Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Στο 21% τα "κόκκινα" δάνεια, στο 25% η κατάρρευση

Στο ποσό των 20 δισ. ευρώ υπολογίζουν οι τραπεζίτες το πρόσθετο κόστος της ρύθμισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, πιέζοντας την κυβέρνηση να μην επεκταθεί η ισχύς του νόμου στο σύνολο των δανειοληπτών, αλλά να εξετάζονται μία προς μία οι επιπτώσεις. Τα χρήματα αυτά πρέπει, όπως λένε, να καταβληθούν από το Δημόσιο πέραν των 50 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
* Την πρωτιά στην αδυναμία αποπληρωμής κρατούν τα καταναλωτικά δάνεια * 1% τον μήνα ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Η «κόκκινη» γραμμή των τραπεζών για επιμήκυνση των προβληματικών δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και τα οποία δεν εξυπηρετούνται ακόμα και από συνεπείς πελάτες, λόγω της κρίσης που μαστίζει την κοινωνία, δυσχεραίνει την προώθηση του κυβερνητικού σχεδίου, χωρίς να αποκλείεται να ενταθούν οι πιέσεις σε μια περίοδο που πρέπει να ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις.
Γεγονός είναι ότι τα «κόκκινα» δάνεια τρέχουν με ρυθμό 21% έναντι 17% τον περασμένο Ιούνιο και το σύστημα δεν αντέχει περισσότερο από το 25%, όριο προς το οποίο συγκλίνουν τα μη εξυπηρετούμενα, που αυξάνονται περίπου 1% κάθε μήνα.

Μέχρι στιγμής την πρωτιά στην αδυναμία αποπληρωμής κρατούν τα καταναλωτικά δάνεια. Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση στην εν λόγω κατηγορία ανέρχεται στο 32% (σ.σ.: στοιχεία Ιουνίου), ενώ άλμα έχει σημειώσει και η κατηγορία των στεγαστικών δανείων που δεν εξοφλούνται.
«Οροφή» έχουν χτυπήσει και τα προβληματικά δάνεια στις επιχειρήσεις. Στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση 3 μηνών αντιστοιχούν στο 17%.
Το πού θα καταλήξει η διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών ουδείς μπορεί να προδιαγράψει με ακρίβεια, αφού το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει για μείωση των ετήσιων δόσεων στο 30% εισοδήματος των δανειοληπτών για ικανό διάστημα μέχρι την αποπληρωμή τους, ενώ οι τραπεζίτες αντιπροτείνουν ότι η επιμήκυνση που θα δοθεί στα στεγαστικά δάνεια δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5 έτη.
Στα σχέδια των τραπεζών υπάρχει και η υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου, βάσει του οποίου για όσες κατοικίες έχουν κατασχεθεί ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάσχεση θα δοθεί η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη-δανειολήπτη να ενοικιάσει το σπίτι για ορισμένα χρόνια και εκ των υστέρων να μπορεί να το αγοράσει με μικρότερο δάνειο.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι τέσσερις μεγάλες, προς το παρόν, τράπεζες ( Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς) αναμένεται να καταθέσουν στο προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αντίστοιχες προτάσεις για ρύθμιση των στεγαστικών δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου