Αν θέλετε να μάθετε από πρώτο χέρι τι θα συμβεί στην Ελλάδα-και την ΕΕ- υπάρχει λύση: παρακολουθείστε προσεκτικά τις συνεδριάσεις της γερμανικής Βουλής. Η χθεσινή, για παράδειγμα, ήταν πολύ κατατοπιστική. Η αγαπητή καγκελάριος ξεκαθάρισε αρχικά ποιος θα αποφασίσει για την εκταμίευση της λαχταριστής δόσης των 31,5 δις στην Ελλάδα: «Την όποια απόφαση γι’ αυτό θα την πάρουμε εδώ, και πουθενά αλλού», τόνισε υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών της παράταξής της. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα μέρος του δανείου, που υποτίθεται ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει με το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες, όχι με το Βερολίνο. Του Στέλιου Κούλογλου
Όταν ήρθε η σειρά της αντιπολίτευσης, μάθαμε και τα αίτια της γερμανικής μεταστροφής: «Στη Γαλλία μιλούν ήδη για βιομηχανικό ιμπεριαλισμό», σχολίασε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στις προσεχείς εκλογές Πέερ Στάινμπρουκ,που κατακεραύνωσε την Μέρκελ για ψυχολογική τρομοκρατία της Ελλάδας: «Δεν κάνατε τίποτα για να σταματήσετε τους κομματικούς σας φίλους, όπως τον (Bαυαρό υπουργό οικονομικών) Μάρκους Σέντερ, που διασύρουν τη χώρα και ζητούν την εκπαραθύρωσή της από την ευρωζώνη».
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αριστεράς (Die Linke) ήταν ακόμη πιο σαφής. Οι δύο λόγοι για τον ξαφνικό έρωτα της Μέρκελ με την Ελλάδα, τόνισε ο Γκρέγκορ Γκίζι, ήταν πρώτον «οι τεράστιες διαμαρτυρίες, στην Ελλάδα και αλλού» (δες νότο). «Και ο δεύτερος, η απειλή της κινέζικης κυβέρνησης, ότι αν αφήσετε την Ελλάδα να καταρρεύσει, θα ρίξει τα ευρωπαϊκά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της στην αγορά. Αυτό θα προκαλούσε σεισμό στο ευρώ και την Ευρώπη».
Συμπέρασμα: τα 31,5 δις θα εγκριθούν, αλλά το πως θα φτάσουν στην Αθήνα είναι άλλη ιστορία. Αυτή η απόφαση για τα 31,5 δις θα ληφθεί, προσέθετε χθες η Γερμανίδα πρωθυπουργός, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης της τρόικας, οπότε και θα ξεκινήσουν-προσοχή, προσοχή- διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση. Άρα δεν αποκλείεται να συμβεί τελικώς αυτό που προανήγγειλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το spiegel: τα δις να μπουν στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό ή και να εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο, ανάλογα με το βαθμό πειθαρχίας της ελληνικής κυβέρνησης. «Με αυτόν τον τρόπο», προσέθετε λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση της Bundenstang το γερμανικό περιοδικό - από το οποίο επίσης πληροφορείσαι καλύτερα για το μέλλον της Ελλάδας από το «θρίλερ» των ελληνικών ΜΜΕ- «θα εξακολουθήσει η πίεση στον Έλληνα πρωθυπουργό να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου