Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Αδίστακτη φοροεπίθεση στους κοινωνικά ασθενέστερους

Την ώρα που πολλά νοικοκυριά προβληματίζονται για το εάν θα υποβάλουν ή όχι φορολογικές δηλώσεις, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα χαράτσια του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και που οι εφοριακοί φοβούνται το ενδεχόμενο να γίνουν ακόμη και στόχος προπηλακισμών από εξαγριωμένους (λόγω φουσκωμένων εκκαθαριστικών) φορολογούμενους μέσα στις ΔΟΥ, η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα τα οποία θα πλήξουν και άλλο τους φορολογούμενους.
* Σχεδιάζουν άρση προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας εν μέσω αφανισμού των μικρομεσαίων! * Κατάργηση φοροαπαλλαγών, αυξημένες αντικειμενικές αξίες, ενιαίο τέλος ακινήτων, παρότι πολλοί φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τα φετινά χαράτσια!
Μάλιστα, σε μια περίοδο κατά την οποία τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα αφανίζονται, η συγκυβέρνηση του Μνημονίου σχεδιάζει να καταργήσει την -όποια τέλος πάντων υφιστάμενη- προοδευτικότητα του φορολογικού συστήματος προς όφελος των υψηλότερων εισοδημάτων!
Η οριστική πρότασή της για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, που θα υποβληθεί για έγκριση στην τρόικα, θα περιλαμβάνει πλήθος δυσάρεστων μέτρων. Από αυτά, ξεχωρίζουν η κατάργηση φοροαπαλλαγών και ειδικών «προτιμησιακών» φορολογικών καθεστώτων, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, επαγγελματικά κριτήρια προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.
Άλλα δυσάρεστα φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη προταθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των ειδικών ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων για ελληνικά νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, η κατάργηση φοροαπαλλαγής για αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα, η κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, κ.λπ.


Αναλυτικότερα, το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, το οποίο θα καταρτιστεί τους επόμενους μήνες, θα περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για μειώσεις φόρων που δεσμεύτηκαν να προωθήσουν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σύμφωνα με το Μνημόνιο. Το θέμα είναι πάντως εάν οι αστοχίες του προϋπολογισμού και ειδικά των εσόδων για τα οποία διατυπώνονται ήδη κάποιοι φόβοι πως θα μπορούν να παρουσιάσουν απόκλιση ακόμη και κατά 2 δισεκ. ευρώ λόγω και της βαθύτερης του προβλεπομένου ύφεσης, θα “επιτρέψουν” στην κυβέρνηση να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ για τα προεκλογικώς υπεσχημένα μέτρα φορολογικής ανακούφισης, όπως π.χ. η (μερική) επαναφορά του αφορολογήτου ορίου. Ή και αν η διοίκηση είναι έτοιμη να αναλάβει κάποια εγχειρήματα που απαιτούν την υπερπήδηση εμποδίων γραφειοκρατίας και πολυνομίας (π.χ. η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων).
Με βάση την προγραμματική συμφωνία που έχουν υπογράψει, τα τρία μνημονιακά κόμματα θα θέσουν σε διαπραγμάτευση με την τρόικα την εφαρμογή των ακόλουθων φορολογικών μέτρων:
* Σταδιακή αύξηση αφορολόγητου ορίου από 5.000 ευρώ όπου συρρικνώθηκε, όχι όμως στα πρότερα επίπεδά του (12.000 ευρώ) αλλά χαμηλότερα (10.000 ευρώ).
* Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, από 23% στο 13%.
* Σταδιακή μείωση υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 19%, μεσαίου από 13% σε 9% και χαμηλού από 6,5% σε 5% (για το συνολικό τουριστικό πακέτο).
* Μείωση ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές.

Ενιαίο Τέλος Ακινήτων από 1.1.2013
Αντικατάσταση χαρατσιού ακινήτων (Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών - ΕΕΤΗΔΕ) από νέο φόρο ακίνητης περιουσίας. Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, από 1.1.2013 θα καταργηθούν τόσο το ΕΕΤΗΔΕ όσο και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Στη θέση τους θα καθιερωθεί το νέο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) το οποίο θα επιβαρύνει κτίσματα, εντός σχεδίου οικόπεδα και εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις, δηλαδή τα αγροτεμάχια και τους αγρούς, και θα έχει αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα συντελεστών.
Κατάρτιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για την ευκολότερη εφαρμογή «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) που κατέχουν σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από κανόνες απεικόνισης συναλλαγών. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που ήδη έχει επεξεργαστεί τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνεται ένα νέο “point system” για τις φορολογικές παραβάσεις.
Tα τρία κόμματα της 4ης μνημονιακής κυβέρνησης έχουν αφήσει να διαφανεί πως θα εντάξουν στο σχέδιο και άλλα μέτρα τα οποία προβλέπονται με το Μνημόνιο 2, όπως:
* Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και ειδικών «προτιμησιακών» φορολογικών καθεστώτων.
* Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
* Ενοποιημένη φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο.
* Αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των τιμών της αγοράς.

Επωφελής για τους κατέχοντες η κατάργηση προοδευτικότητας της κλίμακας
Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη υποδείξει, σε ad hoc έκθεσή του, τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να περιληφθούν στο νέο νομοσχέδιο στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του νέου μνημονίου, όπως:
1. Μείωση αριθμού φορολογικών κλιμακίων της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων σε τρία ή τέσσερα. Αυτό σημαίνει κατάργηση της «προοδευτικότητας» φορολογικής κλίμακας, η οποία θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων κυρίως για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, καθώς τα επίπεδα εισοδήματος πάνω από τα οποία θα εφαρμόζονται σχετικά υψηλοί συντελεστές θα υποχωρήσουν σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα η μετάβαση από χαμηλούς σε πολύ υψηλούς συντελεστές θα είναι πλέον απότομη.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε ετοιμάσει κείμενο προτάσεων που για την εφαρμογή νέας κλίμακας προβλέπει ότι το αφορολόγητο θα παραμείνει αμετάβλητο στις 5.000 ευρώ και οι συντελεστές φόρου θα κλιμακώνονται σε 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ, 20% από 10.001 έως 30.000 ευρώ, 30% από 30.001 έως 60.000 ευρώ και 40% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 60.000 ευρώ.
Η νέα αυτή κλίμακα εάν εφαρμοστεί θα προκαλέσει αυξήσεις φόρων για όσους έχουν εισοδήματα από 10.000 έως 22.000 ευρώ και μειώσεις φόρων για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 22.000 ευρώ.
2. Κατάργηση μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και ειδικών ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων για ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
3. Ενοποίηση φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6% και 1%.
4. Κατάργηση φοροαπαλλαγής για αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.
5. Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
6. Υιοθέτηση ενιαίας αυτοτελούς φορολογίας 20% σε κέρδη από κεφάλαιο, δηλαδή σε εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και ομολόγων, σε υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών και σε μισθώματα ακινήτων.
7. Επιβολή πάγιων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί καθώς και στον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων.
8. Κατάργηση απαλλαγών και εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος (πρόσθετων αφορολογήτων ποσών για ανάπηρους, τυφλούς, και λοιπές κατηγορίες ευπαθών ομάδων, όπως οι έχοντες 1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, καθώς επίσης και των διατάξεων για έκπτωση του 10% προσωπικών δαπανών των φορολογουμένων, όπως για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, χορηγίες, διατροφή κ.λπ., από τον φόρο εισοδήματος. Στη θέση των απαλλαγών θα χορηγούνται επιδόματα.
9. Εφαρμογή αυστηρών επαγγελματικών κριτηρίων προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για όλους ανεξαιρέτως τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τέτοια κριτήρια μπορεί να είναι οι πραγματικές επαγγελματικές δαπάνες, το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες, η μισθωτική αξία της επαγγελματικής στέγης, το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας, τα έτη άσκησης του επαγγέλματος κ.λπ.
10. Αυτοτελής φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή (π.χ. 20%) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, τόκους, μερίσματα ή υπεραξίες από πώληση περιουσιακών στοιχείων.
11. Επιβολή ενιαίου φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας με κλιμακούμενο συντελεστή, στη θέση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
12. Σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
13. Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων. Περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν για πρώτη φορά να δηλώσουν σε αναλυτική κατάσταση όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και στη συνέχεια να δηλώνουν κάθε χρόνο όλες τις ετήσιες μεταβολές.
Στα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν πρέπει να περιλαμβάνονται ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα προτείνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικής δήλωσης με στοιχεία για όλες τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου