Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Οι Γάλλοι εγκαταλείπουν την Εμπορική πυροδοτώντας εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα

Σε μήλον της έριδος για τουλάχιστον τρεις ελληνικές τράπεζες μετατρέπεται η Εμπορική, καθώς η μητρική της εταιρεία (Credit Agricole) εγκαταλείπει τα... Βαλκάνια και αποσύρεται εντελώς από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες μια απόφαση που... μυρίζει μπαρούτι. Το βέβαιο είναι ότι τους επόμενους μήνες αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που θα επιταθούν αν ισχύσουν και στην Ελλάδα όσα περί ανακεφαλαιοποίησης και ενισχύσεων (δηλαδή οι ενισχύσεις των τραπεζών να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος) αποφασίστηκαν στη σύνοδο κορυφής.
Επιβεβαιώνει η Εθνική το ενδιαφέρον της. Υπάρχουν πολλοί μνηστήρες, επιμένουν οι Γάλλοι
Αυτό θα σημάνει ότι οι τράπεζες που δέχονται ενισχύσεις για να στηθούν στα πόδια τους θα ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν θα βασίζονται στη διαμεσολάβηση των εθνικών κρατών.
Η αποχώρηση της κραταιάς γαλλικής τράπεζας από τη χώρα μας, που είχε επενδύσει τεράστια κεφάλαια για να την καταστήσει κερδοφόρο, προοιωνίζεται σημαντικές εξελίξεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προξενώντας, παράλληλα, ερωτήματα για τον χρόνο που επέλεξε, καθώς οι δοσοληψίες για την εξαγορά της είχαν πραγματοποιηθεί την περίοδο που διοικητής της Εμπορικής ήταν ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Στουρνάρας.

Χθες, πάντως, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) επιβεβαίωσε και επίσημα τις πληροφορίες της συζήτησης με την Credit Agricole για το ενδεχόμενο εξαγοράς ή απορρόφησης της Εμπορικής Τράπεζας ή κάποιου είδους στρατηγική συνεργασία. Η επιβεβαίωση αυτή ενισχύει τη φημολογία ότι το γαλλικό γκρουπ, που επιμένει ότι υπάρχουν πολλοί μνηστήρες και εκτός Ελλάδας, θέλει να απαγκιστρωθεί από τη χώρα μας πουλώντας τη θυγατρική του τράπεζα.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, η Εθνική ανακοίνωσε ότι έγιναν συζητήσεις με τη διοίκηση της Credit Agricole "αναφορικά με τις δυνατότητες μελλοντικών στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες όμως είναι μέχρι σήμερα σε πρώιμο στάδιο".
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο γαλλικός όμιλος είχε απευθύνει πρόσκληση σε ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank) να υποβάλουν προσφορά για την Εμπορική, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 29 Ιουνίου.
Προκειμένου να καταστήσουν την προσφορά περισσότερο δελεαστική, οι Γάλλοι προσφέρθηκαν να εγγυηθούν την κάλυψη του ποσοστού συμμετοχής ιδιωτών κατά την ανακεφαλαιοποίηση, προκειμένου να παραμείνει υπό ιδιωτικό έλεγχο το νέο σχήμα που θα προέκυπτε μετά την εξαγορά - απορρόφηση της Εμπορικής.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει αυτή τη χρονική περίοδο τη δυνατότητα να υποβάλει προσφορά πριν από την ανακεφαλαιοποίηση και την αύξηση των κεφαλαίων της.
Πριν από μερικές ημέρες, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, η Alpha Bank με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε διαψεύσει δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου, τονίζοντας ότι «δεν ευρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ή κλάδων εμπορικής δραστηριότητος άλλου πιστωτικού ιδρύματος».
Ωστόσο, ο Αλέν Στρουμπ, αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Credit Agricole, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ) πριν από δύο εβδομάδες είχε αναφέρει, σχετικά με τις επερχόμενες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα: «Είναι προφανές ότι η ελληνική οικονομία διέρχεται μία ιδιαίτερα ασταθή περίοδο, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεταβολές στη δομή του τραπεζικού συστήματος της χώρας».
H Εμπορική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1907. Τον Ιούνιο του 2000 σύναψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον διεθνή χρηματοοικονομικό όμιλο της Crédit Agricole, που απέκτησε αρχικά το 6,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, ενώ σήμερα κατέχει το 100%. Η Εμπορική Τράπεζα διαθέτει σήμερα 340 καταστήματα στην Ελλάδα.
Η Credit Agricole αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στη Γαλλία. Συγκριτικό πλεονέκτημα του ομίλου της Credit Agricole είναι η διεθνής παρουσία του, με περισσότερους από 160.000 υπαλλήλους σε 74 χώρες, 58 εκατ. ιδιώτες πελάτες παγκοσμίως, 11.850 καταστήματα σε περισσότερες από 20 χώρες.

Αντεπίθεση της Alpha Bank
Η Alpha Bank θα προβάλει τις δικές της αξιώσεις στο πλαίσιο της διαιτητικής διαδικασίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα μετά την προσφυγή της Eurobank σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας συγχώνευσης για τη διεκδίκηση ποσού 50 εκατ. ευρώ.
«Η Alpha Bank ενημερώνει ότι, παρά την επιθυμία της για φιλικό τερματισμό της διαδικασίας συγχωνεύσεως μετά της τραπέζης Eurobank Ergasias, η τελευταία προσέφυγε σε διαιτησία αιτούμενη αποζημίωση για τη μη ολοκλήρωση της συναλλαγής, που, ως γνωστόν, αποφασίσθηκε στην από 22.5.2012 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τραπέζης διά πλειοψηφίας 99%» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Eurobank περί αθετήσεως της υποχρεώσεως για ολοκλήρωση της συναλλαγής, που η τράπεζα απορρίπτει, δηλούται ότι η τελευταία θα τοποθετηθεί επ' αυτών και «θα προβάλει τις δικές της αξιώσεις στο πλαίσιο της διαιτητικής διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίθεση της Δράσης
Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Δράση με ανακοίνωσή της σχετικά με τις διοικητικές μεταβολές, την ΕΤΕ. Μπορεί να απέκτησε η Ελλάδα τρικομματική κυβέρνηση, αλλά διατηρείται αλώβητο το άθλιο έθιμο να θεωρείται η Εθνική Τράπεζα κομματικό λάφυρο του πρωθυπουργού» επισήμανε.
«Με ανοίκεια βιασύνη, πριν καν αναλάβει ο αρμόδιος νέος υπουργός Οικονομικών, ζητήθηκε η παραίτηση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για να τοποθετηθεί ο εκλεκτός του πρωθυπουργού» σημείωσε, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι «με τον ίδιο ακριβώς άθλιο τρόπο είχε εκπαραθυρωθεί η διοίκηση Αράπογλου από τον κ. Γ. Παπανδρέου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου