Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Αναβιώνει το παρακράτος

Φτάνει στα όριά της η θεωρία του κράτους εκτάκτου ανάγκης, με την οποία επιχειρεί να κυβερνήσει το μνημονιακό κατεστημένο, καταφεύγοντας ολοένα και περισσότερο στην κρατική καταστολή και εκφοβίζοντας την κοινωνία. Οι καταγγελίες για βασανιστήρια που έγιναν όχι σε κάποιο απομονωμένο αστυνομικό τμήμα, αλλά στην ίδια την έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας, δηλαδή κάτω από τη στέγη της πολιτικής εξουσίας, προκάλεσαν αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Ο αρμόδιος υπουργός Ν. Δένδιας δεν είχε αντιδράσει επί 15 ημέρες και "ευαισθητοποιήθηκε" μόλις το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις. Με τη στάση της η κυβέρνηση διασύρει διεθνώς τη χώρα και μεγαλώνει την αναξιοπιστία της.
Τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ έγιναν με πρωταγωνιστές αστυνομικούς, οι οποίοι απειλούσαν τα θύματά τους ότι θα τα παραδώσουν στη Χρυσή Αυγή. Δηλαδή για άλλη μια φορά, τώρα κοντά στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., επιβεβαιώνεται η ανοικτή συνεργασία συμμοριών, με διάφορες στολές. Δεν πρόκειται για θύλακες που δρουν μεμονωμένα, πρόκειται για καρκίνωμα που εξαπλώνεται στο σώμα της αστυνομίας και απειλεί τη δημοκρατία, αλλά και την πλειονότητα των αστυνομικών που σέβονται το Σύνταγμα.

Η επανεμφάνιση του παρακράτους γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία ένα σαπισμένο πολιτικό σύστημα παίζει τα ρέστα του για να ολοκληρώσει τη διάλυση της κοινωνίας, υπονομεύοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα και τους θεσμούς. Η επίθεση του τροϊκανού κατεστημένου στα κοινωνικά δικαιώματα προκαλεί την κοινωνική απόγνωση και την οργή. Επιστρατεύονται μέθοδοι και πρόσωπα του παρακράτους για να αντιμετωπιστεί η καταλυτική κοινωνική αντίδραση. Η τρικομματική κυβέρνηση, ολοένα και δεξιότερη, με τη σιωπηρή στάση των δύο μικρότερων εταίρων, επισείει το φάντασμα του "εχθρού λαού" για να πείσει τους πάτρωνές της ότι είναι πολιτικά αναντικατάστατη, ότι μετά απ' αυτήν θα έρθει το χάος. Η Ν.Δ. μάλιστα βαυκαλίζεται ότι θα ανακόψει τη διαρροή ψηφοφόρων της προς τη Χρυσή Αυγή, προσχωρώντας στην ακροδεξιά ατζέντα.
Τα παιχνίδια αυτά απειλούν τη δημοκρατία. Επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι τα αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου μπορούν να επιβληθούν μόνο με ανοιχτή κρατική καταστολή, μόνο με τη μετατροπή της Χρυσής Αυγής στον παρακρατικό βραχίονα του μνημονιακού κατεστημένου. Δεν θα τους περάσει! Θα ηττηθούν! Η λαϊκή αξίωση για δημοκρατική ανατροπή προδιαγράφει πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που θα αποτρέψουν τον μνημονιακό ολοκληρωτισμό και -για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του εμφυλιοπολεμικού παρακράτους- τις... παραφυάδες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου