Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Αφορολόγητες θέλουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία οι εφοπλιστές

Επιστολή ντοκουμέντο της Ένωσης Εφοπλιστών αποκαλύπτει πως οι εφοπλιστές είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν από τη συμφωνία Ελλάδας- Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων τους στην Ελβετία.
Η επιστολή, που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής», έχει σταλεί τον Δεκέμβριο του 2011 στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και υπογράφεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Θόδωρο Βενιάμη. Το εν λόγω έγγραφο πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνεται ότι «η εν λόγω συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας ετοιμάζεται για περισσότερο από 2 χρόνια, και ακόμη δεν έχει υπογραφεί και φαίνεται πως η αντίδραση των εφοπλιστών μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων στην Ελβετία, όπως έχει πει ο Ευ. Βενιζέλος, προέρχεται από εφοπλιστικές δραστηριότητες».

Η επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών έφθασε στο γραφείο του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών στις 14 Δεκεμβρίου. Με ιδιόχειρη σημείωσή του ο Ευ. Βενιζέλος την αρχειοθέτησε στο γραφείο του και στον γενικό γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία.

Στην επιστολή οι εφοπλιστές ζητούν «όπως περιληφθεί στο κείμενο της σχετικής συμφωνίας όρος βάσει του οποίου οι ρυθμίσεις τής υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας δεν θα έχουν εφαρμογή για τις καταθέσεις των Ελλήνων εφοπλιστών που ευρίσκονται στην Ελβετία».

Επιπλέον επισυνάπτουν «για την διευκόλυνση των υπηρεσιών» και σχέδιο διάταξης στα ελληνικά και τα αγγλικά, καθώς και κείμενο αιτιολογικής έκθεσης, για την περίπτωση που απαιτηθεί, υπαγορεύοντας ουσιαστικά το τμήμα της συμφωνίας σε ό,τι τους αφορά, τονίζεται στο ρεπορτάζ της Αυγής.Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης αναφέρει ότι οι εφοπλιστές έχουν επιλέξει τις ελβετικές τράπεζες για κατάθεση των νόμιμων εσόδων τους, που προέρχονται από την εκμετάλλευση των πλοίων τους, τα οποία αποκτούν στην αλλοδαπή και τα οποία «είναι νόμιμα και απαλλάσσονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας από επιβολή φορολογίας». Η νομική τους επιχειρηματολογία προέρχεται από νόμους του 1975 και 1978 και το άρθρο 107 του Συντάγματος για επενδύσεις κεφαλαίου εξωτερικού.

Οι εφοπλιστές απαιτούν να μην τους ελέγχει καν το ελληνικό κράτος: "Καταθέσεις πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων με ελληνική σημαία ή ξένη σημαία των οποίων η διαχείριση γίνεται από διαχειρίστρια εταιρεία εγκατεστημένη στην Ελλάδα και των αμέσων και εμμέσων μετόχων αυτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και καταθέσεις των εν Ελλάδι εγκατεστημένων διαχειριστριών εταιρειών δεν εμπίπτουν εις το πεδίον εφαρμογής της παρούσης συμφωνίας". Ζητούν δηλαδή να μην φορολογούνται όχι μόνο οι καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και στην Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Και ποιος θα εξετάζει την προέλευση των χρημάτων; «Η ελβετική τράπεζα θα ελέγχει και θα διαπιστώνει με εσωτερική διαδικασία». Άρα το ελληνικό κράτος δεν μπορεί ούτε να τους ελέγχει - είναι μια εκδοχή του «αν με βρείτε, πιάστε με», που έχει πει ο Βίκτωρας Ρέστης, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου