Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Γαλλόφωνος και γερμανικός Τύπος: Νίκη μεν της Ν.Δ., αλλά...

Πρώτο θέμα οι ελληνικές εκλογές και στα γαλλικά ΜΜΕ, τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, όλες οι εφημερίδες χρησιμοποίησαν ειδική τεχνολογία απευθείας κάλυψης της ροής των αποτελεσμάτων των εκλογών, με σχόλια, παρατηρήσεις και προβλέψεις των απεσταλμένων τους. "Λε Μοντ", "Λε Φιγκαρό", "Ουμανιτέ" - τα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλικού Τύπου έδιναν τη δεύτερη (λόγω της διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία) θέση στην κάλυψη των εκλογών στη χώρα μας.

Με μια φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά να πανηγυρίζει, μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του, εικονογραφούσε το σχετικό κομμάτι της η "Λιμπερασιόν". "'Αυτό το βράδυ όλη η Ελλάδα είναι μπλε'. Αυτό το σύνθημα ήταν της μόδας στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, το βράδυ της Κυριακής", ξεκινά το ρεπορτάζ του ο Ντομινίκ Αλμπερτινί. "Μπλε όπως η σημαία της Νέας Δημοκρατίας, του συντηρητικού κόμματος που ήλθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, μπροστά από το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ (30% έναντι 26%). Μπροστά από τη Βουλή, σε ένα περίπτερο που φτιάχτηκε για την περίσταση, οι υποστηρικτές επιφυλάσσουν θριαμβευτική υποδοχή στον αρχηγό του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά. (...)
Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, που κάλεσε αμέσως για την οικοδόμηση κυβέρνησης 'εθνικής ενότητας', αναμενέται να σχηματίσει μια συμμαχία, με, τουλάχιστον, τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια της εκστρατείας, ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε ως εγγυητής της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, έστω κι αν επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων μέτρων λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές της χώρας.
Σε απόσταση 500 μέτρων από την πλατεία Συντάγματος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης εγκαταστήσει το υπαίθριο στρατηγείο του, η ατμόσφαιρα είναι λιγότερο εορταστική. Ώς το τέλος οι οπαδοί πίστεψαν στην πιθανότητα της νίκης. Αλλά υπολογίζουν και τον δρόμο που διανύθηκε από την όχι τόσο μακρινή εποχή, όταν το κόμμα έπαιρνε 5% ή 6% των ψήφων. 'Είναι ένα καλό αποτέλεσμα με δεδομένη την προπαγάνδα των Ευρωπαίων ηγετών και των μαζικών ΜΜΕ απέναντί μας', εκτιμά ο Ιππόλυτος, κοινωνιολόγος, 31 ετών. 'Για πρώτη φορά θα υπάρξει πραγματική αντιπολίτευση στη Βουλή. Ενώ, εδώ και 40 χρόνια, η δεξιά και οι  σοσιαλιστές προσποιούνταν ότι έκαναν αντιπολίτευση. Ό,τι θα εκφράσουμε στη Βουλή, ο κόσμος θα το εκφράσει στους δρόμους'. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δήλωνε και αυτός υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ωστόσο πρότεινε την κατάργηση των μέτρων λιτότητας. 'Ο Σαμαράς θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο', εκτιμά ο Νικόλας, 26 ετών. 'Κατά τη γνώμη μου δεν θα μείνει για πολύ στην εξουσία: μέσα σε έξι μήνες θα έχουμε νέες εκλογές. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να επικρατήσει, γιατί αυτή η χώρα έχει ανάγκη ριζικής αλλαγής'".
Από την πλευρά της, η "Ουμανιτέ", σε μια από τις πρώτες της παρατηρήσεις, σχετικά με τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, ασχολείται με τη Χρυσή Αυγή, "που διατηρεί το αποτέλεσμά της μεταξύ 6% και 7%, παρεμφερές με εκείνο της 6ης Μαΐου, όταν έκανε για πρώτη φορά την είσοδό της στη Βουλή". "Αυτά τα αποτελέσματα διαψεύδουν τις ελπίδες ότι θα υποχωρήσει το ποσοστό της βίαιης οργάνωσης, που κατάφερε να ανέβει τον Μάιο, εκμεταλλευόμενη τον φόβο της περιθωριοποίησης ενός μέρους του εκλογικού σώματος και τα ξενόφοβα αντανακλαστικά", σημείωνε η αριστερή εφημερίδα.
Η βελγική "Λε Σουάρ" αναδεικνύει την παραμονή στη Βουλή της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας στην πρώτη σελίδα της ιντερνετικής έκδοσης ότι απέσπασε ποσοστά παρόμοια με αυτά του Μαΐου, ενώ στον τίτλο της τονίζει ότι "η Δεξιά είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές". "Αυτή η δεύτερη εκλογική αντιπαράθεση χαρακτηρίστηκε από μια σαφή νέα πόλωση της χώρας, μετά από την έκρηξη του παλαιού δικομματισμού κατά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, που δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί μια πλειοψηφία και αποτύπωσε τη μαζική απόρριψη εκ μέρους των Ελλήνων της λιτότητας και της παλαιάς πολιτικής τάξης, που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τη χρεωκοπία της χώρας".
Η ελβετική "Le Temps" με τίτλο "Οι συντηρητικοί μπροστά από τη ριζοσπαστική Αριστερά", σημείωνε μεταξύ άλλων στη διαδικτυακή της εκδοχή: "Ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής της ριζοσπαστικής Αριστεράς που είναι κατά της λιτότητας, αναγνώρισε την Κυριακή το βράδυ την ήττα του έναντι της Δεξιάς, στις βουλευτικές εκλογές, και απέρριψε το αίτημα του δεξιού του αντιπάλου, Αντώνη Σαμαρά, για σχηματισμό συμμαχίας εθνικής ενότητας. Μπορεί να έχασε από τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, ο συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ είδε όμως τις δυνάμεις του να ενισχύονται. Και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψη της η Ε.Ε.".
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt" τόνιζε: "Ελπίδα πως θα επικρατήσει η λογική. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη νίκη ανακόπηκε. Η συντηρητική Ν.Δ. προηγείται οριακά και θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Οι Σοσιαλιστές θέτουν όμως έναν 'άβολο' όρο, (...) τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ". Από την πλευρά της, η "Hamburger Abendblatt" παρατηρούσε ότι "οι εκλογές δεν έφεραν καθαρό συσχετισμό δυνάμεων. Δεν διαφαίνεται σαφής πλειοψηφία των υποστηρικτών ή των αντίπαλων της φιλοευρωπαϊκής πορείας", ενώ η "Die Zeit" υπογράμμιζε στην ιστοσελίδα της: "Όποιος κι αν σχηματίσει κυβέρνηση στην Ελλάδα, μπορεί να είναι βέβαιος ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και για την Ελλάδα. Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν στις σημερινές εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση".
Αναλύοντας τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια, το "Spiegel" διαπιστώνει: «Το μόνο σίγουρο (μετά τα πρώτα exit polls) είναι το εξής: οι αντίπαλοι της λιτότητας από όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις συγκεντρώνουν μαζί το 60 % των ψήφων. Έτσι δεν αναμένεται να υπάρξει κυβέρνηση που απλώς θα συνεχίσει στην ίδια πορεία χωρίς επαναδιαπραγμάτευση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου