Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

"Ετοιμάζονται για πόλεμο" οι κάτοικοι στην Ιερισσό

Θεσσαλονίκη: “Αιτία πολέμου” χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της Ιερισσού και της γύρω περιοχής τυχόν εφαρμογή της απόφαση του κατʼ ευφημισμόν υπουργείου Περιβάλλοντος να ισοπεδωθεί το αρχέγονο δάσος στις Καρυές προκειμένου να υλοποιηθεί η περιβαλλοντοκτόνος επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός”.
Πληροφορίες περί απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος για καταστροφή του δάσους των Καρυών προκαλούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία
Χθες επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση όταν έφθασαν πληροφορίες ότι το Δασαρχείο Αρναίας έλαβε έγγραφο από το υπουργείο Περιβάλλοντος με την ένδειξη “επείγον”, με το οποίο έδινε εντολή στο Δασαρχείο της Αρναίας να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Εγκατάστασης και υλοτόμησης με την “Ελληνικός Χρυσός” για την υλοτόμηση των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην 7633/2012 απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Η απόφαση αυτή αφορά στην παραχώρηση 3.273 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και 857 στρεμμάτων στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης των αποβλήτων της "Ελληνικός Χρυσός".

Οι κάτοικοι, που αντιδρούν στη γιγαντιαία επένδυση της “Ελντοράντο” στα μεταλλεία Κασσάνδρας, προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι “θα είναι απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα” στην περιοχή τους, που ήδη θυμίζει “εμπόλεμη ζώνη”. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της προωθούμενης επένδυσης συνεδρίαζε μέχρι αργά χθες το βράδυ προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο αντίδρασης και τις επόμενες κινήσεις των κατοίκων, που φέρονται αποφασισμένοι να αποτρέψουν με κάθε θυσία τη μετατροπή του φυσικού πλούτου της περιοχής τους σε κρανίου τόπο. Οι κάτοικοι μεταξύ άλλων υπενθυμίζουν πως:
“Ο όρος 14 της εν λόγω απόφασης προϋποθέτει την ύπαρξη Ειδικής Έγκρισης Επέμβασης του νόμου 998/79 (δασικού νόμου) και Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης για όλα τα σχεδιαζόμενα υποέργα. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει. Η Έγκριση Τεχνικής Μελέτης για το 'υποέργο Σκουριές' (Απόφαση Δ8-Α/Φ.7,49,13/2809/349/10. Φεβρ.2012) που έχει δοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταλλευτικών Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ επιτρέπει αποκλειστικά τις κάτωθι εργασίες:
Διαμόρφωση της κύριας οδού πρόσβασης μεταλλείου Σκουριών (από το Χοντρό Δέντρο μέχρι τις Σκουριές). Κατασκευή ράμπας και φρέατος υπόγειου μεταλλείου Σκουριές. Καμία άλλη εργασία κατασκευής / εγκατάστασης / λειτουργίας δεν επιτρέπεται να γίνει στις Σκουριές. Επιπλέον, για να εγκριθούν αυτές οι Τεχνικές Μελέτες προϋποτίθεται η ύπαρξη εγκεκριμένου Επενδυτικού Σχεδίου, που επίσης δεν υπάρχει”.
Θυμίζουν, επίσης, ότι από τα τέλη Μαρτίου η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός", αυθαίρετα και χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες, έχει καταλάβει την περιοχή των Σκουριών στο όρος Κάκαβος, με σκοπό να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του επιφανειακού μεταλλείου, του εργοστασίου χρυσού και των χώρων απόθεσης αποβλήτων. “Όλο αυτό το διάστημα, έχοντας την κάλυψη της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με τους κατοίκους της περιοχής που αγωνίζονται για την προστασία του δάσους”. Με το έγγραφο του αρμόδιου υπουργείου προς το Δασαρχείο “παρακάμπτεται η νομιμότητα, παρακάμπτονται οι Εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών και η έγκριση Επενδυτικού Σχεδίου και το ΥΠΕΚΑ διατάζει να κοπούν όλα”. Σημειώνουν επίσης ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη φημολογία ότι η "Ελληνικός Χρυσός" πίεζε το Δασαρχείο Αρναίας να επιτρέψει την υλοτόμηση όλου του δάσους, φήμες που επιβεβαιώνονται από τις εξελίξεις.

Έρευνα για τις υπερωρίες αστυνομικών σε ιδιώτες

Στο μεταξύ, χθες διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για την καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), ότι συνάδελφοί τους καλούνται να κάνουν πολλές υπερωρίες, αλλά και να παράσχουν υπηρεσίες φύλαξης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι τα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο γεγονός που να απαιτει την επέμβασή τους. Μάλιστα, η ΕΑΥΘ έστειλε εξώδικο για το συγκεκριμένο θέμα κατά του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με κοινοποίηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Έπειτα από αυτό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, κατ' εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου