Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

«Στην Τρόικα επιστρέφουν τα λεφτά που δίνονται στην Ελλάδα»

Συγγραφέας: left.gr

Οι Νew Υork Τimes εξηγούν τον περίεργο κύκλο και το «κόλπο» των πιστωτών

Τα χρήματα των δανείων διάσωσης που παρέχονται στην Ελλάδα, επιστρέφουν στις τσέπες της Τρόικα επισημαίνουν σε άρθρο τους οι  New York Times.


Αυτό συμβαίνει, κατά την εφημερίδα γιατί τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους ενώ την ίδια ώρα η ελληνική οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.


 «Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικας στερούν άλλα κεφάλαια, που στοχεύουν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία» επισημαίνει ο αρθρογράφος και σημειώνει ότι αν η Ελλάδa κηρύξει στάση πληρωμών ξεμένοντας από ρευστό, αυτό δεν θα αφορά στις υποχρεώσεις προς ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ αφού παίρνουν αυτομάτως τα λεφτά τους πίσω.

 «Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών απέναντι στην τρόικα, αφού  η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της», εξηγεί ο Thomas Mayer, σύμβουλος της Deutsche Bank.

Ουσιαστικά τα δάνεια για την Ελλάδα, στέλνονται στον ειδικό λογαριασμό, όπου μένουν για δυο-τρεις ημέρες και στη συνέχεια πάνε πίσω στην Τρόικα ως πληρωμές τόκων των ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.

Περίπου τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους, ή 229 δισ. δολάρια, ανήκει τώρα στα μέλη της τρόικας. Τι κάνουν όμως οι πιστωτές σύμφωνα με την εφημερίδα; Φροντίζουν ώστε ό,τι μένει για τις εγχώριες ανάγκες του ελληνικού κράτους να είναι τόσο μικρό, ώστε η Αθήνα να έχει την συνεχή ανάγκη φορολογικών εσόδων.

«Η κατάσταση αυτή είναι αδιανόητη. Στέλνεις τα χρήματα, το ονομάζεις ‘δάνειο’. Τα παίρνεις πίσω και το ονομάζεις «τόκο», εξηγεί ο Stephane Deo, αναλυτής της UBS.

Πηγή: lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου