Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΧΑΙΡΕ ΠΥΡΦΟΡΕ ΓΕΩΡΓΙΕ

Χαίρε Πυρφόρε Γεώργιε,

Έχω ξεκινήσει πολλές φορές να σου απαντήσω, αλλά κάτι με σταματάει. Ίσως είναι ο τόνος του μηνύματός σου, που μάλλον μου ακούγεται προσωποπαγής.
Σοφός δεν είμαι, αλλά θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος σε θέματα στρατηγικής και επιχειρησιακού σχεδιασμού, όπως επίσης με σε μαθηματικά μοντέλα συστημικής δυναμικής. Σχετικά με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτών, τα πράγματα είναι σχετικά απλά.
Και η Σπάρτη και η Αθήνα είχαν από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτών, ο σκοπός του οποίου ήταν να παράγει χρήσιμους οπλίτες-πολίτες στην Αθήνα και ομοίους στην Σπάρτη. Ένα παρόμοιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτών στις μέρες μας πρέπει να βασίζεται στην ομηρική προτροπή του “αἰέν ἀριστεύειν”, ίσως προς ένα πολιτικό σύστημα αρισταρχίας (http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/09/blog-post_9287.html).
Η δε τάση επίτευξης της προτροπής “αἰέν ἀριστεύειν” μπορεί κάλλιστα να στηρίζεται πάνω σε ένα αξιακό σύστημα, το οποιόν πρέπι να συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον τους 4 βασικούς πυλώνες:

1) συνεχής πόλεμος γιά την αποκάλυψη της αληθείας (η θεά Αλήθεια του Παρμενίδη)
2) αφθονία, δηλαδή συλλογική κοινωνική ευδαιμονία και οικονομική ευμάρεια,
3) αρετή, αγαθόν και κοινόν καλό, και
4) αισθητική.
Διαχρονικά, οι αρχές αλλάζουν, αλλά οι αξίες παραμένουν σταθερές. Έχω γράψει επί τούτου στο έρθρο μου με τίτλο: “Ει κε πίθηαι: ανθρωποκεντρική αυτονομία” (http://www.greekamericannewsagency.com/docs/Nikolaos%20Gewrgantzas%20arthro%20maios%202009.pdf).

Ευοί Ευάν,
Νίκος Γεωργαντζάς
Εμπρός ατζαμήδες: έξω η Ευρώπη, μέσα εμείς!
http://logioshermes.blogspot.com/2012/05/blog-post_5862.html
http://anarxikostrapezitis.blogspot.com/2012/05/blog-post_12.html
Nicholas C. GEORGANTZAS
Professor, Management Systems
Director, System Dynamics Consultancy
FORDHAM UNIVERSITY BUSINESS SCHOOLS
113 West 60th Street, Suite 617-D
New York, NY 10023-7484
U.S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου