να δούμε τη στρατηγική μας για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης» πρόσθεσε δίνοντας μια πρόγευση της στάσης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΥΠΟΙΚ.

Πληροφορίες αναφέρουν επιπλέον ότι αναβάλλονται για αύριο, Πέμπτη, οι ανακοινώσεις για τη σύσταση των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Επίσημη εξήγηση δεν έχει δοθεί για την αναβολή, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό έγινε διότι το ΠΑΣΟΚ αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ενδοκυβερνητικές τριβές για τις υπουργικές αρμοδιότητες

Την ίδια ώρα ενδοκυβερνητικές τριβές φαίνεται να προκαλεί η εκκρεμότητα καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών με κεντρικό σημείο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ θέμα προέκυψε και με την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία δήλωσε στη ΝΕΤ: «Ήρθα εδώ, γιατί δεν έχω τι να κάνω στο υπουργείο. Δεν έχω ακόμα αρμοδιότητες».

Σύμφωνα με το Βήμα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «όλα θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες, σε πολύ πιο σύντομο χρόνο από προηγούμενες φορές στο παρελθόν». Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ορισμένα ζητήματα να οριστικοποιηθούν στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων το απόγευμα της Τετάρτης.

Πάντως, η δήλωση της κ. Σκοπούλη προκάλεσε αίσθηση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε απειλήσει με παραίτηση. Μήλον της Έριδος στη διαμάχη που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας ήταν οι αρμοδιότητες στον τομέα των φαρμάκων, τις οποίες ήθελε να αναλάβει η κ. Σκοπούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τελικά θα της ανατεθεί ο τομέας της δημόσιας υγείας, με στόχο να αποφευχθεί μια νέα παραίτηση που θα προκαλούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο πρωθυπουργός φέρεται να θέλει να έχει η ΝΔ τον έλεγχο της ενέργειας, που αποτελεί «εργαλείο» για την άσκηση και της οικονομικής πολιτικής.

Σε αυτό το κλίμα, ήδη αρχίζουν να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ οι αρμοδιότητες ορισμένων μελών της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και του παραιτηθέντα από υφυπουργού Νίκου Νικολόπουλου.

Στον παραιτηθέντα υφυπουργό είχε ανατεθεί ο έλεγχος της ΓΓ Πρόνοιας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, των διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας (επαγγελματικής κατάρτισης, ορών και αμοιβής εργασίας, κ.α.), της Γενικής Διεύθυνσης Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας, αλλά και των διευθύνσεων και υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης διοικητικής υποστήριξης (εκπαίδευσης, οργάνωσης και απλούστευσης διαδικασιών, πληροφορικής, ενημέρωσης του πολίτη, κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου