Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ο Ν. Δένδιας Πόντιος Πιλάτος μετά το δημοσίευμα της "Guardian" για τα "βασανιστήρια" στη ΓΑΔΑ

Τις ευθύνες του προσπαθεί να απεκδυθεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, για τις καταγγελίες βασανισμού διαδηλωτών μέσα στη ΓΑΔΑ και απειλών ότι θα δώσουν στη Χρυσή Αυγή τα στοιχεία τους, που κάνουν το γύρο του κόσμου μετά από το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής “Guardian”, επικαλούμενος σχετική έρευνα από τη Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελίες των ιδίων των διαδηλωτών, καλύπτοντας έτσι εμμέσως την αστυνομική αυθαιρεσία. Για το θέμα μάλιστα ξέσπασε κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με το υπουργείο να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για "ασέβεια προς τις δικαστικές αρχές" και τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά πως οι καταγγελίες είχαν κοινοποιηθεί και στον ίδιο με ερώτηση που είχε κατατεθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν μια εβδομάδα στη Βουλή και πως η απάντηση του υπουργείου επιβεβαιώνει ακριβώς ότι ο υπουργός ήταν ενήμερος για τις καταγγελίες.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απραξία του υπουργού, ισούται με συγκάλυψη
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο υπουργός απάντησε πως "η καταγγελία έχει γίνει στη Δικαιοσύνη. Δεν έγινε στην Ελληνική Αστυνομία για να έχω εγώ την ευχέρεια να διατάξω τα σχετικά. Και νομίζω ο ανακριτής, στον οποίο έγινε, διέταξε έρευνα και διεξάγεται έρευνα. Αλλά επί της αρχής, νομίζω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα."

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο υπουργός «'ξεχνάει' ότι οι καταγγελίες έχουν κοινοποιηθεί και στον ίδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Συγκεκριμένα, στις 2/10, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Τσουκαλάς Δημήτρης, Κουράκης Τάσος, Κανελλοπούλου Μαρία, Kατριβάνου Βασιλική και Σταμπουλή Αφροδίτη κατέθεσαν ερώτηση προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή στην οποία, μεταξύ άλλων, ερωτάται ο υπουργός: 1. Θα διεξαχθεί έρευνα για την κακοποίηση που υπέστησαν οι συλληφθέντες μέσα στη ΓΑΔΑ; 2. Θα πάρει μέτρα ώστε να ελεγχθούν άμεσα όσοι προέβησαν στις παραπάνω ενέργειες;” και καταλήγει: "Γιατί, λοιπόν, ο κ. Δένδιας δεν έχει κάνει εδώ και μια βδομάδα καμία ενέργεια, ενώ το θέμα έχει τεθεί με επίσημο τρόπο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Γιατί δηλώνει σήμερα ότι δεν έχει γίνει καμία καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία; Η απραξία του δεν είναι άραγε πράξη συγκάλυψης των αστυνομικών αυθαιρεσιών;"
Το υπουργείο απαντώντας επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι " θαυμάζει απολυταρχικά καθεστώτα", για "ασέβεια απέναντι στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές" και διερωτάται γιατί δεν περιμένει τη "διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης, την οποία το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναμένει, όπως και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ώστε να πράξει ανάλογα εάν χρειαστεί".
"Ο τελευταίος όμως που δικαιούται να μιλά για 'συγκάλυψη', είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα το οποίο αντέδρασε και εξακολουθεί να αντιδρά με πολύ έντονο τρόπο στην αποκάλυψη των ονομάτων των κουκουλοφόρων. Επιτέλους, το θράσος έχει και τα όριά του!" καταλήγει.

Έρευνα για την "ανθρώπινη ασπίδα" των ΜΑΤ

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός προανήγγειλε εμμέσως έρευνα για τη φωτογραφία με τον άνδρα των ΜΑΤ να κρατά με κεφαλοκλείδωμα κοπέλα και να τη χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινη ασπίδα, περιοριζόμενος να πει πως σε "παρόμοια περιστατικά, με χρήση του κλομπ όχι με τον ορθό τρόπο, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει". Σε αλλη φωτογραφία φαίνεται να γράφει το λουρί από το τσαντάκι του ίδιου αστυνομικού "killer", αλλά διακρίνεται και ο αριθμός του.

Είναι αυτά τα διακριτικά της αστυνομίας;

Ένα ακόμα φωτογραφικό ντοκουμέντο "συλλαμβάνει" έναν από τους άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που προσήγαγε τον γιατρό Κώστα Καταραχιά, γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζόμενων, “Αγίου Σάββα” και μέλος της Ε.Ε. της ΟΕΝΓΕ, στην οδό Ερμού πριν την προχθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, να φέρει διακριτικά που παραπέμπουν σε φασιστική ομάδα, όπως κατήγγειλε και ο κ. Καταραχιάς στη χθεσινή συνέλευση της ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός φέρει σήμα με την ελληνική σημαία και πάνω της μαύρο δικέφαλο αετό, σήμα της ΜΑΒΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου