Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Καταγγελία για τις εκλογές - από Έλληνες του εξωτερικού.

Στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν σε  Έλληνες του εξωτερικού

Αποφασίσαμε να γράψουμε το παρόν κείμενο, προκειμένου να γνωστοποιήσουμε την αδικία που δεχόμαστε από την ίδια μας την πατρίδα. Είμαστε Ελληνίδες που διαμένουν προσωρινά ή και μόνιμα (ο χρόνος θα δείξει) στην Κύπρο.

Όπως κάθε νέος με όνειρα, έτσι και εμείς, μετά το πέρας των φοιτητικών μας υποχρεώσεων έχουμε την ανάγκη να εργαστούμε πρώτα από όλα στην πατρίδα μας, έπειτα στον τομέα των σπουδών μας και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοντά στο συγγενικό και φιλικό μας περιβάλλον. Βέβαια, όλα αυτά που τα θεωρούσαμε κάποτε αυτονόητα, πλέον φαντάζουν ανέφικτα. Ανήκουμε όμως σε αυτούς που ακόμη ελπίζουν ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί, αν ο λαός δείξει τη δύναμή του με την ψήφο του στις 6 Μαΐου 2012.


Δυστυχώς, ως Έλληνες του εξωτερικού, στερούμαστε της δυνατότητας να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα στις προσεχείς εκλογές. Αν και προβήκαμε στις απαραίτητες ενέργειες για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα αυτό, πληροφορηθήκαμε ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει ορίσει -από το 2001 που έγινε αναθεώρηση του άρθρου 108 που προβλέπει το νομοσχέδιο περί « Άσκησης του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό»- ακόμη τον τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας στην Προξενική Αρχή ή στην Ελληνική Πρεσβεία.

Ως δικαιολογία της μη εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου, όπως αναφέρθηκε στην σχετική έκθεση της Βουλής, ήταν η παράλειψη υπολογισμού των αποδήμων κατά την απογραφή του 2001.

Αναφερόμαστε σε όλα αυτά για να κατανοήσετε ότι γι’ ακόμα μία φορά οι «δυνατοί» της χώρας μας διενεργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Σκεφτείτε ότι ο νόμος έχει θεσπιστεί από το 1975 και εν όψη 2012 δεν έχει ακόμα τεθεί υπό εφαρμογή. Επίσης, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η απογραφή του πληθυσμού που έλαβε χώρα το 2011, παρότι ήταν ακόμη μία ευκαιρία δημιουργίας καταλόγου των απόδημων Ελλήνων έμεινε ανεκμετάλλευτη, καθώς δεν υπήρξε η απαραίτητη πρόνοια.

Πίσω από αυτήν την ανικανότητα θεσμοθέτησης του νόμου είναι πολύ πιθανό να κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες τις οποίες εμείς, προφανώς, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, μιας και απέχουμε πλέον αρκετά από τα ελληνικά δρώμενα. Γνωρίζουν καλά όμως, πως αυτοί ήταν που μας ώθησαν να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας –καθώς η φυγή ήταν η μοναδική μας ευκαιρία για να διασφαλίσουμε μία αξιοπρεπή ζωή- και τώρα φοβούνται τον αντίκτυπο των πράξεών τους στις δικές μας ψήφους. Δεν γνωρίζουν όμως, ότι εσείς είστε η πραγματική απειλή γι’ αυτούς.

Διαθέτετε δύναμη ψυχής και το έχετε αποδείξει έμπρακτα, γι’ αυτό και είστε άξιοι σεβασμού. Κατανοούμε ότι ζείτε καθημερινά την ίδια παρωδία και ίσως θεωρείτε ανούσιο να συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία, θεωρώντας ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Μη παραδώσετε τα όπλα όμως, πριν να δώσετε την τελική σας μάχη. Μην τους αφήσετε ανεξέλεγκτους να καταπατούν οποιοδήποτε δικαίωμα μας έχει απομείνει. Δύναμή σας είναι η ψήφος σας!

Μ’ αυτήν μπορείτε να επιφέρετε την αλλαγή, αρκεί να το πιστέψετε. Εκ των πραγμάτων πλέον, παίρνετε στα χέρια σας την ευθύνη για σας τους ίδιους, αλλά και για μας, τους Έλληνες του εξωτερικού -είτε βρισκόμαστε στην Κύπρο είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα- να επιλέξετε εκείνους που θα αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας μας. Η κάθε ψήφος είναι σημαντική γι’ αυτό ψηφίστε κατά συνείδηση.

Το μέλλον όλων μας είναι στα χέρια σας. Μην επιτρέψετε τον διωγμό και άλλων ΝΕΩΝ Ελλήνων! Πιστέψτε μας: το να ζει κανείς μακριά απο την πατρίδα, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να επιστέψει είναι ελάχιστες, πονάει πολύ!

Σας ευχαριστούμε,
Άννα Καραμπέτσου
Άννα-Μαρία Αλογδιανάκη
Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου