Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Η ώρα του λαού

Δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε το συνηθισμένο ρητό μιας συγκαταβατικής λαϊκιστικής ρητορικής. Είναι πραγματικότητα. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ο λαός διεκδικεί το μέλλον του, συνειδητοποιεί τη δύναμή του. Αποφασισμένος να καταδικάσει όσους τον προσέβαλαν και οδηγούν την κοινωνία στην καταστροφή. Έτοιμος να συμμετάσχει σε μια νέα πορεία της χώρας, που μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κρίσης προσλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χαρακτήρα πολιτικής εποποιίας.
Ο λαός καλεί την Αριστερά στα δύσκολα. Τότε, για να οργανώσει την Εθνική Αντίσταση. Τώρα, για να προσδώσει πολιτική δύναμη, με όραμα και πολιτικό σχέδιο, στην κοινωνική αξίωση για αλλαγή πορείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε λίγες εβδομάδες, αναγκάζεται να ωριμάσει πολιτικά, χωρίς να χάσει την “ψυχή” του, τις αριστερές αξίες και την εμπιστοσύνη του στη λαϊκή πρωτοβουλία. Σε μια περίοδο κατά την οποία επιχειρείται η μετατροπή της πολιτικής σε τεχνοκρατική διαχείριση και η αφαίρεση από τον λαό της πρωτογενούς δυνατότητας δημοκρατικής επιλογής, δηλαδή της δυνατότητας να αποφασίζει κυριαρχικά επί διαφορετικών πολιτικών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώνει να επαναφέρει την πολιτική στο επίκεντρο της κοινωνικής αντιπαράθεσης, να διαμορφώσει ένα νέο δημοκρατικό πολιτικό φαντασιακό. Τόσο αληθινό, όμως, καθώς αποτελεί τον οραματικό ορίζοντα που νοηματοδοτεί λύσεις υπέρ των θυμάτων της κρίσης, για μια οικονομία των αναγκών, για μια κοινωνία με συνοχή, για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα σέβεται το περιβάλλον.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ συνδυάζει τους ριζικούς μετασχηματισμούς με τον ρεαλισμό. Δεν αποτελεί υπόσχεση για την επιστροφή σε ένα παρελθόν που προετοίμασε την καταστροφή. Είναι πρόγραμμα ριζικής αλλαγής και ανατροπών. Λαμβάνει υπόψη τις κινητικότητες στον ευρωπαϊκό χώρο και αναζητεί μια νέα, ισότιμη σχέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, διεκδικώντας την επαναθεμελίωση της ευρωπαϊκής πορείας. Η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί η αρχή ενός δημοκρατικού ντόμινο στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που οι λαοί τρομοκρατούνται από το ντόμινο των αγορών.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ρεαλιστικό, γιατί απαντά στις πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και ανιχνεύει διεξόδους πάνω στα συντρίμμια που έχει προκαλέσει το Μνημόνιο της σκληρής λιτότητας, πριν η λαϊκή απόγνωση μετατραπεί σε απρόβλεπτη έκρηξη. Είναι ρεαλιστικό, διότι θα υπηρετηθεί από ικανά και έντιμα στελέχη και, κυρίως, θα στηριχθεί στη διαρκή λαϊκή συγκατάθεση. Η διακυβέρνηση της Αριστεράς θα μοιάζει με διαρκές δημοψήφισμα, για να θυμηθούμε τον ορισμό του Ρενάν για το έθνος.
Από χθες, το παραμύθι άλλαξε! Όλοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι για το πρόγραμμα που δεν έχει, αλλά για το “θράσος” να διαθέτει κυβερνητικό πρόγραμμα! Όλοι εναντίον ενός; Πρόκειται για ιδιόρρυθμη επιβεβαίωση της δυναμικής νίκης, της πλειοψηφικής ροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που σε λίγες εβδομάδες επιβάλλεται ως ο λαϊκός πόλος εξουσίας, που παραμερίζει την καρικατούρα του δικομματισμού.
Και καλά το κατεστημένο, να θορυβείται, να συκοφαντεί και να συνωμοτεί. Αλλά το ΚΚΕ να μη βγάζει τα αναγκαία συμπεράσματα από τον μονομέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που, αντί να απομονώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί τον Περισσό σε αυτοαπομόνωση; Γιατί η διφορούμενη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ., όταν η λαϊκή βούληση, καθώς και η ενωτική διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ, διευκολύνουν τις αναγκαίες συγκλίσεις;
Ο λαός δεν θα δώσει τη συνηθισμένη περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Είναι η δική του κυβέρνηση. Θα είναι στο πλευρό της για να την προφυλάσσει, από τις επιθέσεις του εγχώριου και διεθνούς κατεστημένου, πιθανόν και από τις δικές της κακοτοπιές. Θα είναι ο ισχυρός παράγων της νέας διακυβέρνησης.
Λαός και Αριστερά μαζί! Ο πολύχρωμος λαός της Αριστεράς, που με την προδιαγραφόμενη νίκη αποκτά υπερηφάνεια και συνείδηση της ιστορικής αποστολής. Και πάλι σε δύσκολες στιγμές. Για τα δύσκολα είναι η Αριστερά. Μαζί με τον λαό, για τον λαό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου