Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η Ευρώπη φλέγεται και η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς, παραμένει εγκλωβισμένη στο Μνημόνιο

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τις εξελίξεις στην Ευρώπη, που επιταχύνονται έπειτα από την είσοδο Ισπανίας και Κύπρου στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης. Με την επιβεβαίωση των αναλύσεών του για τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της κρίσης και το κατεπείγον λήψης μέτρων μακριά από την εμμονή στην καταστροφική λιτότητα (μετατροπή των επιμέρους δημόσιων χρεών σε κοινό ευρωπαϊκό, η δημιουργία αναδιανεμητικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, απευθείας δανεισμός χωρών από την ΕΚΤ κ.ο.κ.), ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ βλέπει άλλη μια θέση που προεξοφλούσε προεκλογικά να βγαίνει, λίαν συντόμως, αληθινή: την αδυναμία δηλαδή μιας ελληνικής κυβέρνησης με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία να διεκδικήσει τις αναγκαίες για τη χώρα μας αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εντατική προετοιμασία εν όψει της έναρξης της λειτουργίας της Βουλής
Ενδεικτική είναι η χθεσινή του ανακοίνωση για την κρίση στην Ευρώπη, την ανάγκη ριζικής επαναθεμελίωσης της Ε.Ε. και της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, στην οποία καταλήγει διαπιστώνοντας ότι: "Μέσα σε αυτό το σκηνικό, δυστυχώς, η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας παραμένει εγκλωβισμένη στην πολιτική του Μνημονίου και δεν μπορεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με άλλες χώρες για τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στην Ευρώπη".

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές ανακατατάξεις, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ “υποδέχτηκε” χωρίς σχόλια τον νέο υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς έκρινε ότι αποτελεί μια "φυσιολογική" εξέλιξη. Ο νέος, ούλτρα φιλελεύθερος υπουργός είναι για την Αριστερά  απόλυτα συνεπής επιλογή μιας κυβέρνησης που θα βαδίσει τον δρόμο του Μνημονίου. Θετικά πάντως αντιμετώπισε την παραίτηση Βερνίκου, η οποία άλλωστε επήλθε έπειτα από την παρέμβαση του σχήματος για το ασυμβίβαστο της συμμετοχής του σε offshore εταιρεία.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν πείθεται από τις πρώτες διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης, στις οποίες αποδίδει επικοινωνιακή αξία αφού η τρόικα είναι αυτή που τελικά θα... αποφασίσει. Την εκτίμηση αυτή έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας χθες στον ρ/σ Real: “Φαίνεται ότι ακόμα και η προγραμματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΔΗΜ.ΑΡ. τελεί υπό την έγκριση της τρόικας που ακόμα δεν έχει καν εμφανιστεί”.

Οργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Η προσοχή λοιπόν στρέφεται στο εσωτερικό, με τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αναμένοντας την έναρξη της λειτουργίας της Βουλής, να συνεδριάζουν “πυρετωδώς”. Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η κοινοβουλευτική δουλειά και ακολουθεί η συζήτηση για την επόμενη μέρα του σχήματος. Τις τελικές αποφάσεις για την οργάνωση της πολυπληθούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα πάρει βεβαίως η ίδια στην πρώτη της συνεδρίαση, με την οποία θα κληθεί να συζητήσει για τον κανονισμό λειτουργίας και τη συγκρότηση του προεδρείου.
Έμφαση αναμένεται να δοθεί στη συλλογική λειτουργία της Κ.Ο., που θα αντανακλάται και στους ορισμούς συνεργατών. Η δουλειά θα χωριστεί ανά υπουργείο, θα συγκροτηθεί η λεγόμενη “σκιώδης” κυβέρνηση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να αναλαμβάνουν παράλληλα ειδικές “χρεώσεις” συνεπικουρούμενοι από αντίστοιχες, θεματικές επιτροπές. Οι διαβουλεύσεις -και- για το προεδρείο θα ολοκληρωθούν πιθανότατα σήμερα, ενώ μέλημα της ηγεσίας είναι τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης να εκφράζουν τον όλο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Υπενθυμίζουμε ότι το προεδρείο αποτελείται από τον γραμματέα, τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τον διευθυντή.

Με κοινό σχέδιο απόφαση, η ΚΠΕ του ΣΥΝ και η ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Χθες το πρωί συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, η οποία έδωσε τη σκυτάλη στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα. Αμφότερες είχαν ως βάση τρία θεματικά, εισηγητικά κείμενα: Το σχέδιο απόφασης που θα είναι κοινό τόσο για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος (Παρασκευή απόγευμα - Σάββατο πρωί) όσο και για την Πανελλαδική Συντονιστική του ΣΥΡΙΖΑ (Σάββατο - Κυριακή). Επίσης τα σχετικά κείμενα την Κ.Ο. και τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Αναλυτικότερα το σχέδιο απόφασης επιχειρεί να κάνει έναν πρώτο απολογισμό των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, βάζοντας, την ίδια ώρα, σε μια σειρά τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος. Ποιοι ήταν οι παράγοντες που συνέδραμαν στην εκλογική "απογείωση" της Αριστεράς, ποια ήταν τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ απέναντι στην εκστρατεία φόβου και την οξύτατη επίθεση που δέχθηκε, τι συμπεράσματα προκύπτουν από την "ακτινογραφία" της ψήφου είναι μερικοί από τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται το κείμενο - βάση της τριήμερης συζήτησης στα δύο όργανα.
Στις βασικές διαπιστώσεις συγκαταλέγεται ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι πύρρειος κι ότι η νέα κυβέρνηση με το "μείγμα" πολιτικής που θα ακολουθήσει δεν θα μακροημερεύσει. Η συζήτηση πάντως αναμένεται να εστιάσει στο νέο πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς, στη νέα κατάσταση και τα νέα καθήκοντα. Κεντρικός στόχος παραμένει φυσικά η ανατροπή των Μνημονίων και η δημιουργία των όρων για μια εναλλακτική λύση που περνά μέσα από την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου