Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Σπάει το σπυρί

Όπως συνέβη και με το σκάνδαλο Siemens, έτσι και με τη λίστα Λαγκάρντ, οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά έρχονται από το εξωτερικό. Παρά τη βαθιά κρίση του, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει αποδειχτεί αρκετά ανθεκτικό στη συγκάλυψη σκανδάλων του, κάποτε όμως έρχεται η ώρα της αλήθειας και η ώρα της σαρωτικής λαϊκής παρέμβασης.
Με τη λίστα Λαγκάρντ, η κοινή γνώμη αηδιασμένη παρακολουθεί τις ομολογίες των πρωταγωνιστών (Βενιζέλος και Σία), σύμφωνα με τις οποίες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να εξαφανιστεί η λίστα. Για την ακρίβεια, ο κ. Βενιζέλος την υπεξαίρεσε, γνωρίζοντας, βέβαια, πόσο ακριβή ήταν πολιτικά, σε περίοδο μάλιστα που έγιναν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ποιοι επιχειρηματίες από αυτούς που μάζευαν τους υπαλλήλους τους και τους εκβίαζαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., γιατί, αν ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, θα έκλειναν οι επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται στη λίστα. Ποιοι εφοπλιστές, οι οποίοι περιγελούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και απειλούσαν ότι θα κατεβάσουν τις ελληνικές σημαίες από τα πλοία τους; Ποιοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης (καναλάρχες, μεγαλοδημοσιογράφοι κ.λπ.); Ποιες επιχειρήσεις χρηματοδότησαν το χρεωκοπημένο κόμμα ΠΑΣΟΚ, καταχρεωμένο στις τράπεζες, αλλά ικανό να συντηρεί κομματικό στρατό αντάξιο της εποχής της "ισχυρής Ελλάδας";

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μοιάζει με το σπυρί που σπάει. Χτυπάει στο κέντρο το ανήθικο πολιτικό σύστημα. Στέλνει στα θυμαράκια το εναπομείναν βενιζελικό ΠΑΣΟΚ, την ώρα που βαθαίνει η ανακριτική έρευνα για το "Άκης-gate". Και πλήττει θανάσιμα την εναπομείνασα αξιοπιστία της τρικομματικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να επιβάλει μέτρα 13,5 δισ. ευρώ στους πολλούς, όταν αποδεικνύεται ανίκανη ή άτολμη να πιάσει τη φοροδιαφυγή των λίγων και κροίσων. Δικαιολογούνται οι πολίτες μεθαύριο έξω από τη Βουλή να κραδαίνουν τη λίστα Λαγκάρντ και να ζητούν να αρχίσει από εκεί ο επιμερισμός του χρέους.
Η λίστα Λαγκάρντ επαναφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στο στέρεο έδαφος της δημοκρατικής διαφάνειας και της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Μακριά από σκοτεινές καταγγελίες για σκοτεινές υποθέσεις real estate με μίζες και από αφηγήματα για πραξικοπήματα που δεν έγιναν. Επαναφέρει το κοινωνικό ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση στην ανάγκη να τιμωρηθεί η αναιδής φοροδιαφυγή, που ευνοήθηκε από το πολιτικό σύστημα. Η εγχώρια ελίτ αποδεικνύεται ότι συμπεριφέρθηκε ως συμμορία και τώρα αρνείται στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.
Η κυβέρνηση Σαμαρά τρίζει. Είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή και εξίσου αμφίβολο αν θα τα εφαρμόσει. Θα δούμε πώς θα επιχειρήσει να διαχειριστεί τις ζημίες από τις αποκαλύψεις. Η λίστα Λαγκάρντ θα αποδειχτεί η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της λαϊκής οργής, ενώ θα ξετυλιχτούν αποδιαρθρωτικές διαδικασίες, όπως φάνηκε χθες με την αποχώρηση Ραγκούση από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την τακτική της ΔΗΜ.ΑΡ. να αποστασιοποιηθεί τώρα από τον κυβερνητικό συνέταιρο Βενιζέλο ώστε να το παίξει... καθαρό ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου