Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Αντίσταση στην... "εκκαθάριση" της κοινωνίας

Τα εκκαθαριστικά της εφορίας που αποστέλλονται αυτές τις ημέρες, σε όσους είχαν την "κακή ιδέα" να υποβάλουν δήλωση εισοδήματος, θα αποτελέσουν χωρίς αμφιβολία τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές βιοτικές τους ανάγκες καλούνται να πληρώσουν φόρους οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά τους εισοδήματα.
Στα νέα αυτά ραβασάκια της εφορίας αποτυπώνονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τα σκληρά μνημονιακά μέτρα που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και τα οποία δεσμεύεται να εφαρμόσει στο ακέραιο και νέα κυβέρνηση. Αποτυπώνεται το άδικο και ταξικό φορολογικό σύστημα που στοχεύει στην πλήρη εξαθλίωση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, τη στιγμή που εξασφαλίζει φορολογική ασυλία στον πλούτο και επιτρέπει στη φοροδιαφυγή να οργιάζει. Αποτυπώνεται η αντίληψη ότι μια κυβέρνηση μπορεί να απειλεί έναν συνταξιούχο με διακοπή ρεύματος εφόσον δεν πληρώσει τα χαράτσι της ΔΕΗ (παρά την αποδεδειγμένη του αδυναμία), αλλά αντιμετωπίσει ως "τυπικό κώλυμα" τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρείες.

Είναι σίγουρο ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών δεν θα μπορέσει, ακόμα κι αν το επιθυμεί, να ανταποκριθεί στα νέα φορολογικά βάρη. Αυτό είναι προφανές ότι το αντιλαμβάνεται και η πολιτική ηγεσία και για τον λόγο αυτό καταφεύγει στη γνωστή πλέον μέθοδο των απειλών και των κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, σπιτιών κ.λπ.
Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και οργανωμένα. Ακολουθώντας τα βήματα του μεγάλου κινήματος της άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, θα πρέπει να οργανωθεί το αντίστοιχο κίνημα υπεράσπισης των τμημάτων εκείνων της κοινωνίας που σήμερα εκβιάζονται και απειλούνται. Η φορολόγηση ενός συνταξιούχου των 500 ευρώ ή ενός ανέργου που τυγχάνει να εισπράττει ένα ενοίκιο 450 ευρώ είναι τόσο νόμιμη και ηθική όσο είναι και το χαράτσι της ΔΕΗ και αντίστοιχη θα πρέπει να είναι η απάντησή μας.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Ομοσπονδίας των Εφοριακών, για πάγωμα - αναστολή κάθε φορολογικής υποχρέωσης για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και της ρύθμισης των μεγαλύτερων εισοδημάτων με τρόπο που δεν θα θιγεί επιπλέον το ήδη χαμηλό επίπεδο διαβίωσης, αποτελεί ίσως τη βάση στη συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου διεκδίκησης όλων των εργαζομένων, των σωματείων, των κινήσεων πολιτών, των δημοτικών κινήσεων κ.τ.λ. Πρόταση η οποία εντάσσεται σε μια συνολικότερη αντίληψη ανατροπής της κατεύθυνσης του φορολογικού συστήματος και της αναδιανομής των φορολογικών βαρών προς όφελος των ασθενέστερων.
Η τελική διαμόρφωση του πλαισίου αυτού θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για τη συσπείρωση και τη δημιουργία του κινήματος εκείνου που θα ανατρέψει στην πράξη τη συγκεκριμένη φορολογική επιδρομή, καθώς και την πολιτική των απειλών και των εκβιασμών που τη συνοδεύουν.
* Ο Δημήτρης Μέρκος είναι αντιπρόεδρος του Γ. Σ. της ΠΟΕ ΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου