Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Το success story του Σαμαρά

Τα πράγματα διαβάζονται κι έτσι: Από τη μια μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη η Χρυσή Αυγή και στη μέση η κυβέρνηση που αποτρέπει το χάος. Σύμφωνα με την περιγραφή του Αντώνη Σαμαρά στη γερμανική "Handelsblatt", η ελληνική κοινωνία απειλείται ως σύνολο από λαϊκιστές της άκρας Αριστεράς και από την άνοδο ενός ακροδεξιού, θα μπορούσε κανείς να πει φασιστικού, νεοναζιστικού κόμματος. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε και μια σύγκριση της κατάστασης στην Ελλάδα με τη Βαϊμάρη, για να εμπεδώσουν την αφήγησή του οι Γερμανοί αναγνώστες. Και κατέληξε ότι αν η κυβέρνησή του καταρρεύσει, θα επέλθει στη χώρα το χάος.

Μιλώντας στην εκδήλωση της "Herald Tribune" στο Παρίσι, απευθυνόμενος δηλαδή στους Αμερικανούς αυτή τη φορά, ο ίδιος Σαμαράς άφησε στην άκρη οποιαδήποτε πιθανότητα χάους και διαβεβαίωσε ότι: Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας (a Greek success story) θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά. Συνεπώς μπορούμε να συμπληρώσουμε την εικόνα του πρωθυπουργού μας ως εξής: Από τη μια προστατεύω τη χώρα από το χάος, από την άλλη την οδηγώ σε Greek success story και μάλιστα μόλις σε ένα χρόνο. Συνεπώς στηρίξτε με, βοηθήστε με, δείξτε αλληλεγγύη κι εγώ θα την κάνω τη δουλειά που πρέπει.
Καλό ε; Ως παραμύθι, μάλιστα, διαθέτει τα πάντα. Και επικά κατορθώματα, και καλό βασιλιά που τα διαπράττει, και θανάσιμες απειλές για το βασίλειο, αλλά και εξόχως κακό δράκο -με δυο κεφάλια, μη σου πω και με τρία, αν βάλουμε στο κάδρο και την Αλέκα, που το δικαιούται. Διαθέτει επίσης και το απαραίτητο σε κάθε παραμύθι happy end, το οποίο μπορεί να μην έχει συντελεστεί ακόμα, αλλά συντελείται οσονούπω. Με τη νικηφόρα έκβαση της μεγαλύτερης μάχης της ζωής του - ναι, ναι, έτσι ακριβώς χαρακτήρισε τα πακέτα του ο Έλλην πρωθυπουργός. Μεγαλύτερη δηλαδή κι από τη μάχη που έδωσε για το όνομα των Σκοπίων, ή με την άλλη για την επικράτηση της Πολιτικής Άνοιξης και την εκ βάθρων αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Σε ποιον θέλει να πουλήσει την εικόνα αυτή, που τη βλέπαμε μέχρι τώρα στην Ελλάδα, αλλά κάπως αποσπασματικά; Στους Φράγκους πρώτα - πρώτα, γιατί έτσι αντιλαμβάνεται την πολιτική διαπραγμάτευση: Δώστε και σώστε - από τον Τσίπρα και το χάος. Στους Αμερικανούς ύστερα - βοηθάτε και έτσι εξασφαλίζεται η ευρωπαϊκή σταθερότητα. Και στους εγχώριους επίσης - στηρίξτε με γιατί έρχεται η συντέλεια. Πιο σωστά, εγώ ή η συντέλεια. Ακόμα πιο σωστά - εγώ πακέτο με το νέο πακέτο μέτρων, ή η συντέλεια. Όπερ έδει δείξαι. Απλό, εύληπτο, κατανοητό. Ακόμα κι ο Δένδιας το κατάλαβε και εμφανίστηκε στη Βουλή αποφασισμένος να σκοτώσει τον δράκοντα. Ο Σόιμπλε όμως δεν το κατάλαβε. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, εκτός της Ελλάδας, δήλωσε. Και εξαπέλυσε τη δήλωσή του αφού είχε λάβει συστημένη την εικονίτσα του Σαμαρά. Που πάει να πει ότι δεν είναι καθόλου πονόψυχος. Κι αν έχει αποδείξει από καιρό ότι εμάς δεν μας συμπονά, τώρα δείχνει ότι δεν συμπονά και τον Σαμαρά. Γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το χάος και κάνει φύλλο - φτερό τις αφέλειες για πολιτική διαπραγμάτευση της κλάψας. Δώσαμε, δώσαμε, σας παρακαλούμε βοηθήστε μας, λέει ο Σαμαράς. Τίποτε δεν δώσατε, απαντάει ο Γερμανός. Και δείχνει παρεμπιπτόντως τι σημαίνει γιʼ αυτόν και τους πιστωτές διαπραγμάτευση. Το μέγα ερώτημα είναι: η Μέρκελ, που έρχεται την Τρίτη να δει τον Σαμαρά, κατάλαβε σωστά; Ότι πρέπει να τον στηρίξει για να μην πέσει η χώρα στα χέρια του Τσίπρα; Ότι δεν πρέπει να δώσει καμιά σημασία σε όσους διαδηλώνουν απʼ έξω, γιατί εκπροσωπούν το χάος; Ότι πρέπει, αντίθετα, να δώσει -δημόσια όμως- ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη των από μέσα, με την παρότρυνση να συνεχίσουν την καλή δουλειά; Και να αφήσουν τους απʼ έξω στον Δένδια; Διότι, αν δεν κατάλαβε κι αυτή και κινηθεί στη γραμμή Σόιμπλε, τσάμπα οι πρόβες του Σαμαρά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου