Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Επείγει μια νέα αρχή

Η κρίση μοιάζει με ρόδι, που, όταν σπάει, οι σπόροι του πετάγονται σε πολλές κατευθύνσεις. Όταν η κοινωνία ζει κάτω από τον φόβο που μαζικά παράγει το κατεστημένο με τα εκβιαστικά διλήμματά του, όταν πορεύεται στο άγνωστο χωρίς ελπίδα, όταν οι άνεργοι είναι η πλειονότητα έναντι των εργαζομένων, όταν κάθε νοικοκυριό μετράει ατομικές ματαιώσεις και κοινωνική συντριβή, όταν ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος σπέρνει τη μοιρολατρία για να δικαιώσει την υποτέλεια της μνημονιοφροσύνης, τότε η παρακμή εκτοπίζει την ελπίδα και διαλύει την κοινωνική συνοχή. Εκεί ελλοχεύει η πολιτική Ακροδεξιά, εκεί παραμονεύουν αντιδραστικές συμπεριφορές, η κοινωνική Ακροδεξιά, εκεί εκτυλίσσεται το σίριαλ της αυτοδικίας, λίγο πριν γενικευτεί ο κοινωνικός εμφύλιος πόλεμος.

Ζούμε μέρες πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής παρακμής. Οι υπεύθυνοι που επί χρόνια συντελούσαν σ' αυτή την πορεία εμφανίζονται τώρα τιμητές. Αδίστακτοι στην υπεράσπιση της εξουσίας τους, έφτασαν στο σημείο να δώσουν υπουργεία σε ακροδεξιούς και τώρα "θρηνούν" για τους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής. Λίγο ακόμη και θα μας πουν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση της εγκληματικότητας, για την εκπτώχευση ολόκληρων κοινωνικών περιοχών, για την ανασφάλεια σε όλες τις πτυχές της - κοινωνική, πολιτική, αστυνομική. Ακριβώς επειδή η ανασφάλεια είναι σύνθετη και πολυεπίπεδη, δεν αναιχαιτίζεται με τυφλή ένταση των αστυνομικών μέτρων, παρ' ότι η αναβάθμιση της αστυνόμευσης είναι αναγκαία.
Δημοκρατία και ασφάλεια. Είναι αξεδιάλυτες και αλληλοσυμπληρούμενες έννοιες. Χωρίς ασφάλεια, δεν μπορεί να εμπεδωθεί η δημοκρατία. Και χωρίς δημοκρατία, η ασφάλεια καταλήγει σε κρατική αυθαιρεσία και επιβουλή εις βάρος του πολίτη.
Η χώρα έχει φτάσει στο μη παρέκει! Επείγει μια νέα αφετηρία, με ηθικό πρόσημο στην πολιτική, με κοινωνική δικαιοσύνη στην οικονομία, με δημοκρατικό ήθος στην ανασυγκρότηση του κράτους. Επείγει μια νέα αρχή πάνω στα συντρίμμια ενός πολιτικού κατεστημένου που έχει σαπίσει, όπως ομολογούν και οι πρωταγωνιστές του. Επείγει η δημοκρατική ανατροπή, που με αφετηρία τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και τη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς θα συντελέσει ώστε να κατανικηθεί ο φόβος, να αναπτερωθεί η ελπίδα, να αποκρουστεί η φαιά πανούκλα της Ακροδεξιάς, να ξαναβρεί ο πολίτης τα αυτονόητα για την κοινωνική επιβίωσή του -δουλειά, μόρφωση και αξιοπρέπεια-, να ισχυροποιηθεί η πορεία δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Τα όσα είδαμε χθες στην τηλεόραση, τα όσα διαδραματίστηκαν στην Παιανία, μπορεί να μην καταλήξουν σκηνές από το μέλλον. Στο χέρι μας είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου