Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ελλάδα: Πειραματόζωο και στην ψυχιατρική

Χίλιους πεντακόσιους εξήντα ενοίκους σε στεγαστικές δομές και περισσότερους από 35.000 εξυπηρετούμενους σε καθημερινή βάση από τις μονάδες ψυχικής υγείας των ΝΠΙΔ, αφορούν οι περικοπές στον τομέα ψυχικής υγείας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου Αργώ και δρ. Κοινωνικής Πολιτικής, Μενέλαο Θεοδωρουλάκη. Οι εκπρόσωποι του Δικτύου «Αργώ» τόνισαν ότι «η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποσυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας βρίσκεται σήμερα στο πιο κρίσιμο σημείο των τελευταίων ετών». Εκ μέρους της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Απόκατάσταση, ο Στέλιος Στυλιανίδης επισήμανε ότι «η Ελλάδα φαίνεται να γίνεται ένα πειραματόζωο για μια Ευρώπη που σχεδιάζεται να λειτουργεί χωρίς κοινωνικό κράτος».
Ο κ. Θεοδωρουλάκης μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, εκ μέρους του Δικτύου ΑΡΓΩΣ, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαχειριστικό ή οικονομικό, όπως θέλει η κάθε πολιτική ηγεσία να το παρουσιάζει σε περιόδους κρίσης, αλλά πολιτικό.


Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό κατέστη σαφές και με τη «λασπολογία που εξαπέλυσε μία μέρα πριν τις κινητοποιήσεις η κ. Σκοπούλη, χρησιμοποιώντας αποσπασματικά στοιχεία του προηγούμενου έτους και λέγοντας ότι οι φορείς έχουν πάρει το 100% των χρημάτων».

Ο κ. Θεοδωρουλάκης, τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους η πολιτική ηγεσία, θα συνεχιστούν οι νομικές ενέργειες εκ μέρους του Δικτύου ώστε να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας τις ευθύνες του. «Με την εξώδικη διαμαρτυρία στις 27.9.12 καταστήσαμε σαφές ότι η υγεία των ψυχικά πασχόντων τίθεται πλέον σε κίνδυνο και το Υπουργείο ούτε καν μπήκε στον κόπο να απαντήσει».

Εκ μέρους της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR) ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης, (Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παντείου Πανεπιστημίου) παρατήρησε ότι η Ελλάδα «φαίνεται να γίνεται ένα πειραματόζωο για μια Ευρώπη που σχεδιάζεται να λειτουργεί χωρίς κοινωνικό κράτος».

Αναφέρθηκε στη Διεθνή Διαβούλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Όσλο στην οποία παρέστη στις 3-5 Σεπτεμβρίου 2012, όπου παρουσίασε τεκμηριωμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης.  Περιγράφοντας τη βαρύτητα της κατάστασης σημείωσε: «είμαστε στο παρατηρητήριο όλων των ευρωπαϊκών οργανώσεων για την ψυχική υγεία. Τίθεται θέμα αξιοπιστίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε μια περίοδο αυξανόμενων αιτημάτων ψυχικής υγείας, εμείς οδεύουμε σε μια ‘λεροποίηση’ της κοινωνίας».

Τέλος ότι τόνισε ότι «μετά από 25 χρόνια εμπλοκής στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν γίνεται να θεωρούμαστε ύποπτοι. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναλάβει την πολιτική, νομική και ηθική ευθύνη».

Εκ μέρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ο Γιάννης Βαρδακαστάνης (Πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία (IDA) και του European Disability Forum) παρατήρησε ότι με τον τρόπο που αντιμετωπίζει  το θέμα το Υπουργείο Υγείας, με την συλλήβδην δηλαδή ενοχοποίηση των φορέων και τις απειλές, καταδεικνύεται η ανεπάρκειά του να διαχειριστεί την κατάσταση και γι’ αυτό οι Φορείς πρέπει να απευθυνθούν στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Δήλωσε δε, την πλήρη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις του Δικτύου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, έγινε γνωστό ότι Ευρωπαϊκές Οργανώσεις Συνηγορίας για την Ψυχικής Υγεία, Χρηστών Υπηρεσιών ψυχικής υγείας και συγγενών ατόμων με προβλήματα με Αναπηρία έχουν ενημερωθεί για την κρισιμότητα της κατάστασης και ετοιμάζουν κινήσεις διαμαρτυρίας και παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκά όργανα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου