Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

"Με τα χέρια ψηλά" θα κατέβει η κυβέρνηση στον διάλογο με την τρόικα

Μηδενικές αναμένονται επί της ουσίας οι κυβερνητικές αντιστάσεις στις προβλέψιμες πλέον πιέσεις και εκβιασμούς της τρόικας, που αναμένεται εντός 48ώρου για έναν ακόμη κύκλο συζητήσεων στην Αθήνα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κυβερνητικού στελέχους που έλαβε μέρος σε χθεσινή ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών: “Πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα”.
Για "δεσμεύσεις" μιλά η Αθήνα, για "εφαρμογή αντί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου" η ΕΚΤ
Ακόμη όμως και για το αυτονόητο αίτημα να ενταχθεί και η Ελλάδα στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για Ισπανία και Ιταλία στη σύνοδο κορυφής, υπουργός από τους μετέχοντες έκανε λόγο για «προϋποθέσεις», ενώ το στίγμα της ΕΚΤ έδωσε ο αξιωματούχος της Γεργκ Άσμουσεν δηλώνοντας πως “η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος παρά να χάνει χρόνο προσπαθώντας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου”.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να θέσει εκ νέου θέμα μισθών μιλώντας για ανταγωνιστικότητα και “ευελιξία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διυπουργική, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον τυπικά “εν αναμονή” (αφού ορκίζεται μεθαύριο) υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, συζητήθηκε το διαπραγματευτικό πλαίσιο της κυβέρνησης εν όψει των συζητήσεων με την τρόικα.
Ειδικότερα, η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τις απαιτήσεις και τα κελεύσματα ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ, όπως είναι η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για να κλείσει η δημοσιονομική “μαύρη τρύπα” για τη διετία 2013 - 2014, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.λπ.) η άμεση εκποίηση όσων στοιχείων της κρατικής περιουσίας θεωρούνται πρόσφορα στο παρόν διάστημα (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC), μέτρα στην αγορά εργασίας και ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα μιλήσει στους τροϊκανούς για “ισοδύναμα μέτρα” (άγνωστο όμως ακόμη ποια και πόσα νοικοκυριά θα τα υποστούν) για να αποφύγει τη μείωση αποδοχών των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο 12% κατά μέσον όρο από προχθές (δικαστικοί, ιατροί, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολοι, κληρικοί) και τις απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς θα είναι η επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο έτη, έως το 2016.
Κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας -που καταφθάνουν στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και θα παραμείνουν έως και το Σάββατο- «θα είναι πολύ δύσκολη». Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη «στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι τετραετίας και, ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, σιγά- σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα στην τρόικα».
«Εάν με μία άλλη συνταγή πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη συνταγή», είπαν χαρακτηριστικά, το ερώτημα είναι όμως κατά πόσον έχει επιτευχθεί μια ποσοτικοποιημένη πρόοδος σε έσοδα ή δαπάνες που να επιτρέπει τέτοια αισιοδοξία. Ερωτηθέντες δε εάν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών, απάντησαν ότι «όλα μπορούν να γίνουν, αλλά υπό προϋποθέσεις».
Για το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για την Ισπανία, υπουργός από τους μετέχοντες στη σύσκεψη είπε πως «όλα μπορούν να γίνουν, αλλά υπάρχουν και προϋποθέσεις».
Όπως αναφέρθηκε ακόμη, η Ελλάδα εισέπραξε το 1 δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση και κατέβαλε 450 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση στο EFSF και αναμένεται να καταβληθούν και τα άλλα 450 εκατ. ευρώ περί τις 15 ημέρες πριν από τη δόση του Οκτωβρίου, ώστε στο ενδιάμεσο να “αναπνεύσουν” τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
Άλλος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι τετραετίας προσθέτοντας: “Ανάλογα πότε ωριμάζουν οι στόχοι, σιγά σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα... Η 'ιδιοκτησία' για το ποιος αποφασίζει τη συνταγή είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Αν με μία άλλη συνταγή πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε την συνταγή...”.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών αναμένεται μεν να ορκιστεί την Πέμπτη, ωστόσο σήμερα το απόγευμα θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον Χορστ Ράιχενμπαχ.
Στην υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη φορολογία Γιώργος Μαυραγάνης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Μανούσος Βολουδάκης, ο γ.γ. Ενέργειας Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση των Γ. Στουρνάρα και Γ. Ζαννιά με το στέλεχος της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν.


Άσμουσεν (ΕΚΤ): Εφαρμογή Μνημονίου αντί επαναδιαπραγμάτευσης

Ο Γερμανός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist πως η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος παρά να χάνει χρόνο προσπαθώντας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου σημείωσε ωστόσο ότι χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές ευθύνες της κρίσης.
Αναφορικά με το αίτημα αύξησης των αναπτυξιακών κονδυλίων προς την Ελλάδα δήλωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη δυνατότητα απορρόφησης των πόρων (αυτή αντιστοιχεί σήμερα μόλις στο 35% από τα ταμεία συνοχής), ενώ τάχθηκε κατά του ευρωομολόγου (θα πρέπει να προηγηθεί η δημοσιονομική ένωση των χωρών - μελών, είπε). Ακόμη χαρακτήρισε «επικίνδυνα κοντόφθαλμες και αποσπασματικές» τις αναλύσεις που υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου