Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Σταϊκούρας: Ανύπαρκτα τα περιθώρια αλλαγής της «συνταγής»

«Σχεδόν ανύπαρκτα» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα περιθώρια άμεσης αλλαγής της συνταγής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την αρχή του προγράμματος στήριξης.

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση του προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι από την ώρα που η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και «δεδομένων των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας», ο χώρος σχεδιασμού πολιτικών είναι «αυστηρά περιορισμένος και εξαρτημένος» από το πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους μας.

Αναφερόμενος στα βάρη που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες την περίοδο 2010-2012, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ηράκλεια προσπάθεια» με θυσίες 49 δισ. ευρώ, οι οποίες όμως δεν οδήγησαν σε αντάξιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η οικονομία αντίθετα, πρόσθεσε, ακολούθησε πτωτική πορεία και η συνολική ύφεση ξεπέρασε το 22% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία φτάνει το 25%».

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, αυτά οφείλονται στην έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προκάλεσε την ελληνική κρίση δανεισμού, αλλά και στο ότι δεν δόθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η δέουσα προσοχή σε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας - και όσα επιχειρήθηκαν, δεν προχώρησαν. Παράλληλα, πρόσθεσε, «το έλλειμμα αξιοπιστίας που διαμορφώθηκε τα τρία προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλο και δύσκολα διαχειρίσιμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου