Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Fast track Μνημόνιο με απολύσεις, λουκέτα και ιδιωτικοποιήσεις μες στο καλοκαίρι

Προεκλογικά ο Αντ. Σαμαράς υποσχόταν “επαναδιαπραγμάτευση μέσα στην Ευρώπη που αλλάζει”. Η ζωή -και η προχθεσινή Σύνοδος Κορυφής- απέδειξαν ότι όντως στην Ευρώπη κάτι πάει να αλλάξει. Η μεγάλη αλλαγή, όμως, αυτές τις ημέρες δεν συντελέστηκε στους διαδρόμους των Βρυξελλών, αλλά... σε ένα σπίτι στην Κηφισιά: στο σπίτι του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος, μέσα σε... μόλις μία εβδομάδα, ακύρωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο τις επιδιώξεις περί “επαναδιαπραγμάτευσης” και ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζει πιστά το Μνημόνιο. Με απώτερο στόχο να δείξει στην τρόικα, αλλά και στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης πόσο “καλός μαθητής” είναι.
Την τακτική του "καλού μαθητή" υιοθετεί ο πρωθυπουργός έναντι τρόικας και δανειστών
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το κλίμα στην Ε.Ε. για την Ελλάδα είναι τόσο αρνητικό, ώστε αυτή τη στιγμή δεν χωρεί καμία συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Μάλιστα, κορυφαίος υπουργός, σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις του, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να πάρει η Ελλάδα ούτε... την περίφημη διετή επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αν πρώτα η νέα κυβέρνηση δεν δώσει δείγματα σωστής “μνημονιακής” γραφής.


Επιστολή υποταγής
Με τις διαρροές αυτές το κυβερνητικό επιτελείο στρώνει επικοινωνιακά και πολιτικά το έδαφος για τη στροφή 180 μοιρών που ετοιμάζει ο Αντ. Σαμαράς και η οποία διεφάνη αποκαλυπτικά με την επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής της Ε.Ε. (Χ. Βαν Ρομπάι, Ζ. Μπαρόζο) μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια.
Με αυτή την επιστολή υποταγής ο Αντ. Σαμαράς διαβεβαιώνει τους θεσμικούς εταίρους της χώρας ότι θα συμμορφωθεί πλήρως προς τας υποδείξεις, πριν καν στεγνώσει το μελάνι της “φιλόδοξης” προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία περιέγραφε την υπεράσπιση ορισμένων εργασιακών δικαιωμάτων, την επαναφορά της μετενέργειας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ.
«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία (sic) του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς μη αφήνοντας καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός, με τον τρόπο που επέλεξε να μιλήσει -ακροθιγώς- για την ανάγκη τροποποιήσεων του προγράμματος, υπονόμευσε εκ των προτέρων τις όποιες επιδιώξεις της Ελλάδας για επαναδιαπραγμάτευση, αφού αυτές παρουσιάζονται ως... παρεμπίπτουσες. «Υπάρχει και το ζήτημα ορισμένων τροποποιήσεων» τονίζει χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς τρεις αράδες πριν κλείσει την επιστολή υποτέλειας και υποταγής, που βρίσκεται ήδη στα χέρια των -μάλλον ικανοποιημένων- Ευρωπαίων ηγετών.

Εκλογές ήταν και ακυρώθηκαν...
Εξάλλου ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι “η κατάσταση έχει αλλάξει” και, στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους, δεν κάνουν καμία προσπάθεια να κρύψουν την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης και του Αντ. Σαμαρά, παρότι το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα, με την εκρηκτική άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, “εφοδίασε” τον πρωθυπουργό με ισχυρή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και αλλαγή στρατηγικής στην οικονομική πολιτική.
Παρά ταύτα ο Αντ. Σαμαράς επιλέγει την τακτική του “καλού μαθητή” της τρόικας, καθώς επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι, όταν οι γιατροί επιτρέψουν στον Αντ. Σαμαρά να ταξιδέψει και ξεκινήσει να συναντάται με Ευρωπαίους ηγέτες, να έχει αποκατασταθεί η “αξιοπιστία” της Ελλάδας ως προς την προθυμία της να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της. Ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται εμβάθυνση της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που ήδη διέρχεται η χώρα.

Μνημόνιο με... fast track!
Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο Αντ. Σαμαράς έχει ήδη υιοθετήσει το δόγμα του “καλού μαθητή” και θα επιδιώξει να δείξει “καλό πρόσωπο” στους δανειστές. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει στους δύο βασικούς υπουργούς, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη ότι πρέπει ακόμη και μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά, η Ελλάδα να δώσει δείγματα γραφής στους εταίρους της, αλλά και στους επικεφαλής της τρόικας, που αναμένονται αύριο ή μεθαύριο στην Αθήνα.
Μάλιστα, κατά πληροφορίες, το αργότερο ως το τέλος του μήνα θα έχει μπει λουκέτο ή θα έχουν συγχωνευθεί περί τους 60 δημοσίους οργανισμούς, με αποτέλεσμα να βρεθούν στον αέρα 3.000 εργαζόμενοι περίπου. Παράλληλα, ο Κ. Χατζηδάκης έχει ήδη επιταχύνει τις διαδικασίες για τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς φέρεται να ψάχνει επενδυτικό ενδιαφέρον για την “χρυσοτόκο όρνιθα” που λέγεται ΟΠΑΠ, αλλά και για το λειτουργικό σκέλος του ΟΣΕ, που είναι ήδη προς πώληση.

Η “λίστα Πάγκαλου”
Με τις παραπάνω ενέργειες, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καλωσορίσει “μετά βαΐων και κλάδων” την τρόικα, ενώ κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για “έναν ισχυρό συμβολισμό προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις”, που θα δοθεί στους θεσμικούς εταίρους της χώρας, ώστε “η Ελλάδα να επανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία”, όπως λένε χαρακτηριστικά.
“Αν δεν κάνουμε κάτι εντυπωσιακό και γρήγορα, δε θα μας δώσουν τίποτα”, σημειώνει στην "Αυγή" και κυβερνητικό στέλεχος που είχε τις τελευταίες ημέρες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και υπουργούς Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup. Έτσι, το Μαξίμου ενεργοποιεί την περίφημη “λίστα Πάγκαλου” με τους 60 δημόσιους φορείς που είχε “βάλει στο μάτι” ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά δεν έκλεισαν ούτε συγχωνεύθηκαν.
Βάσει αυτής της λίστας, λουκέτο αναμένεται να μπει σε οργανισμούς όπως: Εταιρεία Έρευνα και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης “Σύνθεση”, Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών, Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, Κέντρο Έρευνας - Περίθαλψης σακχαρώδη διαβήτη, Αθλητικό Κέντρο Χανίων, ΟΚΕ, Ωδείο Αθηνών κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, της τρόικας επιτρεπούσης, η κυβέρνηση προτίθεται να οδηγήσει στην απόλυση και την ανεργία τους 3.000 εργαζόμενους που θα θεωρηθούν “πλεονάζον προσωπικό” μετά τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα, αφού πρώτα τους θέσει σε καθεστώς εφεδρείας, δίνοντάς τους για έναν χρόνο το 60% του μισθού τους.

Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων
Την ίδια στιγμή, παράλληλα με τα λουκέτα στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός, όπως προαναφέρθηκε, ποντάρει πολλά στις αποκρατικοποιήσεις -τα έσοδα από τις οποίες, ως γνωστόν, θα κατατεθούν στον περίφημο λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και δεν θα κατευθυνθούν στον προϋπολογισμό του κράτους. Εκτός του ΟΠΑΠ και του ΟΣΕ, υποψήφιος αγοραστής αναζητείται και για τη ΔΕΗ αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αλλαγή στην ηγεσία της επιχείρησης.
Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΕΥΔΑΠ, σε αντίθεση με την ΕΥΑΘ, η οποία είναι αντικείμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος από γαλλική εταιρεία. Επίσης η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να ξεπουλήσει και κτηματικά “φιλέτα” του Δημοσίου αναζητώντας αγοραστή - επενδυτή για το Ελληνικό, αλλά και για παραθαλάσσιες εκτάσεις στη Ρόδο και τη Χαλκιδική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου